петак, 10. фебруар 2017.

“Večera za zeca” Nikola Džafo

 
Džafo započinje sezonu u Remontu, dokonava šta je večera za zeca…i vraća se crtežu
23.01-10.02.2017

Galerija Remont započinje izlagačku sezonu 2017 samostalnom izložbom “Večera za zeca” Nikole Džafa. Više od dve decenije svoje umetničke karijere ovaj novosadski umetnik je posvetio društveno angažovanim akcijama u okviru umetničkih kolektiva i inicijativa čiji je neiscrpan inspirator, pokretač i član. Izložba u Remontu je značajan trenutak - stanka i refleksija Nikoline dosadašnje prakse u odnosu na principe individualnog, kolektivnog, društveno angažovanog. O ovom sam autor kaže:


“Zapravo, ovo je objava i najava da ATELJE DŽAFO deluje. “Večera za zeca” je rekapitulacija (možda bolje rekonstrukcija kapitulacije), pokušaj da se dovrši nedovršeno, davno započeto, da se razjasni zašto sam nekim poslovima davao prednost. Ako sam više od dve decenije u svom radu “etiku stavljao iznad estetike”, sada crtanjem kao najobjektivnijom raspravom pokušavam da ublažim gubitke… “Večera za zeca” ima sedam segmenata, kao sedam dana, sedam grehova. U postupku je “resavsko crtanje”, crtanje kao hedonizam, očekivanje da “sve jedno drugo pojede” i napokon oslobađanje od greha – dugog “nerada” i zanemarivnja posla koji mi najviše leži… 
 
 
Drugi radovi koje izlažem takođe pokušavaju da rehabilituju putovanje u drugom smeru. “Skretanje s puta” treba da pokaže da moje “gubitništvo” nije “luzeraj” već jedna paralela koja nije uspela da osvoji svet. U tom smislu "Pereca za  umetnika" je socijalni dramolet sa neuspešnim  završetkom. U knjigu je uvezana izložba dokumenata kojom sam skrenuo pažnju na loš socijalni status umetnika i skupljao priloge za socijalnu opskrbu umetnika i za esnaf. Nikad  nije izlagano.
 
 
“Kurtalisati se” je video rad koji objašnjava šta se zbiva sa “beskonačnim crtežima”, izlaganim i docrtavanim  poslednji put u Remontu 8. aprila 2012. To je bila “treća ruka”, a sada su presečeni napola… Premijerno prikazivanje.
 
Kruna moje prezentacije bila bi “Rasprodaja umetnosti”, projekat koji živi poslednjih deset godina. Prihodi koji se steknu koristiće za nastavak delovanja radionice Džafo i potvrde da “nije sve uzalud”.
 
 

Nikola Džafo rođen 1950. u Novom Sadu. Diplomirao slikarstvo na FLU Beograd, 1978, magistrirao na istom fakultetu 1981. Član Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine. Od 1990. pasivizira bavljenje slikarstvom i maksimalno je aktivan u borbi za društvene vrednosti i umetnički dignitet. Idejni tvorac i pokretač grupe LED ART (1993), s kojom kreira i realizuje više od trideset projekata. Suosnivač Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (1995) i Multimedijalnog centra “Led art” u Novom Sadu (2000). Iste godine, u podrumu u ulici Grčkoškolska 5, pokreće Art kliniku,  s utopijskom idejom da umetnost može da menja i leči svet. Godine 2013, posle eutanazje Art klinike, u novom radnom prostoru pokreće Šok zadrugu, koja funkcioniše na istim etičkim principima kao i prethodna umetnička udruženja.
 
Za izložbu „Lepus in fabula“, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, dobio Politikinu nagradu, 2012. Ovih dana priprema  izložbu za Galeriju Remont u Beogradu

Нема коментара:

Постави коментар