уторак, 28. јун 2016.

Izložba DVA SVETA



Likovna galerija, Knez Mihailova 6 i Galerija Podroom,Trg Republike 5(radno vreme: svakog dana od 12.00 do 20.00, nedeljom zatvoreno)                                                                                                                                             
od 30. juna do 23. jula


Umetnice: Danica Dakić (BiH/Nemačka), Varša Nair, (Indija/Tajland), Julija Nimcova (Slovačka/Holandija)
kustoskinje: Gordana Dobrić i Dragana Žarevac 


Otvaranje: četvrtak, 30. jun 2016. u 20 sati 


Projekat/ izložba Dva sveta bavi se aktuelnim i globalnim problemom umetničke, kreativne i intelektualne migracije unutar prostora savremene vizuelne umetnosti kroz primere stvaralaštva tri umetnice visiko pozicionirane na likovnoj sceni koje imaju iskustva različitih društveno-političkih matrica, a svaka se u svojoj praksi bavi pitanjem identiteta u različitim zonama – nacionalnog, rodnog, klasnog, verskog, teritorijalnog. Autorke istražuju promene nastale u prostorima geografije, politike, tela i slike unutar mreže vektora koji dominiraju globalnim prostorom savremenog sveta. 

Danica Dakić je iz Sarajeva i sa prostora bivše Jugoslavije a sada živi i radi u Berlinu;  
Varša Nair je rođena u Kampali u Ugandi, Indijka je po nacionalnosti gde je i studirala Umetničku akademiju (Baroda) a živi i radi u Bankoku, u Tajlandu, dok je 
Julijaa Nimcova Slovakinja, studirala je na Umetničkoj akademiji u Ostravi, Češka i na čuvenoj Rijks akademiji u Amsterdamu, Holandija, gde živi i radi. 

Temu identiteta, temu drugosti i temu teritorije sve tri umetnice istražuju u različitim diskursima i medijima - kroz video, film, fotografiju, zvuk, performans, instalacije, objekte. 

Dva sveta je koautorski projekat Gordane Dobrić, kustoskinje Kulturnog centra Beograda i Dragane Žarevac, vizuelne umetnice, koji se sastoji od izložbe u dva galerijska prostora - Likovnoj galeriji i Galeriji Podroom, i pratećeg programa koji će se izvoditi u formatu performansa, radionica i govornih programa. Deo pratećeg programa ostvaruje se u saradnji sa Grupom 484.

Realizaciju izložbe podržali su Grad Beograd, Goethe-Institut u Beogradu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар