уторак, 28. фебруар 2017.

Pesnička knjiga Rumjane Ebert UGLOVI I OVALI


Galerija Artget, Trg republike 5/I

utorak, 28. februar u 19:00 

Predstavljanje pesničke knjige Rumjane Ebert
/Rumiana Ebert (Nemačka)


Uglovi i ovali / Ecken und Ovale


Prevod i prepev s nemačkog: Jan Krasni i Slavica Stojanović
Dvojezično izdanje
Izdavač: Akademska knjiga, Novi Sad 2016.
Učestvuju: Stevan Tontić, Jan Krasni i autorka

Moderira: Marija Nenezić

Muzička pratnja:
Manja Ristić – elektro-akustični performans 

Rumjana Ebert novo je ima na književnoj sceni savremene prevedene poezije u Srbiji, ali se njen pesnički svet čitaocu doima poznatim, prisnim i pozivnim.

„Poezija Rumjane Ebert je dnevnik onih koji su od više obala i jezika. Mera sveta, upisana u detinjstvu, postaje etalon kojim čitavog života merimo distance, u nama i oko nas.

Iz mog izbledelog detinjstva izranja prazna železnička stanica, dve nove bore smeštaju mi usta u zagrade, beleži pesnikinja. U središtu ove knjige diše duboko lična priča – epistolarni zapis jednog prijateljstva, pripovetka među stihovima. Sve na ovom svetu ima naličje, svačiji život u nekom trenutku jeste izvrnuta rukavica. Uglovi i ovali vode čitaoca kroz arkadijski svet detinjstva u Bugarskoj koji efektom duple ekspozicije godinama kasnije biva preslikan u jednoj sasvim drugačijoj geografiji gde se odvija život Rumjane Ebert.“, kaže  Dragan Velikić

Prevodilac ove knjige, Jan Krasni, smatra: „Bez ograničenja upotrebnog jezika vidi se da poezija, ako to zaista jeste, može biti nezavisna i od kulture i tradicije, te da se tek tada, sasvim lična i zato opšta, nastanjuje u svakoj novoj kući jezika i uređuje je po vlastitoj meri.“



Rumjana Ebert je  rođena u Bugarskoj iz koje 1966. emigrirala u Nemačku. Poeziju objavljuje u od 1992. godine u Nemačkoj, Austriji i Bugarskoj, pišući prevashodno na nemačkom jeziku. Objavljuje i eseje o bugarskoj poeziji. Nagrađivana je sa više nagrada i stipendija u Nemačkoj. Na stihove Rumjane Ebert rumunska kompozitorka Violeta Danesku komponovala je muziku. Knjige poezije: „Izlazak u susret”, Minhen, 1992; „Tačke preseka“, Minhen 1996; „Uglovi i ovali“, Celovec, 2013; dvojezično izdanje na bugarskom i nemačkom, Ruse, 2015.

Нема коментара:

Постави коментар