понедељак, 20. март 2017.

Mađarski kamerni orkestar Anima Musicae u Beogradu

 

Jedan od najboljih mađarskih kamernih sastava Anima Musicae otvara 18. Guitar Art Festival, sa solistima gitaristom Robertom Auselom i bandeneonistom Aleksandrom Nikolićem.

 

 

Koncertom "Fuzija latinoameričke klasike", u ponedeljak, 20. marta u Kolarčevoj zadužbini sa početkom u 20 časova, počinje 18. izdanje Guitar Art Festivala. U prvom delu koncerta argentinski gitarista Roberto Ausel održaće solo resital, na kome će svirati dela najvećih latinoameričkih kompozitora. Drugi deo koncerta posvećen je kompozitoru Astoru Pijazoli, a nastupa jedan od najboljih mađarskih kamernih sastava Anima Musicae i bandeneonista Aleksandar Nikolić.

Zahvaljujući podršci mađarskog kulturnog instituta u Beogradu "Collegium Hungaricum", publika u Beogradu ima priliku da po prvi put čuje kamerni orkestar Anima Musica. Ulaznice za koncert, po ceni od 600, 900 i 1.200 dinara, u prodaji su na blagajni Kolarčeve zadužbine i putem Eventim prodajne mreže.


Anima Musica kamerni orkestar kaže da su čuli  puno dobrog o Beogradu i beogradskoj publici, i da već dve godine iščekuju koncert na Kolarcu.

Do sada ste sarađivali sa mnogim poznatim solistima, a na koncertu u Kolarčevoj zadužbini nastupate sa najboljim argentiskim gitaristom Robertom Auselom i bandoneonistom Aleksandrom Nikolićem.

Sa maestrom Auselom smo se, takoreći, mimoišli na Internacionalnom Festivalu Gitare u Budimpešti prošle godine kada je on svirao na otvaranju, a mi na zatvaranju. Zbog proba nismo mogli da odemo na njegov koncert, ali svi su govorili samo u superlativu o njegovom neverovatno istančanom i strastvenom stilu sviranja, te smo se jako obradovali pozivu da ga pratimo u Beogradu! Isto tako sa radošću isčekujemo muziciranje sa Aleksandrom Nikolićem, njegovi snimci su jednostavno fantastični! 

Priliku za saradnju inače najtoplije zahvaljujemo gospodinu Janošu Dežeu, direktoru beogradskog Balaši Instituta koji nas je čuo na koncertu u novosadskoj sinagogi septembra 2015. godine i koji je preporučio Guitar Art Festivalu naš orkestar, te se najsrdačnije zahvaljujemo i gospodinu Bošku Radoviću, direktoru Vašeg festivala na ukazanom poverenju.



Koncert nosi naziv "Fuzija latinoameričke klasike". Koji program će orkestar predstaviti beogradskoj publici? 

Na samom početku drugog dela večeri smo dobili priliku da se predstavimo kao orkestar, te ćemo svirati dva stava iz „4 godišnja doba u Buenos Airesu“ Astora Piazzolle. Solo deonicu će izvesti naš osnivač, umetnički rukovodilac i ujedno koncertmajstor, Laslo G. Horvat. Potom imamo tu čast i zadovoljstvo da pratimo maestre Ausela i Nikolića u Piazzollinom delu „Hommage à Liège“. Koncert ćemo zaokružiti uzbudljivom kompozicijom Aleksandra Nikolića pod naslovom „Balkango“.

Slogan vašeg orkestra je - Duša muzike. Što to zapravo znači?

Tokom svakog koncerta se radjaju neobjašnjivo magični trenuci u kojima nestaju vreme, prostor i racionalna svest, a veza sa nekim višim, transcendentalnim, emotivnim sferama naprosto zablista i izbriše sve oko sebe. To potpuno stapanje sa muzikom, sa dušama svih članova orkestra i dušama publike nazivamo Dušom muzike. Takvi trenuci se ne mogu namerno, silom prizvati, ali velika želja nam je da se pojave na svakom našem koncertu.

Dobili ste najviše mađarsko državno priznanje za umetnike − nagradu „Junior Prima“. Šta izdvaja i karakteriše vaš orkestar?

Da budemo iskreni, nikad nismo razmišljali o tome šta nas izdvaja. Ovo je orkestar u kojem se članovi poznaju još iz studentskih dana, a neka prijateljstva datiraju od ranije – iz srednje, pa čak i niže muzičke škole. Iz toga proizilazi da smo sa jedne strane jako vezani i zajedno proživljavamo svaki srećan i tužan trenutak kako na bini, tako i u privatnom životu, a sa druge strane, pošto provodimo puno vremena zajedno, bivamo i kao velika, bučna, skroz posvadjana italijanska porodica. Najvažnije je, ipak, da uvek znamo da kažemo jedni drugima „izvini“ i da okrenemo novi list. Ovo je, naprosto, grupa prijatelja koju povezuje iskonska ljubav i duboko poštovanje kako prema muzici, tako i prema svim članovima. A zajednički cilj je definisan u imenu ansambla.

 

Нема коментара:

Постави коментар