петак, 10. јун 2016.

Hartefakt- KONKURS za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst

Nezavisna regionalna kulturna organizacija Hartefakt, sa sedištem u Beogradu, raspisuje
KONKURS
za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst
na srpskom, hrvatskom, bosanskom ili crnogorskom jeziku.


Pravo učešća na konkursu imaju autori/autorke sa prebivalištem na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Žiri u sastavu Biljana Srbljanović (dramska spisateljica), Oliver Frljić (reditelj) i Filip Vujošević (dramski pisac i dramaturg), doneće odluku o pobedničkom i sačiniti uži izbor od pet najuspešnijih dramskih tekstova.
Prvo mesto na konkursu podrazumeva dodelu novčane nagrade u iznosu od 4000 EUR (neto). Nagrada obuhvata i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobedničkog komada u toku 2017/2018. godine u produkciji Hartefakta u jednom od regionalnih pozorišta. Hartefakt se obavezuje da, u štampanoj formi, objavi zbirke sa pet dramskih tekstova koji uđu u uži izbor konkursa. Pored toga, Hartefakt je spreman da podrži i podstiče umetničku afirmaciju i promociju najuspešnijih dramskih tekstova sa konkursa.
Konkurs je otvoren do 20. jula 2016. godine.
Rok za donošenje odluke žirija je 5. oktobar 2016. godine.

PRAVILA KONKURSA
Osnovni kriterijumi prilikom odlučivanja žirija će biti umetnička vrednost i društvena angažovanost. Dramski tekstovi koji svojom porukom podstiču nasilje, versku i nacionalnu netrpeljivost, kao i diskriminaciju po bilo kom osnovu, neće biti razmatrani kao potencijalni kandidati za nagradu.
Pravo učešća na konkursu imaju samo originalni, neobjavljivani i neizvođeni radovi.
Jedan autor ili autorka može prijaviti najviše dva dramska teksta na konkurs. U protivnom ove prijave neće biti razmatrane.
Pobednički tekstovi prethodnih konkursa su radovi Olge Dimitrijević „Radnici umiru pevajući“, Doruntine Bashe „Prst“ i Vesne Perić „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“. Sve pobedničke drame postavljene su na scenu u produkciji Hartefakta.
Hartefakt posebno ceni originalnost, savremenu formu i autorske politike mladih stvaralaca.

PRIJAVLJIVANJE
Poštanskim putem poslati štampanu, nepotpisanu kopiju teksta u četiri primerka sa šifrom, zatvorenu kovertu sa rešenjem šifre (ime i prezime, adresa, grad, država, kontakt telefon, e-mail adresa), kao i CD sa nepotpisanom kopijom teksta u pdf formatu na adresu:

HARTEFAKT (za konkurs)
Bulevar kralja Aleksandra 82/6
P. fah 16
11 111 Beograd, Srbija

Hartefakt je posvećen jačanju kritičke svesti i izgradnji otvorenog i slobodnog društva kroz kreativnu i umetničku razmenu na važne društvene teme koje se tiču ljudskih prava, slobode govora i društvene odgovornosti. Podržava i podstiče savremeno i angažovano kulturno i umetničko stvaralaštvo, stvarajući uslove za kreiranje nove generacije društveno angažovanih, kreativnih i progresivnih snaga koje će kritički promišljati svet oko sebe i doprinositi razvoju čitavog regiona.
Članovi žirija su istaknuti regionalni stručnjaci u oblasti kulture. Biljana Srbljanović je jedna od najpoznatijih savremenih dramskih autorki, čije su drame višestruko nagrađivane, prevedene na preko trideset jezika i izvođene u više od stotinu pozorišta širom sveta. Trenutno radi kao vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija. Oliver Frljić je poznati višestruko nagrađivani hrvatski reditelj, koji uspešno radi u čitavoj bivšoj Jugoslaviji – pre svega Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Intendant Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca u Rijeci i deo tima za realizaciju projekta Evropske prestonice kulture za Rijeku. Filip Vujošević, dramaturg i dramski pisac iz Beograda, dobitnik je Specijalne Sterijine nagrade za dramaturšku inovativnost, nagrade na Konkursu Sterijinog pozorja za savremeni dramski tekst i drugih.
Tokom trajanja konkursa i do donošenja odluke Hartefakt neće davati informacije o radu žirija ili bilo kom pojedinačnom tekstu i njegovom plasmanu. Mole se autori da poštuju ovo i ostala pravila konkursa.
Četvrti po redu konkurs za savremenu dramu Hartefakt organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар