петак, 17. фебруар 2017.

Samostalna izložba Svetlana Volic: NON FINITO, Pasaž 2: Gde prestaje svet

Salon MSUB / 17.2.17. u 19h

Muzej savremene umetnosti vas poziva na otvaranje samostalne izložbe Svetlane Volic u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14) u petak 17. februara 2017. godine u 19 časova. Kustos izložbe je Una Popović, kustos Salona MSUB.

Video instalacija „NON FINITO, Pasaž 2: Gde prestaje svet“ druga je u nizu ambijentalnih izložbi u sklopu većeg umetničkog projekta Svetlane Volic „NON FINITO/Izvođenja prostornih narativa“. Projektom je predviđeno izvođenje više prostornih kompozicija u različitim galerijskim prostorima. Svaka izložba funkcioniše kao neponovljiva i autonomna poetska celina, koja egzistira za specifičnu priliku i specifičan prostor, a posmatraču pre svega treba da pruži iskustvo prisustva. Na taj način projekat je svojevrsna otvorena forma, kontinuirani stvaralački proces koji pretpostavlja mogućnost novog izraza, izvođenja i percepcije narativa.

Prvi pasaž projekta pod nazivom „San o drugom mestu“ izveden je u Galeriji 73 u Beogradu u obliku trokanalane video instalacije. Drugi pasaž „Gde prestaje svet“ komponovan je za Salon MSUB, kao nov prostorni narativ kompleksnije strukture, virtuelni predeo kroz koji se posmatrač kreće i čiji međuzavisni sadržaji nude mogućnost višeslojnog čitanja, povezivanja, percepcije i projekcije. Osnovu rada čine video snimci beleženi tokom istraživačkih putovanja u proteklih nekoliko godina (2013-2016). Oni formiraju video-biblioteku projekta, skladište prizora koji služe kao materijali za građenje vizuelno-poetskih struktura.

Za svaki snimak postojalo je jedno pravo mesto i jedno pravo vreme na kojem se rad mogao desiti. To su prizori iznad Atlanskog okeana, iz Rima, Venecije, Nju Orleansa, Istanbula, Dubrovnika, Berlina, Beograda, sa Zlatibora, ostrva Krf i tako dalje. Međutim, imenovanje tih destinacija nije od suštinske važnosti za sam projekat, radovi su mogli biti snimljeni gotovo bilo gde na planeti, čak i veoma blizu, u neposrednom okruženju autora. Jer ovde nije reč o turizmu, otkrivanju kulturno istorijskih sadržaja ili egzotici specifičnog mesta, već o kretanju, slobodi i svojevrsnoj potrazi za slikom. To je potraga za odgovarajućim prizorom koji će rezonovati sa pokretima u unutrašnjim predelima bića, koji će taj svet predstaviti, pokrenuti, uobličiti misao i pomoći joj da postane vidljiva. Mesto na kojem počivaju prizori ne nalazi se na globusu, u određenoj tački na mapi, niti čak u vidljivom svetu, već upravo na granici gde prestaje svet i gledanje.

Svetlana Volic rođena je u Beogradu 1974. godine. Diplomirala je i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Čedomira Vasića. Od 2014. godine zaposlena je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju asistenta, na kom pohađa i doktorske umetničke studije (mentor prof. Mileta Prodanović). Izražava se kroz različite medije: slikarstvo, video, video-instalacije, fotografiju, grafički i scenski dizajn. Realizovala je 11 samostalnih izložbi i učestvovala na preko 60 grupnih izložbi, simpozijuma i festivala u zemlji i inostranstvu (Makedonija, Češka Republika, Crna Gora, Estonija, Letonija, Mađarska, Bugarska, Italija, Grčka, Kanada, SAD i Nemačka). Realizovala je 18 video-instalacija za različite pozorišne predstave. Dobitnik je stipendije fondacije CEC ArtsLink, Njujork, SAD, 2013. Njeni radovi nalaze se u inostranim i domaćim kolekcijama.


Salon Muzeja savremene umetnosti Beograd Pariska 14

Od 17. febrara do 10. aprila 2017.godine

Radno vreme: od 12 do 20 časova svakog dana osim utorka.
Ulaz je besplatan.

Нема коментара:

Постави коментар