среда, 8. март 2017.

Петак у Дому Војске Србије:Изложба „УМЕТНИЦИ – АКАДЕМИЦИ, из колекције Павла Бељанског“/Промоција књиге "АФРИЧКЕ СВЕСКЕ"




У Свечаној сали Дома Војске Србије 10. марта 2017. године, са почетком у 14 часова, биће промовисано најновије издање Медија центра „Одбрана“, књига „АФРИЧКЕ СВЕСКЕ, и друге људске белешке“, дело пуковника др Миливоја Пајовића, начелника Центра за мировне операције Војске Србије. Књигу ће представити др Драган Хамовић, књижевник и саветник министра за културу и информисање; Драгана Марковић, уредница издања и аутор, уз наступ глумца и редитеља Небојше Дугалића (који ће читати одломке).

Књига се заснива  на  искуству првог великог и самосталног ангажовања  српске војне медицине и војске у мисији Уједињених нација MINUSCA у Централноафричкој Републици.  Преплитањем два приповедачка поступка, два тока, изграђена је узбудљива и занимљива прича о Африци. Један ток обухвата дневничке белешке аутора, команданта нашег контигента, док други бележи његову реминисценцију на све виђено, доживљено, спознато.

Ово није путопис, мада има елементе те врсте приповедања, није ни чисто дневничко казивање команданта... Посебан зачин страницама Афричких свезака, даје управо њихово огледање у "људским белешкама" – у софистицираном казивању о људима, владарима, градовима, селима, путевима, птицама,  рекама, животу...

Одломак из књиге „АФРИЧКЕ СВЕСКЕ“ прочитајте на сајту Медија центра „Одбрана“.




У петак, 10. марта 2017, у 19 часова у Великој галерији Дома Војске Србије у Београду, биће свечано отворена изложба Уметници, академици САНУ из колекције Павла Бељанског. Изложба је једно од централних дешавања којим Спомен-збирка Павла Бељанског током 2017. године обележава шест деценија од како ју је дипломата, колекционар и дародавац Павле Бељански потписивањем Уговора о поклону правно основао (18. новембар 1957), а уједно и прилика да се обележи пола века од оснивања Уметничког савета Галерије САНУ, као и саме Галерије ове значајне институције.

Поставка академика из колекције Павла Бељанског приказаће њихову улогу у годинама формирања колекције, као и у деловању Галерије Академије као изузетно значајне друштвено-културне институције Србије.

На изложби ће бити приказани радови шеснаест уметника академика, већином блиских пријатеља Павла Бељанског, међу којима су Стојан Аралица, Недељко Гвозденовић, Петар Лубарда, Миле Милуновић, Сретен Стојановић, Марин Тартаља, Милан Коњовић. Њихов уметнички ангажман обележио је српску уметност од краја Првог светског рата, током наредних пола века, а одјеци њиховог стваралаштва и даље трају. Такође, одиграли су значајне улоге у оснивању уметничких академија, објављивали ликовне критике, бавили се књижевним радом, штавише, непрекидно су били присутни на нашој и светској ликовној сцени. Многи од њих су излагали у Галерији Дома Југословенске народне армије, данашњој Великој галерији Дома Војске Србије, простору који је управо због те чињенице одабран за ову поставку.

Изложба траје до 1. априла 2017. године, а свечано ће је отворити академик Душан Оташевић, управник Галерије САНУ..

Распоред предавања, стручних вођења и филмских пројекција за изложбу „УМЕТНИЦИ АКАДЕМИЦИ“ преузмите са нашег сајта:

 

Нема коментара:

Постави коментар