недеља, 26. март 2017.

XVIII Guitar Art Festival - Ultra High Flamenco




Sjajan španski sastav Ultra High Flameco (UHF) održao je sjajan koncert 24. marta u velikoj sali Doma omladine Beograda, u okviru XVIII  Guitar Art Festivala

Bila je ovo premijera u Beogradu grupe koja je dva puta nominovana za najbolji flamenko album u Španiji, a Flamenco World navodi da su, "uspeli da ostavi bez teksta i publiku i kritičare". 


Grupu čine izvrsni muzičari: kontrabasista Pablo Martin, violinista Aleksi Lefevra, perkusionista Pakita Gonsalesa i gitarista Hose Manuel Leona. Smešali su i umeslili u zavoljivo testo različite uticaje flamenka, džeza, klasike i drugih muzičkih stilova. Kao da to nije dovoljno, šlag na tortu je maestralni nastup jedne od najuspešnijih flamenko plesačica Rosario Toledo.


Muzika UHF predstavlja zlatno doba instrumentalnog flamenka, koji postoji već duže vreme. Tradicija stvaranja novih flamenko melodija koje nisu fiksne prati se od Albeniza, Dijega Amadora, pa čak i Paka de Lusije. Ono revolucionarno što ova grupa donosi je da gitaru postavljaju na isti nivo kao ostale instrumente u grupi.   


Njihov repertoar sastoji se od kompleksnih kompozicija sa posebnim i dobro definisanim obrascima, u kojima se stalno javljaju različite improvizacije koje oblikuju njihovu viziju savremenog flamenka.


Fraza “Dobri muzičari stvaraju dobru muziku” najbolje opisuje rad ove grupe. Spajanje toliko različitih muzičara i instrumenata u jedan projekat unosi avangardnu dimenziju u tradicionalni flamenko stil. 


Njihove solo improvizacije na trenutke odlaze do drugih stilova, ali se na kraju svi harmonično udružuju u snažnom vrhuncu flamenko interpretacija. Pored dinamičnih flamenko gitarskih deonica, javlja se bas koji neposredno unosi zvuke džeza, a violina klasike. Oni proizvode potpuno novi protok različitih vrsta muzike u jednom koncertu.


Do sada su nastupali podjednako na džez i flamenko festivalima, jer prednost njihovog stila – savremenog flamenka, jeste što dopušta da nemaju jasno definisan stil i imaju mogućnost da improvizuju i kombinuju. Koncert u Beogradu organizuje se uz podršku  Accion Cultural Española.


Simpatični kontrabasista Pablo Martin u bendu je dežurni šeret. Deluje poput onih mačaka na kontrabasu iz crtaća Toma I Džerija. Lažno se izdaje za profesora srpskog u Madridu i iako je njegov srpski simpatičan ipak je u tome poprilični dunster. Što se nikako ne može reći kad je nastup ovog benda u pitanju. Za kontrabas mu je zakačena futrola poput one Robin Huda, iz koje vire par gudala. On se, ipak, ne libi da žice prodrma i prstima. To isto važi i za gitarstu, čak i za violinistu. Simpatična i obesna neka družina. 


Dok oni zaneseni muziciraju vi se selite na Iberijsko poluostrvo, vidite strast žene, borbu bikova i bog te pita šta ne još. 



Na zemlju vas vraća Pablo s još jednom provokacijim: 

Ovo je Gitar art festival znači nema aplauza za perkusioniste, violiniste i kontrabasiste?




A onda se kao pita:

Zašto biti negativan? Tu je tango positivo, znam zvuči kao joga ili vino ali mislite o tome...


Ovu družinu upotpunjuje i vizuelizuje svu tu energiju, strast i ostale emocije neumorna flamengo plesačica Rosario Toledo koja pleše, daje ritam i animira. Duva u jedra ovog špaskog muzičkog jedrenjaka. Izlazi na scenu obučena kao Karmen, pleše, jedna noga joj je bosa, kao da je Pepeljuga. Onda na scenu izlazi u raskošnoj zelenoj haljina sa bež karnetima i pri kraju numere skida je i ostaje u bež pantalonama i bluzi boje kože. Posle 155 minuta koncetra nastaje vrhunac ali i neminovni kraj. Koji smenjuje jedna bis za oprašaj do sledećeg gostovanja.

 
UHF premijerno je nastupio na Flamenko festivalu u Helsinkiju 2007. godine, a iste godine snimili su svoj prvi album ,,UHF". Od tada nastupaju na brojnim festivalima, kao što su Manchester Jazz Fest, Edinburgh Jazz Fest, Bilbao 365 Jazz Fest, Jazz Plus Sofia, El jazz viene del sur – Sevilja, Festival Encuentros – Kuenka, Bienal de Sevilla, Festival de Jerez, Bienal – Holandija, WOMEX – Sevilja, Galileo Galilei – Madrid, Sôdra Teatern – Stokholm, Festival Flamenco – Berlin, Festival Ciutat Bella – Barselona, Festival Nuits Flamencas de Chateauvallon, Jazz Plus Sofía, Stans Musikstage, International Guitar Festival – Vroclav.


Početkom 2010. godine, objavili su drugo izdanje albuma ,,UHF" koji je nominovan za najbolji flamenko album od strane  Nezavisne fonografske unije u Španiji 2010. godine. Na Međunarodnom festivalu flamenka u Heresu, UHF je objavio svoj drugi album ,,Bipolar" koji je, kao i prethodni, nominovan za Najbolji flamenko albumu Španiji u 2011. godini.

Najavu nastupa možete da pogledate OVDE.


Na naše provokativno pitanje šta su hteli da postignu ovim koncertom odgovor je jasan i nedvosmislen: 

„Naš cilj je uvek isti, da publika uživa u našem nastupu isto toliko koliko i mi uživamo. 

Želimo da prenesemo emocije, kojih je mnogo i koja se menjaju tokom koncerta.“

 
 

Нема коментара:

Постави коментар