уторак, 7. март 2017.

BOJAN BEM/medijska repozicioniranja slike // promocija monografije

KULTURNI CENTAR BEOGRADA
Galerija Artget, Trg republike 5/I

Utorak, 7. mart 2017. u 19:00


Promocija monografije Jasmine Čubrilo
BOJAN BEM / medijska repozicioniranja slike
 Izdanje Fondacija Vujičić kolekcija, Beograd 2016.
Učestvuju: dr Lidija Merenik, recenzent knjige, dr Mariela Cvetić, recenzent knjige, Slobodan Šijan, slikar, režiser i teoretičar filma, dr Aleksander Bassin, istoričar umetnosti (Ljubljana/Slovenija) i autorka.
Moderator: Gordana Dobrić, kustoskinja.
Razgovor se vodi uz video projekciju 
Knjiga Jasmine Čubrilo BOJAN BEM/medijska repozicioniranja slike, u izdanju Fondacija Vujičić kolekcija, izašla je krajem 2016. godine kao 14 publikacija u okviru znamenite edicije "Umetnost" posvećene protagonistima naše savremene likovne i vizuelne scene. Monografija o poznatom slikaru  Bojanu Bemu bavi se njegovim umetničkim opusom kroz vreme - od početaka njegovog slikarstva šezdesetih godina prošlog veka do aktuelnih fotografskih projekata i video instalacija sa početka 21. veka. 
Autorka Jasmina Čudrilo primenjuje metodologiju razmatranja dela ovog umetnika, koga pozicionira kao off modernistu na nacionalnoj  sceni savremene umetnosti, kroz analizu i inspirativna tumačenja osnovnih likovnih postulata koje Bem primenjuje u svom višemedijskom i višedecenijskom opusu kontinuirano se baveći problemima - prostora/površine/predmeta i boje/svetlosti/senke, što njegovu poetiku i estetiku čini posebnom na celom nekadašnjem jugoslovenskom likovnom prostoru i na evropskoj sceni. Knjiga je na 280 strana strukturirana u pet studijskih poglavlja, sa rezimeom na engleskom jeziku, kratkim uvodnim tekstom umetnika, velikim brojem reprodukcija iz svih stvaralačkih faza, uz obilje dokumentarnih fotografija iz lične i porodične arhive umetnika, biografskim i bibliografskim jedinicama sa prevodima na engleski, kao i kratke dvojezične biografije autorke knjige i informativnog  teksta o izdavaču.

Bojan Bem (1936, Beograd) diplomirao je na Grupi za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu 1962. kada aktivno počinje da se bavi slikarstvom.Živi i radi u Beogradu, sa boravcima u Parizu u periodima 1966-1969. i 1985-2000.godine. Radi u medijima slikarstva, crteža, fotografije, video instalacija. Na srpskoj, jugoslovenskoj i internacionalnoj sceni prisutan je od 1965.godine: priredio je 25 samostalnih izložbi u uglednim muzejima i galerijama u nekadašnjoj Jugoslaviji, Italiji, Francuskoj, i učestvovao je na velikom broju kolektivnih, studijskih i tematskih izložbi u zemlji i inostranstvu (Beograd, Rijeka, Dubrovnik, Ljubljana, Sarajevo, Skoplje,Zadar, Motovun, Banja Luka, Čačak, Zagreb,Kopar,Užice, Herceg Novi,Subotica, Cirih,Rim, Pariz, Brno, Budimpešta,Dablin, Glazgov, Peking, Helsinki,Madrid, Moskva itd.). Dobitnik je značajnih likovnih nagrada među njima na  Memorijalu Nadežde Petrović u Čačku 1978, Nagrade SIZ kulture Beograda 1991; priznanja "Izložba meseca", Studija B 1990., i 1995. a Politikinu nagradu iz Fonda Vladislav Ribnikar dobio je 2010. za izložbu Kadence održanu u Kulturnom centru Beograda. Njegovi crteži i slike se nalaze u MSU, NM i Muzeju Cepter u Beogradu,  Galeriji BiH u Sarajevu, MSU u Banj Lluci, NM u Zadru, Galeriji u Motovunu, NLB atr collection u Ljubljani, Galeriji Žula u Mariboru, Galeriji Cavallino u Veneciji, Galeriji u Trentu, FRAC u Salzburgu itd, i u mnogim privatnim kolekcijama u Srbiji, Sloveniji i Francuskoj. 

Jasmina Čubrilo je diplomirala, magistrirala i doktorirala na Katedri za Modernu istoriju umetnosti Odeljnja istorije umetnosti Filizofskog fakulteta u Beogradu, gde radi kao vanredna profesorka na Seminaru za studije moderne umetnosti. Bavi se modernom i savremenom umetnošću. Pored stručnih i naučnih članaka i studija u časopisima i katalozima izložbi u zemlji i inostranstvu, objavila je i nekoliko knjiga među kojima su i sledeći naslovi: Beogradska umetnička scena devedesetih, Beograd 1998; Zora Petrović, Beograd 2011, Symptom. dj: Jelica Radovanović i Dejan Andjelković, Beograd 2011; Ogledi o/iz drugosti: Margareta Jelić, Beograd 2013.

Нема коментара:

Постави коментар