недеља, 6. март 2022.

50. FEST: Heroji radničke klase



Ispred ekipe filma „Heroji radničke klase” novinarima su se na današnjoj konferenciji za medije osmog dana FEST-a obratili reditelj, producent i koscenarista Miloš Pušić, glumci Jasna Đuričić, Predrag Momčilović i Stefan Beronja Cile i koscenarista Dušan Spasojević. Film, koji je deo Glavnog programa 50. Festa, svetsku premijeru je imao pre nekoliko nedelja u okviru programa Panorama Berlinskog filmskog festivala, gde je dobio veoma pohvalne kritike. Najnoviji domaći film “Heroji radničke klase” Miloša Pušića premijerno će u Srbiji biti prikazan večeras na sceni Kombank Dvorane u okviru Glavnog takmičarskog programna 50. FEST-a, najavila je danas autorska i glumačka ekipa tog ostvarenja. Ta socijalna drama je upravo doživela svetsku premijeru na 72. Berlinskom festivalu 2022 u prestižnom programu “Panorama”. “Heroji radničke klase” će biti na programu Festa i sutra u Dvorani kulturnog centra, a poslednjeg dana, 6. marta, imaće dve projekcije – u Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Fontana. Film pripoveda o grupi ilegalnih građevinskih radnika koji, ostavljeni bez novca i osnovnih prava, pokušavaju da se suprotstave svojim šefovima, odnosno na simboličan način – sistemu. Glavnu žensku ulogu tumači Jasna Ðuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić proglašena za najbolju evropsku glumicu.


Uz nju igraju – njen suprug Boris Isaković, Predrag Momčilović, Aleksandar Ðurica, Filip Ðurić, Stefan Beronja Cile, i drugi. Miloš Pušić kaže da je prezadovoljan kritikama i da mu je bila velika čast što je film sa ovakvom tematikom započeo život i imao odskočnu dasku baš na Berlinalu. "Dobro se sklopilo i što je ove godine Jasna Đuričić sa nama kao aktuelna najbolja evropska glumica, iako smo film snimili mnogo pre te titule, ali je to učinilo da za film bude još veće interesovanje i da privuče još veću pažnju, napomenuo je Pušić. Ostvarenje je već duže vreme bilo u montaži i post-produkciji, i konačno je imalo svetsku premijeru u Berlinu tokom februara, i večeras će biti na FEST-u. Reditelj u vezi sa tim kaže da mu odgovara što je film duže nastajao, jer smatra da je ovo pravo vreme da se završi I izađe pred publiku, sada mu odgovara da ispriča tu filmsku priču.
Jasna Ðuričić je analizirala svoju ulogu i neobičan kraj samog filma. “U moru nesreće i tuge koja nas okružuje, postoji negde i neka pobednica, kao što je moj lik Lidije. Sa tim u vezi je osmišljen taj hepi end, naivno i optimistično možda, ali je potrebno. Želim da se tim dobrim junacima nešto lepo dešava nakon završetka koji smo videli, a to je inače jedna imaginacija koja pruža publici priliku da mašta šta se desilo dalje”, rekla je glumica. Glumac Predrag Momčilović, odigrao je jedan od važnih likova – šefa gradilišta, gde nije najjasnije da li je pozitivac ili negativac. “Taj čovek ima strahovitu borbu da preživi, da opstane, samim tim najmanje ima moralne skrupule. Takva priča koju imamo u filmu stalno živi oko nas, svakako je moguća”, smatra Momčilović. Mladi glumac Stefan Beronja Cile odigrao je jednu naivnu, prostodušnu osobu, kao možda jedini svetli lik u sirovoj i surovoj priči. “Verovatno je moj lik najčistiji u celom filmu. Želja mu je da vidi more koje nikada nije imao priliku, želi da mu se desi ljubav, da skupi nešto malo novca da otputuje sa devojkom i da uživa u svemu što mu život pruži”, ukratko je predstavio glumac svoju ulogu.

Нема коментара:

Постави коментар