понедељак, 13. фебруар 2017.

Austrijski kulturni forum- nove izložbe

 „Kaliope Austrija. Žene i društvu, kulturi i nauci“ 
 Ova izložba će tokom cele godine putovati kroz različite gradove u Srbiji

U kulturnom životui naše zemlje i Beograda veoma značajnu ulogu igraju i kulturni centri stranih država. Pored toga što predstavljaju svoj kulturni identitet i novosti, oni snažno deluju na kulturnoj saradnji i prožimanju sa Srbijom. 

Nova putujuća izložba austrijskog ministarstva spoljnih poslova „Kaliope Austrija. Žene i društvu, kulturi i nauci“ (organizator projekta Manfred Tumberger) pokušava da sagleda proteklih 200 godina kroz biografije važnih Austrijanki. 

Austrijanki, koje su svojim talentom, snagom volje, borbenošću i hrabrošću razvile i obogatile svoju zemlju. Njihovi životi i njihova dela čine najmanje polovinu duhovnog identiteta Austrije. Izložba nastoji da ukaže na njihove zasluge, sa punom svešću o mogućim propustima od kojih su neki neprihvatljivi. Izložba formira luk koji se proteže od početka 19. veka do danas. Crvena linija je emancipacija žena, sa svim pobedama i porazima. Od oslobađanja za vreme bidermajera do 21. veka postignuto je mnogo. Ali, jasno je da puna jednakost još nije postignuta i da još uvek ima mnogo toga da se uradi.



Povodom ove izložbe Austrijski kulturni forum će svake nedelje na svojoj Facebook stranici predstavljati po jednu od Austrijanki o kojima govori izložba.





Izložba „Movie Box“ Silvije Czepl
Ausstellung „Movie Box“ von Silvia Czepl
20.2.-4.3.2017, galerija Bartcelona, Beograd

20.2.-4.3.2017, Galerie Bartcelona, Belgrad 


 Od 20.2.-4.3.2017 u beogradskoj galeriji „Bartcelona“ mogu se videti radovi iz serije „Movie Box“ austrijske umetnice Silvije Czepl

Otvaranje: 20.2.2017, 19h. Mesto: galerija Bartcelona, Belgrade Design District, I sp., lok. 96, Belgrad


Izložba „Dobrović u Dubrovniku“ sa Wolfgangom Thalerom

Ausstellung „Dobrović in Dubrovnik“ mit Wolfgang Thaler

Muzej primenjene umetnosti Beograd, 22.2 – 15.3.2017.

Museum für Angewandte Kunst Belgrad, 22.2.- 15.3.2017.


U prostoru Dubrovnika srpski arhitekta Nikola Dobrović (1897-1967) projektovao je pre 70 godina arhitektonske dragulje koje austrijski fotograf Volfgang Taler predstavlja u knjizi "Dobrović u Dubrovniku. Poduhvati moderne arhitekture" koju je objavio u saradnji sa Krunoslavom Ivanišinom i Ljiljanom Blagojević. 

Nakon izložbe u Hrvatskoj, radovi će sada biti predstavljeni po prvi put u Srbiji. 

Otvaranje : 22.2, 18h. Lokacija: Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd.
 




Нема коментара:

Постави коментар