петак, 3. фебруар 2017.

VI Beogradski Šopen fest (BŠF)




Beogradski Šopen Fest (BŠF) je internacionalna kulturno-obrazovna manifestacija, čiji je domaćin od 2012. godine MŠ Stanković, i čiju realizacijuju podržavju: ambasada Republike Poljske i Švajcarske u Beogradu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, GO Vračar i Stari grad, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i RC Beograd – Stari grad.

Preteča BŠF-a je Šopenijada, pijanistička revija mladih talenata, sa tradicijom postojanja od preko 25 godina, koja je iznedrila danas svetski priznate pijaniste.


Projekat BŠF sadrži raznovrsne aktivnosti: Pijanističko takmičenje za mlade talente – učenike i studente klavira iz Srbije, regiona i Evrope, koncerte, stručna predavanja, master klas, radionice za decu. Festival je specifičan osvrt na lik i delo velikog kompozitora, vreme u kome je živeo, uticaje njegove muzike na kasnije muzičke stvaraoce, a takođe i pogled na Šopena kao večitu inspiraciju u savremenim oblicima sveukupnog kulturnog izraza.


BŠF je takođe i koncept kontinuirane promocije mladih talenata po gradovima Srbije i regiona, ciklusom koncerata pod nazivom Odjeci Šopen Festa.

U čast Frederiku Šopenu biće organizovan VI Beogradski Šopen fest od 20. do 25. februara na nekoliko popularnih gradskih destinacija.

Međunarodna kulturno-obrazovna manifestacija još jednom će slaviti ime najvećeg romantičarskog kompozitora, „Pesnika klavira“ – Frederika Šopena. Beogradski Šopen fest je jedinstveni događaj u našoj sredini i regionu posvećen pijanizmu, sagledavajući ga kao vrhunsku umetnost sa stanovišta teorije, edukacije i koncertne prakse.


Festival od 2012. godine, u okviru februarskog i oktobarskog ciklusa, odabranim programima i plemenitim ciljevima okuplja renomirane pijaniste, klavirske pedagoge, predavače, mlade talente iz Srbije i inostranstva, kao i sve ljubitelje klasične muzike i umetnosti uopšte.

Šopenu u čast, za publiku će i ove godine muzicirati vrhunski pijanisti, u elitnim koncertnim salama Beograda.


BEOGRADSKI ŠOPEN FEST 2017


Jubilej godišnjice rođenja F. Šopena


20 – 25. februar



 

Ponedeljak, 20.02, 18:00 – Mikser Haus

Chopin Cafe – Chopin obSession

Šopen opsesija – premijerno je zagrevanje pred svečano otvaranje VI Beogradskog Šopen festa. Poetsko-muzički session će okupiti ljubitelje Šopenove muzike, pijaniste i umetnike koji će izvoditi Šopenova dela, i mlade glumce koji će govoriti stihove pesnika romantičarske epohe. Prisutni će biti u prilici da dobiju besplatne ulaznice za koncert pijaniste Dmitrija Šiškina.
Ulaz na Chopin obSession je slobodan.

Utorak, 21.02, 20:00 – Skupština grada Beograda – Svečano otvaranje

Na koncertu će se predstaviti troje izuzetnih mladih talenata: Viktor Radić (Srbija), Sarah Skopljak (Bosna i Hercegovina) i Vedran Janjanin (Hrvatska). Mladi pijanisti su pobednici Pijanističkih takmičenja BŠF 2015 i 2016, i dobitnici značajnih nagrada na internacionalnim pijanističkim takmičenjima.
Sredstva od prodaje karata namenjena su za kupovinu 4D ultrazvučnog aparata za porodilište u Pančevu, čime Festival nastavlja tradiciju negovanja humanitarnih delatnosti u oblasti kulture i umetnosti. 

Cena donatorske ulaznice na koncert je 1000 RSD.


Sreda, 22.02, 20:00 – Zadužbina Ilije M. Kolarca

Pijanistički resital: Dmitry Shishkin (Rusija)
Laureat Međunarodnog takmičenja Frederik Šopen, Varšava 2015
Dmitrij Šiškin, doktorant na čuvenom Konzrvatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, danas je jedan od vodećih pijaniste mlađe generacije svetske pijanističke scene. Prvi solo koncert je održao u svojoj trećoj godini, a sa šest godina je nastupao sa orkestrom, kada je u ruskoj štampi nazvan „otkrovenjem, genijem izvanrednih sposobnosti“.
Kao nosilac nagrada na najznačajnijim svetskim pijanističkim takmičenjima, Šiškin nastupa u najvećim koncertnim dvoranama, i sa najznačajnijim simfonijskim orkestrima sveta. Svetla i kreativna individualnost njegove interpretacije, te izvanredne izvođačke sposobnosti, čine koncerte ovog mladog umetnika posebnim doživljajima za publiku širom sveta.
Na koncertu u Kolarcu, Šiškin će izvoditi dela Mocarta, Tanjejeva, Skrjabina, Lista i Šopena (Nokturno op 9, br. 2; 3 Mazurke op. 59; Skerco br. 2, b-mol, op.31; Poloneza As-dur, op. 53).
Karte po cenama od 500, 800 i 1000 RSD dostupne su na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Četvrtak, 23.02,

10:30 – Kulturni centar Beograda, Galerija Artget
Susret sa umetnikom – Dmitry Shishkin

Dan posle koncerta na Kolarcu, u subotu, 23. februara od 10.30, u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, publika će imati priliku da u okviru otvorenog, pratećeg programa Susret sa umetnikom, nastavi druženje sa pijanistom Dmitrijem Šiškinom.
Prisutni će moći da upoznaju pijanistu, i tokom spontanog druženja, čuju njegova iskustva i impresije sa značajnih takmičenja, da postavljaju pitanja vezana za njegov profesionalni život, čuju po neku zanimljivost ili anegdotu.
Moderator programa je pijanista i klavirski pedagog Dragomir Bratić.
Ulaz na program je besplatan.

20:00 –  Svečana sala Prve kragujevačke gimnazaije, Kragujevac

Pijanistički resital: Dmitry Shishkin (Rusija)

Petak, 24.02.

17:00 – DKC Majdan, Kuća kralja Petra
Studio za muzičku edukaciju Little piano – Muzička radionica i Koncert:
Romantizam za najmlađe

20:00 – Skupština grada Beograda – Pijanistički resital: Rita Kinka

Rita Kinka, jedno je od najznačajnih imena srpskog pijanizma. Umetnica je sa najvećim brojem učešća na pijanističkim takmičenjima, kao i dobitnica mnogobrojnih, značajnih nagrada. Strastveno i sa ljubavlju sticano, veliko izvođačko iskustvo Rite Kinke, karakteriše specifičan stil sviranja pun senzibiliteta i sugestivnosti, i pažljivo odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara.

Na koncertu će Rita Kinka izvesti dela Betovena, Šuberta i Šopenovu Sonatu u b-molu, op. 35. Ulaz je slobodan.

Subota, 25.02.

11:00 – Zadužbina Ilije M. Kolarca – Mala škola Bontona: Kako se slusa Šopen
Program Kolarčevog Centra za muziku je za decu uzrasta od pet do deset godina. Moderator programa je kontrabasista i televizijski voditelj Miloš Milovanović, koji na zanimljiv način mališane upoznaje sa stvaralaštvom velikog kompozitora. Šopenove kompozicije izvode Marija Radovic – klavir, Martina Miler – violina i Iva Milošević – flauta.

14:00 – Međunarodni cenrtar za muziku Eva – Muzička radionica Muzika i osećajnost

Ulaznice po ceni od 200 RSD, dostupne su na blagajni Kolarca.

Na nekoliko različitih lokacija u Beogradu biće održane muzičke radionice i nekoliko koncerata za decu.

Više o Šopen festivalu na njihovoj stranici.


Нема коментара:

Постави коментар