петак, 3. фебруар 2017.

Premijera „Zemlja bogova“ („Dev Bhoomi“) Gorana Paskaljevića




Mnogo se prašine podiglo oko selekcije domaćih filmova na ovogodišnjem FEST-u i pre nego što je on počeo. Šta je trebalo da bude, a šta ne, po meni je uvek stvar komisije. Koja je tim povodom izdala Saopštenje.

Izvan Festivalskog programa ostalo je i najnovije ostvarenje Gorana Paskaljevića. Na konferenciji za medije čuli smo da je pregovora bila, ali da nisu urodili plodom. Kako god, domaća premijera ovog srpsko-indijskog filma biće 9. marta u Dvoranu kulturnog centra. Sam Paskaljević to potkrepljuje da je njegov film „primereniji intimnim prostorima“.


Posle Amerike i Meksika (u slučaju filma Tuđa Amerika), Irske (Kako je Hari postao drvo) i Albanije (Medeni mesec) naš proslavljeni reditelj stigao je i do Indije. Snimanje Zemlje bogova trajalo je šest sedmica, u pitanju je sedamnaesti igrani film Gorana Paskaljevića Naziv filma "Dev Bohemi", odnosno "Zemlja bogova" je zapravo naziv prostranstva u podnožju Himalaja. 

„To je svojevrstna poema o životu ljudi u tim prelepim prostorima, odnosno  daleko od onoga što mi  doživljavamo, nazoovimo to,  kao centar sveta, odnosno način življenja u kome u kome preovlađuju, pre svega materijalne vrednosti zapadne civilizacije“, napominje Paskaljević i pred domaću premijeru poručuje:

"Nadam se da će Zemlja bogova biti lepo primljena i kod nas, pošto je film jednostavan i veoma emotivan, kako su do sada ocenili inostrani kritičari i gledaoci."


Paskaljević kaže da je reakcija publike u Torontu bila odlična. Na prijemu u njegovu čast, koju su organizovli Indusi u dijaspori, dobio je počasnu nagradu Kanadskog kulturnog udruženja indijske države Utarhand što ga je posebno dirnulo.

Paskaljevićev rad na prvoj indijsko-srpskoj koprodukciji sa veoma skromnim budžetom, na hindu jeziku, sa indijskom glumačkom ekipom predvođenom izvanrednim Viktorom Banerdžijem, proistekao je iz prijateljstva sa Benardžijem sa kojim se upoznao na najvećem filmskom festivalu u Indiji, u Goi, posto su zajedno bili u žiriju, kojim je predsedavao naš reditelj.

Paskaljević već priprema novi projekat čiji je radni naslov "Moj sin Muhamed", a snimaće ga, po svoj prilici, krajem iduće godine u Italiji, u gradu Viterbo, pokraj Rima, uglavnom sa italijanskim glumcima, u koprodukciji Italije, Francuske, Srbije i Makedonije.

To je, prema Paskaljevićevim rečima, savremena priča koja govori o izbegličkoj krizi u Evropi, ali na jedan sasvim poseban način.


Scenario je napisao sa poznatim italijanskim scenaristom Markom Alesijom, inspirisan kratkom pričom Filipa Davida, koji je i saradnik na scenariju i za desetak dana putuje u Italiju gde će održati master klas u okviru filmskog festivala u Rimu, na poziv filmskog fonda Rima i regije Lacio, zainteresovanog da finansira njegov novi filmski projekat.

O daljem životu Zemlje bogova  kaže: 

„Ne pamtim da je za neki moj film bilo veće interesovanje distributera u svetu, još od filma Bure barut' koji je bio, usuđujem se da kažem, veoma redak planetarni uspeh jednog srpskog filma."

Нема коментара:

Постави коментар