понедељак, 27. март 2017.

50 godina od premijere filma "Skupljači perja"

Izložba i program povodom obeležavanja jubileja.


 
Bože, ako mi podariš još jedan život posle smrti,
 dopusti da budem Ciganin. 
 Dopusti da sam izaberem jedan od puteva: 
Put radosti koji će od mene načiniti srećnog čoveka, 
ili put smrti u susret sa tobom. 
Aleksandar Petrović
 
Muzej Jugoslavije, u saradnji s kompanijom Avala film Way i Jugoslovenskom kinotekom, u utorak 28. marta od 17.00 časova organizuje program obeležavanja 50 godina od premijere filma Aleksandra Petrovića Skupljači perja. U anketi, koju je 1979. godine sproveo Institut za film među jugoslovenskim filmskim umetnicima i kritičarima, Skupljači perja proglašen je najboljim filmom u istoriji jugoslovenske kinematografije.
Nakon uvodne reči dr Radine Vučetić, istoričarke, i Mome Cvijovića, muzejskog savetnika Muzeja Jugoslavije, u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj biće prikazan film Skupljači perja. Specijalna gošća večeri biće Branka Petrić, glumica. U holu ispred bioskopske sale posetioci će moći da razgledaju prigodnu izložbu posvećenu ovom značajnom jubileju, čiji su autori Jovana Nedeljković, kustoskinja, i Momo Cvijović, muzejski savetnik. Na izložbi publika će biti u prilici na vidi : šešir koji je u filmu nosio Bekim Fehmiju, originalni plakat filma, televizor koji u jednoj sceni filma nosi glavni glumac, autentične fotografije sa Filmskog festivala u Puli, kada su se Tito i Jovanka Broz susreli sa glumcima iz filma 26. jula 1967, kao i  prilikom susreta režisera i direktora filma sa Titom na ostrvu Vanga, 2. avgusta 1967.godine.
Ulaz je besplatan.

Skupljači perja jedan je od najznačajnijih filmova crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte. Osvajač je Velike zlatne arene za film na XIV Filmskom festivalu u Puli, Specijalne velike nagrade glavnog žirija na XX Filmskom festivalu u Kanu, 1967. godine, a bio je nominovan i za Zlatnu palmu Filmskog festivala u Kanu, kao i za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 1968. godine. Film Skupljači perja je prvi koji tretira položaj Roma u društvu i otkriva njihov život. To je takođe prvi film u kojem Romi govore svojim jezikom. Većinu uloga su interpretirali autentični Romi. To je njihov film. Aleksandar Petrović slika bogatom paletom njihov život (njegov prvi film u koloru) Pred nama je jedna opora zemlja, Vojvodina, i u njoj opori i opojni ljudi Cigani. I mi smo odmah u vlasti te ekstatične, bujne i strastvene rapsodije u kojoj naporedo žive jedan Šagal i jedan Konjović, u kojoj se humor preobražava u dramu, drama u poeziju, poezija u neku ogromnu čežnju, i prkos i pobunu i izazov sudbini i ljudskoj predestiniranosti. Mića Milošević, Borba (21. 6. 1967)

Нема коментара:

Постави коментар