субота, 11. јун 2016.

TORD GUSTAVSEN KVARTET NA 32. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU!




Pod sloganom "PLANETA DŽEZ"/"PLANET JAZZ" 32. Beogradski džez festival biće održan od 26. do 30. oktobra 2016. U dobro poznatom formatu glavnog i ponoćnog programa, koji će se održavati u prostoru Doma omladine Beograda, ove godine čak dva koncerta velikih džez zvezda biće održane u Sava Centru, gde će nastupiti Avishai Cohen Trio; Jack DeJohnette, Ravi Coltrane, Matt Garrison; Aziza featuring Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke, Eric Harland. U programskom smislu dalje trasiramo pravac džez inovacija, postavljen prošle godine: otkrivamo publici nove džez “planete”, ali ne zaboravljamo ni velikane ovog muzičkog pravca, na čijem stvaralaštvu mlade nade nalaze inspiraciju za džez 21. veka.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. 



Dom omladine Beograda sa velikim zadovoljstvom najavljuje prvu zvezdu ponoćnog programa 32. Beogradskog džez festivala: Tord Gustavsen, norveški pijanista i kompozitor, jedan od najvažnijih evropskih džez umetnika, nastupiće u petak, 28. oktobra od 23 časa u sali Amerikana DOB-a.



Tord Gustavsen je objavio sedam albuma za ECM Records sa svojim triom, kvartetom i proširenim ansamblom. Malo je reći da kritika hvali njegov rad – takvo konstantno oduševljenje novinskih pera nije često, pa se može reći da je ovaj autor jedan od miljenika svih važnih kritičara i medija širom sveta.

Gustavsen je definitivno jedan od istaknutih i značajnih džez autora 21. veka – postavio je nove standarde udružujući melanholiju severa Evrope, skandinavsku duhovnu tradiciju i ECM-ovsku umetničku filozofiju u muziku veličanstvene lepote. Posle trilogije albuma u sastav je ubacio iskusnog saksofonistu Torea Brunborga, dodajući bitan, svetliji valer muzici: njegov kvartet istražuje, integriše i služi „svetom trojstvu“ emocionalnog intenziteta, elegancije i meditativnog muzičkog disanja, trasirajući nove puteve džez umetnosti u naše doba.

Kvartet koji će se prvi put predstaviti našoj publici na 32. Beogradskom džez festivalu, prirodni je nastavak Gustavsenovog rada sa trijom, sastav koji traga za suštinskom vrstom lepote i upečatljivim melodijama. Nova formacija takođe dodaje nove boje i dimenzije njegovoj muzici – kroz ukrštanje senzibiliteta nekih od najintrigantnijih umetnika na živahnoj i eklektičnoj skandinavskoj džez sceni, koja i u našoj zemlji ima veliki broj vernih poklonika.


Tord Gustavsen dobitnik je brojnih priznanja, uključujući i Norveški Gremi (Spellemannsprisen), CHOC Critical awards u Francuskoj, Bell Awards za najbolji internacionalni džez album u Australiji, Recording of the month američkog magazine Stereophille, ali i NOPA – najprestižniju norvešku muzičku nagradu, za najbolju džez kompoziciju u 2010. godini.

Koncert velikog majstora meditativnih noćnih raspoloženja predstavlja jedan od umetničkih vrhunaca predstojećeg Beogradskog džez festivala - za sve one koji očekuju da u bogatoj festivalskoj ponudi otkriju nova muzička i emotivna područja.

Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 1000 dinara preko EVENTIM mreže. Ulaznica će važiti i za nastup izvođača koji će naknadno biti objavljen, u terminu od 00:30č iste večeri.Kompleti ulaznica za ceo glavni program, kompleti za koncerte u Sava Centru i pojedinačne ulaznice za do sada najavljene koncerte su u prodaji preko EVENTIM mreže.

Нема коментара:

Постави коментар