среда, 22. фебруар 2017.

XVIII Guitar Art Festival

 

20 - 25. mart 2017. / Beograd / Srbija

 


Beograd je svakog marta centar gitarskih dešavanja u Evropi uz Guitar Art festival i preko sto umetnika iz celog sveta koji će održati koncerte, predavanja i radionice. Za posetioce iz celog sveta, 18. po redu izdanje Guitar Art festivala, pod sloganom “Integracije”. opravdaće status jednog od pet najvećih festivala klasične gitare u svetu, a u svom programu će pored vrhunskih koncerata klasične muzike, predstaviti publici i atraktivan izbor svetskih muzičara iz oblasti džeza, fada, tanga, flamenka i etno muzike. 


Pored velikog koncerta Tomija Emanuela u Sava centru, i ove godine Dom omladine biće festivalski centar sa četiri koncertne večeri i 11 koncerata umetnika kao što su Bojan Ivanovski Jobby, Nemanja Ostojić, Sanel Redžić, Giorgos Georgopulus kvartet, Srđan Bulat, Darko Bageski, Ultra High Flamenco & Rosario Toledo, Mak Grgić, Radoš Malidžan, World Guitar Orchestra, te Carlo Domenicioni i prijatelji. Svečano otvaranje održaće se u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca 20. marta kada će nastupiti Roberto Aussel, Aleksandar Nikolić i kamerni orkestar Anima Musicae. Festival će ugostiti preko 100 učesnika iz 20 zemalja sveta. Tokom šest koncertnih večeri i 12 koncerata, publici će se predstaviti atraktivan izbor svetskih muzičara iz oblasti klasike, tanga, flamenka sa džez primesama, bluza, roka i savremenog muzičkog stvaralaštvad do buzuki zvuka XXI veka. Biće održano i oko trista masterksa radionica, 24 marta u Narodnoj biblioteci Srbije biće priređeno predavanje sa panel diskusijom, a u Institutu Servantes je sinoć otvorena izložba Život i delo Agustina Bariosa.



Festival počinje koncertom “Fuzija latinoameričke klasike”, koji će se održati u Zadužbini Ilije M. Kolarca 20. marta. Na koncertu će nastupiti najveći argentinski gitarista Roberto Aussel, bandoneonista Aleksandar Nikolić i kamerni orkestar Anima Musicae iz Mađarske.

Živa legenda svetske gitare, Tommy Emmanuel nastupiće 23. marta u Sava centru. Biće to prilika da publika premijerno čuje neke numere sa aktuelnog albuma “It’s Never Too Late”.

Preostale četiri koncertne večeri održaće se u Domu omladine Beograda.  Posebno najavljujemo trenutno najbolje predstavnike savremene španske scene Ultra High Flamenco, koji će po prvi put nastupati u Srbiji sa poznatnom flamenko plesačicom Rosario Toledo, zatim koncert Giorgos Georgopulus kvarteta koji donosi urban buzuki zvuk kroz grčke tradicionalne melodije i koncert svestranog gitariste i nesvakidašnjeg talenta Bojana Ivanovskog sa premijerom njegovog autorskog projekta A whole new world.




Pored tradicionalnog klasičnog programa, festival ove godine predstavlja poseban umetnički projekat Gitarske Integracije, koji se održava uz podršku Eu Delegacije u Srbiji, EU Info centra i Italijanskog instituta za kulturu. Projekat okuplja klasične gitariste u usponu iz bivših 6 jugoslovenskih republika, koji će tokom festivala održati samostalne koncerte, a radiće zajedno i na stvaranju novog muzičkog dela. Italijanski kompozitor Carlo Domenikoni, komponuje premijeru za šset gitara, koje će Mak Grgić, Srđan Bulat, Sanel Redžić, Nemanja Ostojić, Radoš Malidžan i Darko Bageski izvesti na svečanom zatvaranju festivala 25. marta u Domu omladine Beograda.

 

 Promocija novog CD izdanja - Guitar Art Festival

 

 

U Salonu 1905 održana je promocija novog CD izdanja Guitar Art Festivala. Zahvaljujući kontinuiranoj podršci ERSTE Banke u Srbiji, festival ima mogućnost da arhivira koncerte najvećih umetnika koji posećuju Beograd. Nova kompilacija "Guitar for all" sadrži 18 numera, i objedinjuje sve koncerte koji su izvedeni tokom Guitar Art Festivala 2015. godine.

Na početku promocije prisutnima se obratila Jelena Vasilev u ime ERSTE Banke Srbije i  direktor festivala Boško Radojković, koji je ujedno najavio i 18. izdanje Guitar Art Festival, koje će se održati od 20. do 25. marta u Beogradu.



Na promociji su nastupili Bojan Ivanovski i Giorgos Georgopulos, koji su najavili svoje koncerte u Domu omladine Beograda, u okviru predstojećeg festivala.

Prijatelji festivala, vinarija Jokić omogućila je prisutnim zvanicama da probaju organska dalmatinska vina, dok je Movem Fashion podeli specijalne poklone.


Najavu festivala možete pogledati OVDE.

 PROGRAM KONCERATA


ponedeljak, 20. mart Zadužbina Ilije M. Kolarca (Velika dvorana)
20.00 – Roberto Aussel, Aleksandar Nikolić & Anima Musicae kamerni orkestar

utorak, 21. mart Dom omladine (Velika sala)

18.00 – Sanel Redžić
19.00 – Nemanja Ostojić
21.00 – Bojan Ivanovski Jobby

sreda, 22. mart Dom omladine (Velika sala)

18.00 – Darko Bageski
19.00 – Srđan Bulat
21.00  – Giorgos Georgopoulos kvartet


četvrtak, 23. martSava centar (Velika sala)

20.00 – Tommy Emmanuel

petak, 24. mart Dom omladine (Velika sala)

18.00 – Radoš Malidžan
19.00 –  Mak Grgić
21.00 – Ultra High Flamenco & Rosario Toledo


subota, 25. mart Dom omladine (Velika sala)

19.00 – Svečano zatvaranje i dodela nagrada
20.00 – World Guitar Orchestra
20.30 – Carlo Domeniconi & Gitarske integracije

Нема коментара:

Постави коментар