уторак, 28. јун 2016.

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ У БЕОГРАДУ НА МАПИ ТУРИЗМА КУЛТУРЕ ЈЕДИНСТВЕНОГ ЕВРОПСКОГ ПРОСТОРА




Конференција „Европске руте историјских театара“, на којој је међу педесетак изабраних театара Европе учествовало и Народно позориште у Београду као члан „Јадранске руте“, одржана је од 16. до 19. јуна у Стокхолму, у организацији немачке асоцијације „Perspective“ и Европске уније која је финансирала цео пројекат.

На више састанака одржаних на разним културно-историјским локацијама у шведској престоници, разговарало се о даљим развојним плановима и сарадничким могућностима позоришта у оквиру свих рута - "Немачка рута", "Нордијска рута", "Царска рута", "Италијанска рута", "Британска рута", “Иберијска рута”…



Представници “Јадранске руте”, коју су ове године, осим Народног позоришта, заступали и чланови те руте из Словеније, Црне Горе и Хрватске, као део креаторског тима њеног формирања пре две године на Хвару, изнели су низ конкретних предлога који су наишли на веома позитивне оцене од стране главног организатора – Удружења историјских театара Европе “Perspective” из Берлина.

Међу бројним предлозима за узајамну сарадњу нашли су се и они који подразумевају простор за развој културно-туристичког тржишта у Европи, организацију стручних симпозијума и других облика теоријске стручне сарадње, значај веб сајтова у промовисању заједничког европског простора културе, као и копродукције представа у оквиру матичне руте.

На предавању, одржаном у барокној позоришној палати из 17. века, коју је краљ Густав Трећи саградио за свог наследника као свадбени дар, посебан нагласак био је усмерен на развој европског театра уопште у савременом добу и на могуће естетске облике спајања традиционалног и модерног позоришног израза у односу на савремени технолошки развој.

Такође, било је речи о посвећивању пажње најмлађој публици и специфичним начинима презентовања садржаја који подразумевају висока уметничка достигнућа.


На свечаном пријему који је заменик градоначелника Стокхолма Матс Берглунд приредио у импозантном здању Градске куће за представнике свих рута, руководилац Истраживачко-документационог центра Народног позоришта др Сања Живановић, уручила му је у име в.д. управника Дејана Савића, илустровану монографију о нашем Националном театру.

На инаугурационој конференцији за „Јадранску руту“, одржаној 20. маја 2014. године на Хвару, осим Народног позоришта у Београду, учествовали су и Словенско народно гледалишче Љубљана, Словенско народно гледалишче Марибор, Хварско пучко казалиште, Хрватско народно казалиште Загреб, Хрватско народно казалиште Шибеник, Хрватско народно казалиште "Ивана пл. Зајца" Ријека, Народно позориште Сарајево, Краљевско позориште "Зетски дом" Цетиње, Народно позориште "Тоша Јовановић" Зрењанин и Народно позориште Сомбор.

Критеријуми при одабиру позоришта, основаних до 1920. године, односили су се на њихов архитектонски значај и историјску вредност.

Генерална замисао је да се створи мрежа различитих европских културних путева који би, између осталог, чинили и заједничку мапу туризма културе.

Један од циљева је и да се истакне јединствени духовни простор и заједнички корени позоришних зграда Европе, а самим тим и значај позоришта као европске културне баштине.


Нема коментара:

Постави коментар