понедељак, 13. март 2017.

Sarajevski petak u Mikser hausu




Vikend za nama u Mikser hausu obeležilo je predstavljanje sarajevske kulturne scene. Prvo je predstaljena knjiga Borisa Lalića Čudo na Miljacki/Odabrane priče iz prisoja i osoja, zbirku kratkih priča koju je izdao skupa sa Markom Matolićem iz Orašja, a koja ukupno sadrži dvadeset i jednu kratku priču sa seoskim i gradskim motivima.

 

Sledila je teatarska predstava Dani terorizma u Sarajevu koja se nalazi se redovnom repertoaru kultnog sarajevskog Kamernog teatra 55, a koja je bila jedna od najgledanijih predstava u 2016. godini. Do sada je van Sarajeva izvođena u sklopu tuzlanskog Kaleidoskop festivala pred prepunom salom.


U pitanju je teatarska forma proizašla iz radijske emisije i odlikuje se brzom smenom različitih igranih, pseudodokumentarnih, audiovizuelnih i muzičkih sadržaja. Njen konstantni cilj je da zabavi, a na sceni je predvođena sa dva komičara i glumcem, te se može reći da od poznatih formi ponajviše liči kabareu.

 

Predstava, koja traje nešto više od sat, bazirana je na nizu skečeva koji u idejnom smislu gradiraju i imaju vrhunac u songovima.


Direktor Kamernog teatra Emir Hadžihafizbegović izrazio je zadovoljstvo što se grupa Helem nejse uklopila u njihov heterogeni program od Ramba Amadeusa, preko Abdulaha Sidrana, do Mikija Manojlovića.

"Mi smo sa ovim mladim ljudima radili već na Festivalu Dani Jurislava Korenića. Sada se stvar administrativno zaokružila dobivši formu dugoročne saradnje. Njihova predstava se meni lično učinila zanimljivom, to su mladi i urbani ljudi koji se na ironičan i polugroteskan način bave našom svakodnevnicom, predrasudama, malograđanštinom, palanačkom svešću, političkom situacijom... Koliko god to ličilo na koncept “Audicije” ili “Top liste nadrealista”, mislim da su oni svemu tome dali još jedan segment više, s obzirom na to da to rade na jedan suptilan i pametan način. Oni komuniciraju sa publikom putem demistifikacije tabuiziranih tema, to je scenski narativni iskaz koji nam je nedostajao još od atrofije New primitivesa i “Audicije”, a čini mi se da su oni lučonoše scenskog iskaza koji će naići na dobar prijem".


Skečevi u predstavi, pripadaju pomerenoj realnosti, komika je građena na jeziku, situaciji, obrtanju simbola, apsurdu, a struktura smjene skečeva formirana je po uzoru na Monty Python. Tema terorizma, medijski mnogo problematizovana, kako ističu, bila je najpodesnija za demonstraciju načina na koji Helem nejse transformirše poimanje stvarnosti, demistifikuje velike teze, devalvira jedne i naglašava neočekivane strane problema.

 

"Dani terorizma u Sarajevu"

Igraju: Stihomir Klepić, Čika Gagara, Edis Bilić; Režija: Irfan Avdić

Najavu predstave možete pogledati OVDE


Нема коментара:

Постави коментар