недеља, 19. март 2017.

Otvoren obnovljeni Muzej Jovana Cvijića




U Beogradu je svečano otvoreno obnovljeno zdanje Muzeja Jovana Cvijica. Ovo je jedna od retkih kuća koja ima sačuvano zidno slikarstvo, nekada je bilo sedam oslikanih prostorija, dok su danas restauracijom sačuvane tri.



Muzej Jovana Cvijića otvoren je 1968. godine, a u novom zdanju urađene su kompletno nove instalacije, daljinsko grejanje, fasada, izgrađen je pomoćni objekat u dvorištu, kao i galerija u podrumu zgrade.  Kuća je podignuta 1905. godine na prostoru nekadašnje Mitropolijske bašte, a  Jovan Cvijić je u njoj živeo sve do smrti 1927. godine.



U muzeju je izložen deo Legata Jovana Cvijića kojeg čini 1.467 predmeta - arhivsko-bibliotečki materijal, fotografije, lični predmeti, predmeti likovne i primenjene umetnosti, domaće radinosti sa folklornim notama, diplome i odlikovanja. Među predmetima je lep izbor geografskih karata, dve mape jezera stare Srbije i Makedonije, karte njegovih ekskurzija koje su takođe vrlo zanimljive.


Jovan Cvijić (Loznica, 11. oktobar 1865 — Beograd, 16. januar 1927) je bio srpski naučnik, osnivač Srpskog geografskog društva, predsednik Srpske kraljevske akademije profesor i rektor Beogradskog univerziteta, počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu. Smatra se utemeljivačem srpske geografije.

Njegova uloga u definisanj granica posle Velikog rata nije dobila adekvatno priznaje. Koristeći svoja naučna istraživanja kao argument u pregovorima, uz Mihajla Pupina, u novouspostavljenu državu uneo je Banat, Baranja, Dalmacija i Bledski trougao (Bled, Bohinj i Triglav).


 Fotografije: Tanjug


Нема коментара:

Постави коментар