среда, 29. март 2017.

Uspeh srpske fotografkinje


Jelena Janković osvojila je prvu nagradu u nacionalnoj kategoriji Winner, Serbia National Award, 2017 Sony World Photography Awards sa fotografijom EXIST. 

Jelena Janković rođena je u Beogradu 1985. godine. Završila je fakultet za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum. Nakon fakulteta nastavlja četverogodišnju specijalizaciju za umjetničku fotografiju kod poznatoga beogradskog profesionalnog i umjetničkog fotografa Aleksandra Radoša. Svoj rad počinje kao dokumentarni fotograf, a ljubav prema glumi, plesu i pozornici uvodi je u pozorišnu fotografiju gde 2010. počinje saradnju s Bitef teatrom i Bitef dens kompanijom. Kroz Bitef dens kompaniju aktivno istražuje estetiku plesne fotografije te postaje i zvanični fotograf Bitef festivala. 

Od 2014. kao fotograf započinje rad na igranom filmu. Iste godine započinje pedagoški rad s najmlađima vodeći kreativnu fotografsku radionicu u sklopu Dečijeg kulturnog centra Majdan u Beogradu. 

Godine 2015.priključuje se krativnom timu Nacionalnog Ansambla KOLO i postaje njihov zvanični fotograf i time započinje istraživanje pokreta kroz tradicionalnu igru. Autor je fotografija u više od 30 pozorišnih produkcija. Do sada je imala 6 samostalnih i 15 kolektivnih izložbi.

Članica je udruženja ULUPUDS-a.

Dobitnica je višestrukih nagrada od kojih su neke:
 
2010 i 2013 – Prva nagrada za umetničku fotografiju na manifestaciji Noć muzeja za dokumentarnu fotografiju.
2011 – Plaketu Sterijinog pozorja za pozorišnu fotografiju.
2013 – Nagrađena je za umjetničku fotografiju na manifestaciji PhotographicAngle’s Competition FACES u Velikoj Britaniji u kategoriji portret.
2015 – Prva nagrada na međunarodnom festivalu Rovinj Photodays 2015 u kategoriji moda.
2017 – Prva nagrada i Canon Grand Prix Award ukupna pobednica Balkan Photo Awards 2016 u kategoriji Svakodnevni život.



Нема коментара:

Постави коментар