уторак, 14. јун 2016.

Najavni koncert 16. festivala DANI ORGULJA // Ivan Božičević //utorak 14. jun u 20:00



Utorak, 14. jun u 20:00, Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75


 Uvodni koncert 16. međunarodnog festivala Dani orgulja – Dies organorum

 Barokna muzika za orgulje

 


Orguljaš Ivan Božičević (Hrvatska) nastupiće u okviru 11. međunarodnog Festivala rane muzike, koji se održava do 19. juna. Ovo je ujedno i najavni koncert 16. međunarodnog festivala Dani orgulja - Dies organorum (30. jun/7. jul). Zajednički koncert predstavlja saradnju dva festivala i tačku preseka njihovih programskih koncepcija.

Program:

Ditrih Bukstehude
Preludijum in C, BuxWV 137
Ach Herr, mich armen Sünder, BuxWV 178
Fuga in C, BuxWV 174

Antonio de Kabezon
Diferencias sobre el Canto del Cavallero

Francisko Korea de Arauh
Tiento de quarto tono en modo de canción

Jan Piterson Svelink
Fantasia (op de manier van een echo) in d

Girolamo Freskobaldi
Toccata quinta
Toccata quarta per sonarsi alla elevazione
Canzona quarta

Johan Sebastijan Bah     
Nun komm' der Heiden Heiland, BWV 659
Fantazija u G-duru, BWV 572

Biografija umetnika:

Kompozitor, orguljaš, pijanista, aranžer i jazz muzičar Ivan Božičević je magistrirao kompoziciju na FMU u Beogradu (A. Obradović) a orgulje na Hochschule für Musik u Frankfurtu (E. Krapp). Ranu muziku je usavršavao na Univerzitetu u Salamanki (G. Bovet, M. Torrent). Autor je četiri simfonijske kompozicije, kao i brojnih kamernih, solističkih, horskih i elektronskih dela. Interesuju ga različiti žanrovi (barokna, elektronska, jazz i world muzika) i mogućnosti njihovih međusobnih prožimanja. njegova dela su izvođena i snimana širom Evrope i SAD-a, objavljena su na 15 nosača zvuka i štampana kod nekoliko američkih izdavača (Walton Music, EC Schirmer, Abundant Silence). Nekoliko projekata je trenutno u završnoj fazi, među kojima se ističe štampanje kompozicije Yuku haru ya za osmoglasni hor u izdanju nemačke kuće Schott. 


Koncert realizuju Studio za ranu muziku i Kulturni centar Beograda.

Cena ulaznice: 300 din.

Karte se mogu kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine ili sat vremena pre početka koncerta u Katedrali.

16. Festival Dani orgulja biće održan od 30. juna do 7. jula. Na otvaranju, u četvrtak, 30. juna u 20.30 u Katedrali BDM nastupiće Andrea Maćinanti iz Italije sa programom italijanske muzike s kraja 19. i početka 20. veka. U petak, 1. jula u 20.00 u Muzeju nauke i tehnike biće održano predavanje Zoltana Borbelja pod nazivom Karlo Homel, orguljaš Luksemburške katedrale. U Katedrali BDM, u subotu, 2. jula u 20.30, na koncertu Rariora i marginalia sa baroknom muzikom Bohemije, Skandinavije i Novog sveta, nastupiće Danilo Novaković, barokna violina i Lana Jelenković, orgulje. U nedelju 3. jula od 10.00 Marija Družijanić i Baby Artish će prirediti koncerte za decu različitog uzrasta u Muzeju nauke i tehnike. U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u ponedeljak, 4. jula u 20.00, biće prikazan nemi film Nosferatu – Simfonija užasa uz muziku orguljaša Franca Danksagmilera (ulaznice za ovaj koncert/film su 200 dinara, a na sve ostale programe, ulaz je slobodan). U utorak, 5. jula u 20.00, u Muzeju nauke i tehnike, gde se održava Letnja škola orgulja, biće organizovan koncert polaznika. Završnica Festivala orgulja je u Katedrali Blažene Djevice Marije: u sredu, 6. juna u 20.30 beogradskoj publici će se resitalom predstaviti orguljaš Pavao Mašić, koji će se sledećeg dana u četvrtak 7. jula u 20.30 pridružiti Horu i Simfonijskom orkestru RTS-a i vokalnim solistima koje će voditi Maestro Vladimir Kranjčević. Na svečanom zatvaranju biće izvedeni moteti B. Brinta i čuveni Foreov Rekvijem.

Više informacija o Festivalu Dani orgulja – Dies organorum

Više informacija o Festivalu rane muzike

Нема коментара:

Постави коментар