среда, 1. март 2017.

Koncert makedonske world music grupe LUBOYNA



MILJE NA MARŠALU - SVILA I KADIFA U ZVUKU


Radost i svežina, kakva već dugo nije viđena, zapljusnula je sa bine prisutne na koncertu makedonskog sastava Ljubojna (kovanica od reči ljubav i boj)  koji je održan u Domu sindikata u četvrtak 23. februara. Sastav je nastao prilikom rada na muzici za pozorište i iza sebe ih ima  već 60-tak.

Toplina glasova i tonova, melodičnost i bogatstvo aranžmana stoji nasuprot činjenici da je  sve utkano u izvorni makedonski melos i prožeto vatrometom muzičkih pravaca i stilova (jazz, pop, soul, brass, elektro,...) te samim time pada u rizik da na prvi pogled može da liči na nepregledne kolone sličnih poduhvata baštinjenja tradicije kroz savremeni izraz.


Ali, na veliku sreću posetilaca ove uzbudljive večeri,... kod ovog sastava nije reč o muzičkom dokazivanju, naprednim tehnikama, akrobacijama svih mogućih vrsta u kojima sve izvorno brzo presahne. Još manje je reč o nasilinim spajanjima takozvanih razdvojenih i nespojivih muzičkih svetova, čitaj publike, ne bi li se tržište proširilo i na levo i na desno jer kupac je uvek u pravu. A tek najmanje je ovde reč o toliko poznatim i nezgodnim za izbegavanje etno-dilerima bučnih ekstaza namenjenih pijanim svetkovinama po raznim livadama i arenama. 


Ljubojna je sastav ogromnog muzičkog znanja, ali znanja koje je isključivo posvećeno i u funkciji je još veće ljubavi i poštovanja prema muzici koja dolazi iz prethodnih vekova sa prostora iz kojih potiču. Muzički koreni se u ovom slučaju ne seku i pretvaraju u građu za prodaju. Naprotiv, oni se sa posebnom pažnjom i posvećenošći presađuju na mnogo bogatiju podlogu iz koje dobijaju novi, puniji, razgranatiji život koji rezultira ogromnom krošnjom i divnim plodovima. Ali biljka je i dalje ista, miris je isti, koren je i dalje isti, samo umesto da se sasuši iz njega odjednom buja lišće i cvat na sve strane.

Jezgro sastava čine bračni par Vera Miloševska – Josifovska (vokal) i Oliver Josifovski (kontrabas, bas gitara). Desetak muzičara na sceni, divno i posve neočekivano sadejstvo trube i klarineta, bogata muzička zavesa širila se salom Doma sindikata i zavodila prisutne. Usklađenost i energija koju šalju ostatku grupe je tako intenzivna da je prava šteta što se na momente ne izdvajaju sami udruženi sa izvrsnim bubnjarom čime se ni malo ne bi gubila snaga i melodičnost pesama dok bi naletom ostalih desetak (uključujući i troje gostujućih na koncertu) instrumenata posle takvih kratkih pauza još više i dinamičnije dolazilo do izražaja veliko bogatstvo zvuka koje nosi ceo sasatav. Nije se štedelo ni na vizuelnom, pa se pevačica Vera Miloševska – Josifovska pojavila u prekrasnoj crno-beloj toaleti koju je kreirala makedonska modna kuća Elena Luka, a na bini je bio i akrobata koji vrteo petrolejske lampe, upotpunivši muzičku matricu mističnim vatrenim vratolomijama. 

Oliver Josifovski osnivač je i kutnog bitoljskog benda Foltin. Završio je Džez akademiju u Sofiji.



 

Bend koji iza sebe ima hitove poput „Tvoite oči Leno“, „Mori Čupi Kosturčanki“, „Krena Martinata“ je proslavio 15 godina rada izdanjem devetog albuma „Radio Luboyna“ koji je predstavio u Beogradu. 
 

Izuzetan trag u stvaralaštvu sastava je ostvaren i u brojnim pozorišnim i filmskim projektima, između ostalih i za predstave Dušana Kovačevića

Uspešno sarađiuju sa brojnim poznatim muzičarima poput u Beogradu prisutnih Vasila Hadžimanova, Vlatka Stefanovskog i trubača Džamba Aguševa sa orkestrom Aguševi koji su zdušno tokom celog koncerta podržali sastav mada im nije na momente bilo lako da prate karakterističnu razigranost pokreta nepogrešivo ritmičnih članova Luboyne. 

 

Slike:Balkon3, Fashionel

Нема коментара:

Постави коментар