уторак, 28. март 2017.

МИШКО ПАВЛОВИЋ Пут, линија, жица, мрежа, кавез


Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
16.3 - 20.4.2017.

МИШКО ПАВЛОВИЋ Пут, линија, жица, мрежа, кавез

Среда, 29. mарт, 15:00 и 17:00

Уметник је присутан -  презентација и разговор са уметником, уз видео пројекцију.

 
Mодератори разговора: Гордана Добрић и Катарина Костандиновић 

Програм  Уметник је присутан осмишљен је као разговор са уметником Миливојем Мишком Павловићем на његовој самосталној изложби Пут, линија, жица, мрежа, кавез у Ликовној галерији Културног центра Београда, и презентација његовог обимног мултимедијалног опуса у областима биоскулптуре, мурала и графичког дизајна.

На поставци актуелне изложбе на којој је представљена најновија продукција слика из периода 2015-2016. говориће се о сложеном вишемедијском поступку изградње сликовне представе од дигиталних скица/колажа конципираних од ликовних, визуелних и наративних цитата до транспоновања композиције у медиј традиционалног сликарства. Ризомско повезивање идеја, фрагмената и ентитета кључ су у тумачењу сложеног система симбола, амблема, метафора и алегорија којима се аутор служи у артикулацији самосвојног уметничког исказа постављеног на граници реалности и фикције. Рад у области биоскулптуре, који је био и тема докторске дисертације уметника на ФЛУ у Београду, где предаје предмете цртање и сликање, представиће заједнички напор Topiary Art Trust, креативног тима уметника, дизајнера и биолога  који су у својим умреженим знањима из различитих области од 2007. реализовали у нашој урбаној култури више пројеката скулптура и инсталација у чије уметничке форме су кључене и биљне врсте.  Рађене у духу сарадње човека са природом зелене скулптуре групе ТАТ београђанима су познате по радовима:  Три жирафе (2007/2008) на Топчидерској звезди, Паун и Лептир (2008) у Ботаничкој башти, Три
Трипода (2009/2010) испред ТЦ Ушће, Дафне (2011) на Ади Циганлији, а пројеkти су остварени и у Апатину, Чачку и другим градовима. Као јединствена остварења на нашој арт сцени биоскулптуре групе ТАТ посматрају се и као антитеза традиционалном вајарству јер поред конструкције у класичном материјалу у своју биљну pattern форму  укључују раст, размножавање, старење, метаболичке и друге процесе живог организма.

Миливој Мишко Павловић (Београд,  1965), дипломирао је, магистрирао и докторирао на ФЛУ у Београду, на катедри за сликарство. Од 1991. до 2002. живео је и радио паралелно у Паризу и Београду. Као  стипендиста француске владе 1991-1992, борави о је у Cite International des Arts и  био гостујући студент на ENSBA у атељеу  Владимира Величковића. Осим сликарства бави се скулптуром, графиком, илустрацијом и графичким обликовањем, као и монументалним сликарским техникама. Излагао је  на 25  самосталних  и на преко две стотине групних изложби у земљи и иностранству . Професор је на ФЛУ у Београду и на ФДУ где предаје предмете  Ликовна култура,  Ликовни жанрови и Визуелни медији. Оснивач је групе Topiary Art Trust (TAT) са којом је извео  низ пројеката „зелене скулптуре“ у Београду и другим градовима.  Члан је УЛУС-а , УЛУПУДС-а и Maison des Artistes.


Пратећи програм изложбе:

Субота, 1. април у 13:00
 
Стручно вођење кроз изложбу: учествују: уметник и кустос изложбе Гордана Добрић
 
Субота, 8. април у  13:00
 
Стручно вођење кроз изложбу: учествују: уметник и историчар уметности Мила Јовановић
 
Четвртак, 13. април у 19:00
 
Недеља пред затварање, сусрет и разговор са уметником

Нема коментара:

Постави коментар