субота, 4. фебруар 2017.

Audio kaseta je majka!



Audio kasete se vraćaju na velika vrata, da ne kažemo na kapiju. U vreme kada se muzika besomučno i za džabe skida s Interneta, malom plastičnom skladištu muzikei smeši se novi život.



Prošle godine u Americi nekoliko albuma objavljeno je na kasetama, a njihova prodaja porasla je za 75 %. Ne možete da daunlodujete muziku na one kasetofone koji snagatori ponosno nose o desnom ramenu, a cd-i su se ispostavili suviše kilavim.  


Najprodavaniji albumi na kasetama u 2016. godini bile su Prinsov "Purple Rain" i Eminemov "Slim Shady", odnosno saundtrek iz filma "Čuvari galaksije". Odluka da ovaj saundtrek bude objavljen na kaseti bila je podstaknuta detaljom iz filma gdje glavni junak sluša muziku na vokmenu. 


Ono što se muzičarima posebno dopada, što korisnici retko premotavaju (preskaču numere). Starije generacije sećaju se da su muziku „kupili“ sa radio stanica, pomno slušajući muzičke emisije i bili spremni da u pravno trenutku pritisnu REC i Stop. Pravi šok doživbljavali bi kada bi im u omiljenu numeru (hit) utrčala reklama. Nikakvi konpmvi i mp3 plejeri.

A kako je kod nas? Poslednja kaseta na mašinama PGP RTS snimljena je pre deset godina.Pripadala je „Legendama“.  PGP RTS ističe da su mašine za proizvodnju kaseta, za razliku od mašina za pravljene skladišta na vinulu, sačuvane,  ispravne, ali ugašene.



Ako vas je ovaj članak zaintrigirao, u Mikser House-u će se u nedelju, 5. februara, od 12 do 17 časova održati Mikser Audio Market, koji će na jednom mestu okupiti sve ljubitelje dobrog zvuka i audio tehnike!

Нема коментара:

Постави коментар