четвртак, 23. јун 2016.

Rej Robertson, Milisav Savić, Duško Novaković i film Svila zatvaraju 5. Beogradski festival evropske književnosti



Poznati romansijer i esejista Rej Robertson, romansijer Milisav Savić, pesnik Duško Novaković i italijanski film „Svila“ zatvaraju 5. Beogradski festival evropske književnosti. 

Rej Robertson je napisao više romana, od kojih su najzapaženiji Kućni filmovi, Šta se kasnije dogodilo i David. Autor je knjige eseja o rok muzici Životi pesnika (sa gitarama): trinaest autsajdera koji su promenili modernu muziku. Kritika smatra Reja Robertsona jednim od najvažnijih kanadskih savremenih romanopisaca, a jedan kritičar ga je nazvao rokenrol Montenjom. Robertsonova knjiga eseja Što da ne? Petnaest razloga za život bila je u užem izboru za Nagradu „Čarls Tejlor“ i izazvala je veliku interesovanje javnosti. Srpsko izdanje ove knjige objavljeno je nedavno u izdanju Karposa

"Mislim da je ključna reč za knjigu Što da ne? „ravnoteža“. Hteo sam da u eseje iz ove knjige uključi što veći broj citata od nekih od mojih omiljenih autora i filozofa, uglavnom iz onih knjiga koje su mi pomogle i koja su me održale i inspirisale me tokom proteklih godina. U isto vreme, nisam hteo da potisnem sopstveni glas. Nadam se da će ljudi pročitati knjigu i da će biti podstaknuti da razmisle o svojim životima, o tome šta čini život vredan življenja. Nije presudno da li se slažu s mojim izborima ili osećaju potrebu da zastupaju svoje. Jednoglasnost je dosadna", kaže Robertson uoči nastupa na Beogradskom festivalu evropske književnosti.

Za svoj novi roman La sans pareille Milisav Savić dobio je tri književne nagrade: „Meša Selimović“, „Bora Stanković“ i Nagradu Vukove zadužbine. Savić je nedavno objavio knjigu Šezdesetosmaš u kojoj je sabrao svoje crnotalasne priče, reportaže i komentare, kao i razgovore s piscima koji su objavljeni u Studentu krajem šezdesetih. Otuda će razgovor s Milisavom Savićem, pored njegovihm književnih tema, obuhvatati pitanje odnosa umetnosti i stvarnosti, pripovedanja i angažmana.
Duško Novaković, jedan od najznačajnijih savremenih pesnika, objavio je u novije vreme nekoliko izbora iz svoje poezije kojima je iznova predstavio svoj izraziti pesnički glas. Odavno prepoznat kao pesnik autentične pobune, Duško Novaković u svojim stihovima uobličava muklo, teško iskustvo svakodnevice saopštavajući ga bez ikakvog odmaka i bez želje da se ono predstavi prihvatljivijim. U toj neposrednosti prebiva snaga ovog pesničkog izraza.


Poslednji događaj na ovogodišnjem Beogradskom festivalu evropske književnosti jeste projekcija filma Fransoa Žirara Svila koji je nastao prema čuvenom istoimenom romanu italijanskog pisca Alesandra Barika. Fulm Svila biće prikazan u okviru retrospektive Književnost na filmu Beogradski večeras u 21 čas. Kao i na druge događaje ovog Festivala, ulaz na filmske projekcije je besplatan.

Beogradski festival evropske književnosti organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda. Ovogodišnji program festivala predstavio je publici četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o savremenoj kulturi pod nazivom Nastanak tabloidnog čoveka, kao i izložbu radova Ivane Ristić.

Peti Beogradski festival evropske književnosti obeležio je veliki izraelski i svetski pisac David Grosman, autor slavnih romana Vidi pod: Ljubav, Do kraja zemlje i Izvan vremena. Među piscima koji su učestvovali na 5. Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni, nalaze se i Zoran Ferić, Kristijan Eker, Rej Robertson, Barbi Marković, Milisav Savić i Duško Novaković.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Нема коментара:

Постави коментар