понедељак, 20. март 2017.

18. Међународна смотра археолошког филма

Осамнаесту Међународну смотру археолошког филма Народни музеј у Београду организује у сарадњи сa Руским домом, Амбасадама Републике Кипар, Републике Пољске, Словачке Републике, Краљевине Белгије, Гете институтом, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес, Хеленским фондом за културу и самосталним ауторима из Србије, а уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

На Смотри ће бити приказанo 27 филмова из 10 земаља – Русије (6), Кипра (2), Пољске (1), Словачке (3), Белгије (1), Немачке (3), Италије (3), Шпаније (4), Грчке (2) и Србије (2), и захваљујући Југословенској кинотеци као суорганизатору одржаће се у простору Југословенске кинотеке (Узун Миркова 1) у периоду од 23. марта до 30. марта 2017. године. Филмови које ће публика имати прилике да види углавном су новости и репортаже али и образовни филмови који представљају важна открића, изузетна достигнућа прошлости из различитих цивилизацијских периода.

Приказани су на престижним европским археолошким фестивалима: у Роверету (Италија), Ируну (Шпанија) и Килу (Немачка). Као и претходних година одликује их висок научни квалитет, али и инспиративан приступ културној баштини, омогућавајући не само стручњацима него и свима онима које привлаче старе цивилизације и културе да се упознају са најновијим археолошким истраживањима код нас и у свету.

Народни музеј редовни је домаћин ове смотре од 1998. године, када је у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, код нас први пут организована оваква манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија најновијих остварења у продукцији документарног филма. Београд је један од ретких европских градова чија културна јавност има прилике да се упозна са најновијим филмским остварењима из области археологије и сродних научних дисциплина.

Пројекције ће се одржавати сваког дана са почетком у 19 часова у згради Југословенске кинотеке у Узун Мирковој 1.

Улазнице за пројекције ће се куповати на билетарници Југословенске кинотеке, од  дана отварања смотре, сваким даном од 17 часова.

 Програм фестивала можете погледати овде.

Нема коментара:

Постави коментар