среда, 29. март 2017.

Лет изнад кукавичјег гнезда - Диктатура медиокритета

Лет изнад кукавичјег гнезда” америчког новелисте и есејисте, Кена Кеjсија, у режији Диега де Бреа и продукцији Краљевског позоришта “Зетски дом” са Цетиња, гостоваће 1. априла на Сцени “Раде Марковић” Београдског драмског позоришта.
Један од најзначајнијих словеначких редитеља средње генерације, Диего де Бреа сматра да “данас у односу на књигу и на чувени филмски класик Милоша Формана, бављење овим драмским текстом погађа у сам проблем цивилизације. Капитализам нас одређује, или си унутар или те нема. Само јаки издрже, остали се повуку. 

Актуелна тема је то да мушкарац није у стању да издржи све оно што му се намеће. Свет се сексуално променио, мушкарац као такав нестаје, присутна је феминизација свега. Један од кључних момената у тексту су „зечеви“ - ликови без хероизма. Капитализам ствара стада оваца која не мисле својом главом”.


Пруча о тријумфу људског духа, о томе како је једини начин да се досегне душевни мир супротстављање глупости, диктату осредњости и унификацији по моделима медијске културе премијерно је изведена у Краљевском позоришту “Зетски дом” на Цетињу, 10. марта 2016. године. За овај пројекат театар са Цетиња је добио награду на конкурсу “Креативна Европа” у области културе и позоришне уметности, те је „Лет изнад кукавичјег гнијезда“ прва њихова продукција под покровитељством ЕУ фонда за културу.

Диего де Бреа уз режију, потписује и сценографију, избор музике и дизајн светла. Драматизацију су урадили Де Бреа и Стела Мишковић, а костимографију Благој Мицевски.

У представи играју: Срђан Граховац, Бранимир Поповић, Јелена Симић, Дејан Иванић, Душан Ковачевић, Желимир Шошо, Горан Вујовић, Момочило Пићурић, Марко Тодоровић, Омар Бајрамспахић, Александар Гавранић, Зоран Ракочевић, Анђелија Рондовић и Кармен Бардак.


Улазнице можете резервисати ОВДЕ.

Нема коментара:

Постави коментар