четвртак, 23. март 2017.

Mesečina nad Istanbulom“ Sofi Goldberg u izdanju Lagune

  „Tamo je noć baršunasta zavesa plavetnosivkaste boje koja se  podiže  kad  je  mesec  pun  i  motri  kako  sunce  izliva  svoj  tečni bakar na obzorje. Tamo su predvečerja od kehribara, od ćilibara. I carstva i tragovi stopa i senke i spevovi, od ćilibara su. I vodena para i vlaga i vizantijsko svitanje pomaljaju se  iz  voda  Egejskog  mora,  i  od  ćilibara  su.“ 

Fascinantno putovanje jedne žene koja je ostavila sve da bi pronašla svoje mesto u svetu.
 
Ventura, lepa i mlada Sefartkinja, volela je svoj svet. Njen Istanbul ju je ispunjavao bojama, mirisima, zvucima, ukusima, doživljajem pripadanja, ljubavlju, vodama Bosfora, kupolama džamija. 

Ali prihvatila je svoju sudbinu i pristala da otputuje u Meksiko i tamo se uda za muškarca za koga su njeni roditelji odabrali za nju. Sa škrinjom u koju je bilo spakovano tek nešto malo stvari, i sa nadom da će biti kadra da se suoči s nepoznatim, otisnuće se na iznenađujući put i otpočeti novi život daleko od zavičaja. 

Tamo će se susresti prvi put sa mnogim egzotičnim aromama, upoznaće i meksičke vulkane i jezera, otkriti drevne prestonice Ćapultepek i Soćimilko.

Svaki od tih događaja proživljava intenzivno i začinjuje svoje dane bogatstvom mirisa, ukusa, boja i poslovica koje je donela sa sobom sa dalekog Orijenta. Iako stvara porodicu i novi život u toj neobičnoj zemlji, ona nije u stanju da zaboravi mesečinu nad Istanbulom.

Svako ko je duže vreme proveo daleko od svoje kuće lako će prepoznati nostalgiju u ovoj priči. Autorka je savršeno opisala šta znači biti stranac u nekoj zemlji i šta znači ostaviti porodicu, domovinu i običaje.

Sofi Goldberg je rođena u Meksiko Sitiju. Završila je novinarstvo na Univerzitetu u Teksasu. „Mesečina nad Istanbulom“ je njen prvi roman i zasnovan je na životu njene bake Venture Eskenazi, koja je došla iz rodne Turske u Meksiko 1927. godine da se uda. Tu priču je autorka često slušala kao dete i želela je da ovim romanom oda počast Meksiku zato što je bio toliko darežljiv prema imigrantima tokom prošlog veka.

Knjigu „Mesečina nad Istanbulom“ možete pronaći od 22. marta u svim Laguninim i Delfi knjižarama .

Нема коментара:

Постави коментар