уторак, 21. март 2017.

Razgovor i stručna analiza rada umetnice Svetlane Volic

NON FINITO, Pasaž 2: Gde prestaje svet / Salon MSUB / 22.3.17. u 18 časova


Muzej savremene umetnosti poziva vas da u sredu 22. marta 2017. godine od 18 časova prisustvujete razgovoru i stručnoj analizi rada umetnice Svetlane Volic koja se realizuje povodom trenutne izložbe „NON FINITO, Pasaž 2: Gde prestaje svet“ u Salonu Muzeja savremene umetnosti.
 

O radu Svetlane Volic govore dr Mileta Prodanović, redovan profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, i dr Predrag Terzić, umetnik i predavač.
Moderator je Una Popović, kustos izložbe i Salona MSUB.

Izložba „NON FINITO, Pasaž 2: Gde prestaje svet“ ovom prilikom služi kao resurs za širu interpretaciju rada Svetlane Volic. Mileta Prodanović će se osvrtnuti na Svetlanino intermedijalno istraživanje, dok će Predrag Terzić, kao jedan od autora tekstova u katalogu izložbe, objasniti poziciju kretanja, pogleda, pokreta u radu autorke koja funkcioniše, ne samo kao formalni model traveloga, već je i performativnog karaktera sa ciljem da prenese i uspostavi vid tzv. „novih pejsaža“ koji se naknadno predstavljaju u definisanim fizičkim ali i otvorenim, mentalnim prostorima.

Video instalacija „NON FINITO, Pasaž 2: Gde prestaje svet“ druga je u nizu ambijentalnih izložbi u sklopu većeg umetničkog projekta Svetlane Volic „NON FINITO/Izvođenja prostornih narativa“. 

Svetlana Volic rođena je u Beogradu 1974. godine. Diplomirala je i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Čedomira Vasića. Od 2014. godine zaposlena je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju asistenta, na kom pohađa i doktorske umetničke studije (mentor prof. Mileta Prodanović). Izražava se kroz različite medije: slikarstvo, video, video-instalacije, fotografiju, grafički i scenski dizajn. Realizovala je 11 samostalnih izložbi i učestvovala na preko 60 grupnih izložbi, simpozijuma i festivala u zemlji i inostranstvu (Makedonija, Češka Republika, Crna Gora, Estonija, Letonija, Mađarska, Bugarska, Italija, Grčka, Kanada, SAD i Nemačka). Realizovala je 18 video-instalacija za različite pozorišne predstave. Dobitnik je stipendije fondacije CEC ArtsLink, Njujork, SAD, 2013. Njeni radovi nalaze se u inostranim i domaćim kolekcijama.

Нема коментара:

Постави коментар