петак, 24. јун 2016.

Trideset godina od smrti Miroslava Antića



Na današnji dan, pre tačno trideset godina, umro je omiljeni i autentični pesnik Miroslav Mika Antić.
Njegov život bio je uzbudljiv i inspirativan kao i njegova poezija. Promenio je mnogo gradova i zanimanja, snimao je filmove i bavio se slikarstvom, pisao je za novine i pisao prozu, ali je uvek bio najpre pesnik. I bio je boem koji se radovao svetu oko sebe i taj svet proslavljao u svojim pesmama koje se i danas pamte.
Arhipelag je u dva izdanja objavio priču o životu Miroslava Antića, romansiranu biografiju o Sutradan posle detinjstva koju je napisao poznati pisac Nemanja Rotar.
Nemanja Rotar je pažljivo istražio život i pesme Miroslava Antića, na osnovu čega je napisao uzbudljivu i neodoljivu knjigu o velikom pesniku i o njegovom vremenu.
Smeštajući svoju knjigu između života i literature, između romana i romansirane biografije, Rotar je napisao priču o pesniku i njegovoj životnoj i književnoj avanturi, o vremenu u kome su pesnici bili slavni, a poezija deo svakodnevice, i o tome šta je bilo posle. Rotar piše svoj neobični roman iz najveće moguće blizine, kao deo Antićeve porodice i kao neko ko je odrastao uz velikog pesnika, da bi sada, posle svega, uobličio i sklopio knjigu njegovog života.
Otuda je knjiga Sutradan posle detinjstva velika, pouzdana i celovita priča o jedinstvenom pesniku i umetniku Miroslavu Antiću, o njegovim pesmama i filmovima, o njegovom životu i magiji, i o gradovima u kojima je on živeo neki deo svoje nesvakidašnje biografije: Kikinda, Pančevo, Novi Sad, Beograd.
Knjiga sadrži i veliki broj nepoznatih fotografija, pesnikovih pisama i razglednica, kao i drugih delova njegove porodične arhive.


Нема коментара:

Постави коментар