петак, 3. март 2017.

45 FEST – FRANC Fransoa Ozona



 

Prvi svetski rat je okončan. Na praznom grobu nemačkog  vojnika Franca stoji  Francuz.

Donosi cveće i plače. 


Rafinirano crno belo ostvarenje Fransoa Ozona konkurisalo je za francusku prestižnu nagradu Cezar. I izvisilo. Nepravedno, jer radi se o zaista orginalnom i snažnom antiratnom filmu, koji u dom nemačke porodice poginulog vojnika i pred njegovu ucveljenu udovicu dovodi Francuza koji tvrdi da ga je poznavao. I koji je skrhan bolom. 


Poput filma „Ona“ Pola Verhovena koje je ponelo Cezara ovo delo se takođe bavi problematikom ubice i žrtve, ali mnogo prirodnije, odmerenije i suptilnije, ne pucajući napadno na čula gledalaca, već osvajajući ga lagano. Prefinjena kamera, trenuci koje doživite kao nagle izlive osećanja, strasti  crno bela slika oživi bojom, da bi se u sledećem trenutku vratila na monohromatsku.  Odlična i orginalna priča, glumci koji su znali i umeli da je dočaraju, ožive i udahnu joj dušu, neminovno kod gledaoca pojačava otpor i odvratnost prema ratu i njegovim surovim posledicama-gubicima. I preispituje i nas uključuje u ključno pitanje naše civilizacije: Imamo li snage za oprost ili ćemo i dalje da sumanuto srljamo u propast?


Melodramičnim ljubavnim scenama suprostavljaju se scene nacionalnog zanosa s obe strane nekadašnjeg fronta zlokodno nagoveštajući da krvoločna priča nije posve ispričana, da sledi još strašniji, još okrutnuji sukob. Sjajna studija besmisla rata prikazana kroz lične sudbine aktera. Više nego preporučena za sve uzraste. Možda ohladi poneku usijanu glavu željnu kavge. Kad su nekad ljuti neprijatelji Francuzi i Nemci uspeli i o tome snimili ovaj film što ne bi i ostali. Neophodno svetu kakav je danas.

 
Fransoa Ozon rođen je 1957. godine u Parizu. Diplomirao je 1993. na prestižnom fakultetu za filmsku umetnost, La Fémis, a danas radi kao pisac i reditelj. Publici je poznat po filmovima Bazen, 8 žena i U kući. Bio je jedan od članova žirija glavnog takmičarskog programa na 62. Berlinskom filmskom festivalu 2012. godine.

Najavu filma možete pogledati OVDE.


 


FRANC
FRANTZ

Država:     Francuska, Nemačka 2016
Program:     Glavni program - van konkurencije
Trajanje:     113’
Režija:     François Ozon
Scenario:     François Ozon, Philippe Piazzo
Uloge:     Pierre Niney, Paula Beer, Ernst Stötzner, Marie Gruber
Festivali:     2016 London, Venecija, Toronto
Fotografija:     Pascal Marti
Montaža:     Laure Gardette
Muzika:     Philippe Rombi
Producent:     Eric Altmayer, Nicolas Altmayer, Stefan Arndt, Uwe Schott
Produkcija:     Mandarin Films
Filmografija:     2016 Frantz / Franc 2014 Une nouvelle amie / The New Girlfriend / Nova prijateljica 2013 Jeune & Jolie / Young and Beautiful / Mlada i lepa 2012 Dans la maison / In the House / U kući 2010 Potiche  2009 Le refuge / Hideaway  2008 Ricky  2007 Angel



Нема коментара:

Постави коментар