уторак, 21. јун 2016.

Narandžasta nedelja u Beogradu (Orange Week)



 
„Povodom završetka predsedavanja Savetom Evropske unije, Ambasada Kraljevine Holandije organizuje Orange Week – nedelju holandske kulture u Beogradu, od 27. juna do 2. jula 2016. Orange Week su omogućile sledeće holandske kompanije: Heineken i Vahali (zlatni sponzori); Levi9, Kupujem prodajem i Wind Vision (srebrni sponzori); Nul Tien i Pheno Geno (bronzani sponzori). Gradska uprava grada Beograda podržava Orange Week“, obavestio nas je holandski ambasador u Srbiji. gospodin Henk van den Dol. 

Aludirjući na kašnjenje predstavnika Filmstreeta Zlatka Crnogorca, koji se „zaglavio u saobraćaju“, ponudio je dva, tipično holandska rešenja, upotrebu bicikla ili javnog prevoza, naglasivši da jedan tramvaj obučen u naradžasto već šparta beogradskim šinama. Svoje izlaganje završio je konstatacijom da je Holandija drugi izvozni poljoprivrednih proizvoda u svetu i da ima više bicikala nego stanovnika:

„Holandska ekonomija vekovima posluje na globalnom nivou, a holandsko društvo je zasnovano na povezivanju, usaglašavanju i jednakosti između političke, poslovne i društvene arene. Holandska privreda se bazira na znanju i ekspertizi u mnogim poljima: zemlja je drugi svetski izvoznik poljoprivrednih dobara; luka Roterdam je jedna od najvećih svetskih luka; Holandija ima odličnu reputaciju kada se radi o menadžmentu i tehnologiji voda. Holandija je poznata i po dostignućima iz oblasti umestnosti, arhitekture i dizajna; njeni DJ-evi, inovatori i video-igre su poznati u celom svetu svetu. Holandija ima na stotine izvanrednih muzeja, izložbi i festivala koji mogu da se obiđu, a umetnici iz celog sveta hrle u Holandiju kako bi radili ili studirali. Ponosni smo što smo u mogućnosti da bar jedan deo ovoga podelimo sa publikom u Srbiji tokom ove nedelje.“

 holadnski ambasador i nagrada Orange Bike Ride-a

„Orange Week će početi zajedničkom izložbom fotografija srpskog i holandskog fotografa „Primenjena nostalgija” u Mikseru. Marko Rupena je fotografisao mesta i situacije u Amsterdamu koje ga podsećaju na Beograd, dok je Ilvi Niokikćin fotografisala Beograd koji liči na holandski glavni grad. Izložba je inicijativa Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, sa ciljem da se unapredi kulturna saradnja i promoviše zemlja koja predsedava Evropskom unijom, kao i da se promoviše Srbija i pruži joj se podrška na putu u Evropsku uniju.“,  rekao je Slobodan Aleksić, ispred Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i pozvao na otvaranje izložbe 27. juna u 16 časova kada možete popiti i kafu sa osobljem ambasade. 


Orange Week  će vam dočarati ukuse i mirise holandske hrane putem „Delikatesnog ponedeljka” u Kulturnom centru Grad, 27. juna u 19 časova kada će tim ambasade kuvati za goste, a pripremamo i ukusno narandžasto iznenađenje za tu priliku. Narandžasti tim vas očekuje u bašti KC Grada uz dobru muziku! Cena kupona 150 dinara. 

Novi holandski filmovi će se od 27.-29.  juna prikazivati u Domu omladine Beograda. Ulaznice možete osvojite posetom FB stranice holandske ambasade! Inače im je cena simbolična i iznosi 200 dinara. Na programu su sledeći filmovi:

    • 27.6. 20:00 Borgman (2013, 113’), r: Aleks van Varmerdam. Skitnica ulazi u živote arogantne porodice iz više klase i pravi od njih noćnu moru.
    • 28.6. 20:00 Akvarijum (2009, 124’), r: Andrea Arnold. Mia, nemirna 15-godišnjakinja stalno upada u nevolje, iz škole je izbacuju, a njeni prijatelji je se odriču. Jednog dana njena majka dovodi u kući misterioznog neznanca koji obećava da će promeniti njihove živote.
    • 29.6. 20:00 Golcijus i Pelikansko drustvo (2012, 128’), r: Piter Grinavej. Holandski slikar i graver Golcijus iz 17. veka pripoveda o svojim avanturama u pokušaju da nađe finansijera koji bi dao pare za njegovu novu štamparsku presu kako bi mogao da štampa ilustrovane knjige

      U okviru programa Film Street od 20:30, kod Muzičkog paviljona na Kalemegdanu, biće prikazan holandski filmski hit „Admiral“ iz 2015. godine, u režiji Rula Rajnea. Kada mlada republika Holandija biva napadnuta od strane velike Kraljevine Engleske, Francuske i Nemačke, dok se i sama nalazi na ivici građanskog rata, samo jedan čovek može da upravlja najjačim oružjem u zemlji, holandskom flotom: Mihil de Rauter. Film Street neguije i novi evropski film na svom repertoaru, a ovo je početak saradnje sa holandskom ambasadom.


      Veliko finale Nedelje Holandije je u subotu, 2. jula, kada će u večernjim satima i Palata „Albanija“ i Most na Adi biti osvetljeni narandžastom bojom. 

      Orange Week će biti više od zabave. Naime, inicijativu "Holandija radi" (Nederland doet) holandskog udruženja Orange Fund ćemo po treći put realizovati u Beogradu. Cilj ove inicijative jeste da se istakne važnost volonterskog rada i aktivnog učešća građana u razvoju zajednice u kojoj žive, a zaposleni u ambasadi će i ove godine, 29. juna pomoći kući za decu bez roditeljskog staranja. Kroz ovu inicijativu su do sada pomogli Svratište za decu, Prihvatilište za odrasla i stara lica u Beogradu, i jednu od kuća Nurdora.

      Tog dana ćete moći da učestvujete na nekoliko velikih događaja u Beogradu. Najpre će na Trgu republike biti objavljeno pobedničko ime za narandžaste ruže koje su posađene na šetalištu kod Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“. Glasajte na FB staranici ambasadi koje vam se ime dopada, a najsrećnijih troje kumova će dobiti po jednu ružu u saksiji. 

      Vukašin Božović, predstavnik Serbia Wonderland Festival  (elektronske muzike, postoji od 2013. 50 hiljada posetilaca, 20 DJ-eva) informisao nas je o velikoj Orange Week urci na terenima K.K. Partizan, na Beogradskoj tvrđavi 2. jula, a ako obučete nešto narandžasto, obezbedili ste besplatan ulaz na Orange Party do 23:00. Zabavljaće vas DJ-evi iz Srbije i Holandije do kasno u noć.  U slučaju da nemate ništa naradžasto Kulturnik je obezbedio 4 ulaznice za dve osobe za ulaz pre 23 sata. Cena karte je inače 500 dinara. 


      „U završnici nedelje holandske nedelje  kulture organizuje se četvrta Orange Bike Ride“, rekao je Ralf van der Zajden ispred Beograd Velograd i pozvao Beograđane da  obuku nešto narandžasto i da se pridruže, a ko nema nešto u toj boji, ako stigne u prvih 500 dobiće majicu oju daruju u saradnji sa Hemofarmom. Satnica je sledeća:

      •  16:30 - Okupljanje biciklista na Trgu republike
      • 17:00 - Početak vožnje. Vožnja kreće sa Trga republike, ide kroz Terazijski tunel, preko Brankovog mosta i Novog Beograda, Mosta na Adi, zatim kroz Savsku i Karađorđevu ulicu, oko Kalemegdana, sa završetkom na Dorćolu.
      • 18:30 – Kraj vožnje i druženje (Dorćol Platz, Dobračina 59b)


      Orange Bike Ride je centralni događaj „Beograd Velograd“ festivala urbanog biciklizma, a spremna su i  neka druga narandžasta iznenađenja. Vožnjom se skreće pažnja na prava i obaveze biciklista, i promoviše se upotreba bicikla u svakodnevnom saobraćaju. Bicikl je prevozno sredstvo čija je upotreba najzdravija, najjeftinija, ekološki najbolja i najpraktičnija za kretanje kroz grad.

       

      U danima koji prethode vožnji, tim Beograd Velograd festivala će promovisati ovu aktivnost kroz “Like my Bike“ kampanju, a i vi možete osvojiti bicikl specijalno napravljen za ovu priliku. Fotografišite se sa biciklom, fotografije će biti okačene na FB stranicu „Beograd Velograd“ festivala, a pobednici su dete, žena i muškarac čije su fotografije sa biciklima osvojile najveći broj lajkova. Beograd Velograd tim će u subotu biti kod biciklističkog lifta na Brankovom mostu i na Adi Ciganliji, na junskoj Kritičnoj masi, kao i na Orange Week Delikatesnom ponedeljku u KC Grad 27. juna.

      Na samom kraju vožnje, u Dorćol Platz-u, ambasador Kraljevine Holandije Nj. E. Henk van den Dol, će dodeliti tri bicikla pobednicima “Beograd Velograd” foto konkursa.












      FB EVENT


      ORANGE WEEK PROGRAM:

      IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „PRIMENJENA NOSTALGIJA“

      27.6-2.7. Mikser House
      27.6. 16:00 Kafa sa timom Ambasade Kraljevine Holandije i Kancelarije za evropske integracije

      DELIKATESNI PONEDELJAK

      27.6. 19:00 KC Grad / Narandžasti tim Ambasade uz dobru muziku kuva za vas! Kupon: 150 din.

      VEČERI HOLANDSKOG FILMA

      Dom omladine Beograda / Karte 200 din ili besplatno preko FB stranice Ambasade
      27.6. 20:00 Borgman (2013, 113’), r: Aleks van Varmerdam
      28.6. 20:00 Akvarijum (2009, 124’), r: Andrea Arnold
      29.6. 20:00 Golcijus i Pelikansko drustvo (2012, 128’), r: Piter Grinavej
      INICIJATIVA „HOLANDIJA RADI“

      29.6. Tim Ambasade će ulepšati i podržati jednu od kuća za decu bez roditeljskog staranja u Beogradu. Učinite i vi nešto korisno za svoju zajednicu i pošaljete nam fotografije koje ćemo objaviti na FB stranici. 

      IME ZA RUŽU

      02.7. 10:00 Trg Republike / Proglašenje pobedničkog imena za narandžaste ruže posađene na šetalištu kod SC „Milan Gale Muškatirović“. Glasajte na FB stranici ambasade za ime koje vam se najviše dopada.

      ORANGE BIKE RIDE
      02.7. 17:00 Trg republike / Masovna biciklistička vožnja kroz grad, završetak i druženje @ Dorćol Platz.
      HOLANDSKI FILM STREET
      02.7. 20:30 Beogradska tvrđava, Muzički paviljon / Admiral (2015, 151'), r: Rul Rajne
      ORANGE PARTY
      02.7. 21:00 Beogradska tvrđava, tereni KK "Partizan" / Holandski i srpski DJ-evi na velikoj žurci Srbija Wonderland Festivala. Karte 500 din (DD Tickets, Eventim, Jungle Tribe). Ulaz besplatan do 23:00 za obučene u narandžasto. 


       Povodom nedelje Holandije u Beogradu naš sagovornik je bio Ivar Shers (Ivar Scheers), politički sekretar i šef odeljenja za medije, kulturu i javnu diplomatiju u Ambasadi Kraljevine Holandije.

       
      Zašto Ambasada Kraljevine Holandije organizuje Orange Week, koji je glavni cilj ove manifestacije koja predstavlja nedelju Holandije u Beogradu?
      Ivar Shers: Povod za organizovanje ove manifestacije je završetak predsedavanja Holandije Savetom Evropske unije, koje je počelo 1. januara ove godine, a završava se 30. juna. Naš cilj je da promovišemo holandsku kulturu u Srbiji i da građane još bolje upoznamo sa različitim aspektima života u Holandiji kroz brojne događaje koje organizujemo kako za mlade, tako i za one starije. Nadamo se da će i Orange Week inspirisati ljude u Srbiji da saznaju više o Holandiji, ali i da je posete i proputuju kroz našu lepu zemlju.

      Koji program u okviru Orange Week-a biste posebno preporučili publici?
      Ivar Shers: Preporučio bih sve događaje, a izbor će zavisiti od ličnih interesovanja. Ako želite da probate holandsku hranu koju će pripremati osoblje ambasade, dođite u ponedeljak, 27. juna na Delikatesni ponedeljak u KC Grad. Ako volite filmsku umetnost, posetite neku od projekcija koje se održavaju u Bioskopu Doma omladine Beograda od 27. do 29. juna, ili na Film Street-u 2. jula, kada na Kalemedranu prikazujemo film „Admiral“. U pitanju je holandski akcioni spektakl o admiralu Mihilu de Rauteru. Takođe, tokom trajanja Orange Week-a možete posetiti izložbu fotografija „Primenjena nostalgija“, u Mikser House-u. U završnici ovog predstavljanja Holandije u Beogradu, 2. jula imaćemo nekoliko programa. Na Trgu Republike u 10:00 objavićemo pobedničko ime za narandžaste ruže koje su posađene na šetalištu kod Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“. Od 17:00 sa Trga Republike kreće Orange Bike Ride, a program se završava velikom zabavom na Kalemegdanu. Na Orange Party-ju nastupiće poznati holandski  DJ Marco V, ali i drugi DJ-evi iz Holandije i Srbije.

      Orange Week je prilično veliki događaj, kako se snalazite organizaciono i finansijski u realizaciji ove manifestacije?
      Ivar Shers: Za holandske standarde mi smo ambasada srednje veličine, ali svi zaposleni su uključeni u organizaciju ovog događaja. Svi doprinose, od ambasadora, do lokalnog osoblja – radimo kao složan tim. Pored toga, sarađujemo sa mnogo partnera u Beogradu na organizaciji pojedinih događaja, tako da su u projekat uključeni i Dom omladine Beograda, Serbia Wonderland Festival, Beograd Velograd, Film Street, KC Grad, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Mikser.

      Da li možete da napravite poređenje holandske i srpske kulturne scene?
      Ivar Shers: Obe zemlje imaju veoma bogatu i živu kulturnu scenu. Ima mnogo sličnosti, ali i dosta razlika, jer kultura je i odraz celokupnog društva, a činjenica je da živimo u drugačijim društvima. Ono što je upečatljivo je da ljudi, kada su kreativni i otvoreni, uvek nađu zajednički jezik i način da sarađuju. To je najvidljivije upravo u kulturi i umetnosti – postoje brojne inicijative srpskih i holandskih umetnika, koji zajedno rade i uče jedni od drugih. Mi kao ambasada takođe nastojimo da ih povežemo, ali često to i nije potrebno. Holandija je poznata po kreativnoj industriji,  festivali i institucije kulture u Srbiji to prepoznaju i često pozivaju holandske dizajnere, arhitekte i inovatore da ovde predstave svoj rad. Sa druge strane, holandski umetnici i inovatori dosta uče od zanatlija u Srbiji.

      Ambasada Kraljevine Holandije podržava dosta kulturnih manifestacija u Srbiji. Šta su kriterijumi kojima se vodite u odlukama da podržite neki lokalni događaj?
      Ivar Shers: Naš cilj je da učvrstimo poziciju holandskih umetnika i institucija na tržištu. Poseban akcenat stavljamo na vezu umetnosti i kulture sa političkim prioritetima naše diplomatske misije, kao i sa međunarodnim odnosima i ekonomskim interesima. Pored političkih i diplomatskih napora, ambasada nastoji da i kroz kulturne manifestacije koje podržava u Srbiji i Crnoj Gori podigne svest o važnosti nekih širih pitanja, kao što su: jačanje bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa, podrška ljudskim pravima, sa posebnim fokusom na LGBT, trgovinu ljudima, nacionalne manjine, stare i prava žena. Trudimo se da kroz fokus na zajedničko nasleđe Holandije i Srbije, i Holandije i Crne Gore radimo na unapređenju pozitivne slike Holandije u ove dve zemlje.



      Nedavno ste vozili bicikl od Haga do Beograda, sa ciljem da prikupite sredstva za Nurdor Srbija. Recite nam nešto više o tom iskustvu.
      Ivar Shers: Nakon što je ceo tim ambasade volontirao tokom jednog popodneva u jednoj od kuća Nurdora u Beogradu, odlučio sam da učinim još nešto kako bih prikupio sredstva za njih. Kao biciklističkom entuzijasti, ideja o vožnji od Haga do Beograda mi se učinila uzbudljivom, ali i zanimljivom za javnost čija pažnja je potrebna da bi se prikupila sredstva za Nurdor. Moje putovanje trajalo je 13 dana, prešao sam 2.100 kilometara kroz Evropu, na trkačkom biciklu. To je bilo zaista sjajno iskustvo, a pažnja koju je ovo putovanje izazvalo u medijima i na socijalnim mrežama učinila je da se prikupi više od 3.000 evra za Nurdor. Sredstva su uložena u dečje onkološko odeljenje u Nišu.

      Da li ćete učestvovati u Orange Bike vožnji kroz Beograd 2. jula? Zašto bi građani trebalo da se pridruže ovoj velikoj gradskoj biciklističkoj svečanosti?
      Ivar Shers: Naravno da ću biti tamo! To će biti moja poslednja biciklistička vožnja kroz grad, jer, nažalost, dva dana kasnije napuštam Beograd. Ako je suditi po uspehu prošlogodišnjeg Orange Bike Ride-a, koji je okupio oko 800 biciklista, verujem da nas očekuje još jedan sjajan biciklistički događaj. Pozivamo ljude da nam se pridruže i uvere se da je vožnja bicikla po gradu zdrav, ekonomičan i ekološki način transporta za sve: mlade i stare, muškarce i žene, bez obzira na nivo kondicije. Nadamo se da ćemo doneti malo holandske biciklističke „groznice“ u Srbiju!

      Budući da uskoro odlazite iz Beograda, nakon dve godine rada u Ambasadi Kraljevine Holandije, kakvo je Vaše iskustvo života u Srbiji?
      Ivar Shers: Beograd je bio moj prvi izbor za rad u inostranstvu, još i pre nego što sam došao ovamo. Moram da kažem me ni ovaj grad, ni Srbija, kao ni Crna Gora koju naša diplomatska misija pokriva, nisu nikada razočarali. Ljudi su vrlo topli, ljubazni i otvoreni, a Beograd ima mnogo toga da pruži, od kulturne ponude do noćnog života. Za dve godine koliko sam proveo ovde, uočavam da je Srbija za korak bliža Evropi, a nadam se da će na tom putu i nastaviti u godinama koje dolaze!





      Нема коментара:

      Постави коментар