петак, 24. март 2017.

Čarls Simić- Tamo gde počinje zabava


Knjiga eseja Čarlsa Simića u izdanju Arhipelaga

     
 

Nova knjiga eseja i sećanja Čarlsa Simića Tamo gde počinje zabava, objavljena nedavno u izdanju Arhipelaga u prevodu Vesne Roganović, predstavlja reprezentativni izbor najznačajnijih eseja ovog velikog svetskog pesnika i esejiste. Istovremeno, ova knjiga pokazuje i veliki stvaralački luk i raspon Simićeve poetičke i životne avanture, pa je utoliko razumljiviji prilično širok opseg tema kojima se bavi u ovim esejima: od poetike do eseja o velikim srpskim i svetskim pesnicima, od autobiografije do kritičke slike savremene Amerike. 



U knjizi Tamo gde počinje zabava Simić najpre piše uzbudljiva sećanja na Beograd i briljantne putopise o Njujorku i američkom Jugu. To je raspon okolnosti koje su obeležile njegov život i snažno se utisnule u njegovo pesničko i esejističko stvaranje. Sećanje na Beograd postaje osnova na kojoj se ispusuju epizode iz sopstvene autobiografije, pogotovu iz detinjstva i ranog odrastanja, dok u esejima o Njujorku i opisima američkog Juga Simić otkriva nedovoljno poznatu Ameriku koja vrlo često ostaje izvan razmatranja i razumevanja. Simićeva slika Amerike, proistekla iz tumačenja kulturnih, društvenih i političkih prilika, data je u snažnoj kritičkoj perspektivi. Simićevi eseji o društvenim i političkim pitanjima neki su od najoštrijih i najangažovanijih tekstova nekog od savremenih pisaca o ključnim pitanjima moderne politike.

Junaci ove knjige su Vasko Popa i Ivan V. Lalić, Aleksandar Ristović i Bata Mihailović, Borislav Pekić i Pablo Neruda, Norman Manea i Benžamen Pere, Emili Dikinson i Adam Zagajevski. Neobično zaslužan za prisustvo moderne srpske poezije u američkoj kulturi, Čarls Simić je u knjizi Tamo gde počinje zabava napisao nekoliko nezaboravnih zapisa o velikim srpskim pesnicima modernog doba. Simićevo mišljenje o poezije je upečatljivo i efikasno, usredsređeno na ključne poetičke i tematske elemente jednog opusa. To se može pratiti i u Simićevim esejima o srpskim junačkim pesmama ili u esejima o važnim elementima pesničkog zanata i razumevanja same poezije. Simićevi eseji o pesničkoj slici i o pesničkoj kompoziciji, o pesničkom jeziku, o odnosu poezije i filozofije ili istorije i poezije predstavljaju nesvakidašnju odbranu poezije ispisanu u našem vremenu.

"Pesnici će raditi ono što su oduvek radili, neki će izraziti previranja svog vremena u svojim pesmama, dok će ga drugi ignorisati. To sve zavisi od pesnika. Dvoje od najvećih američkih pesnika, Volt Vitmen i Emili Dikinson, reagovali su sasvim različito na američki Građanski rat. Vitmen je napisao veliki broj pesama o pokolju prilikom osvajanja nekog mesta, dok Dikinson, čiji je prozor gledao na crkvu pored koje su bile česte sahrane vojnika Unije, nikada nije napisala nijednu pesmu o tome. Uprkos tome, nikada nisam čuo nekoga ko tvrdi da ona zbog toga nije dobar pesnik kao Vitmen", rekao je Čarls Simić u jednom nedavnom razgovoru povodom knjige Tamo gde počinje zabava odgovarajući na pitanje: „Šta poezija da radi u populističkim vremenima?“
 

Čarls Simić (Beograd, 1938), američki pesnik i esejista srpskog porekla rođen je u Beogradu 1938. godine, u kome je živeo prvih desetak godina života. Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima se nalaze i Nagrada Makarturove fondacije, Pulicerova nagrada, Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Nagrada Srpskog PEN centra za prevođenje srpske književnosti, Medalja „Robert Frost“ za životno delo u poeziji.

Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima se nalaze i Nagrada Makarturove fondacije, Pulicerova nagrada, Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Nagrada Srpskog PEN centra za prevođenje srpske književnosti, Medalja „Robert Frost“ za životno delo u poeziji.

Na engleski jezik preveo je knjige pesama Vaska Pope, Ivana V. Lalića, Ljubomira Simovića, Milorada Pavića, Branka Miljkovića, Novice Tadića, Radmile Lazić, kao i tri antologije moderne srpske poezije.

U izdanju Arhipelaga poslednjih godina objavljene su knjige eseja Čarlsa Simića Alhemija sitničarnice i Gledaj dugo i netremice, kao i knjiga izabranih i novih pesama Iščekujući presudu.

 

 

Čarls Simić dobitnik



Zlatnog venca Struških večeri poezije

                                                                  
Čarls Simić je ovogodišnji dobitnik Zlatnog venca Struških večeri poezije, saopštili su organizatori jednog od najvećih evropskih pesničkih festivala.

Čarls Simić je Nagradu Zlatni venac Struških večeri poezije dobio za ukupan pesnički opus. Simiću će nagrada biti uručena u drugoj polovini avgusta u Ohridu, tokom trajanja ovogodišnjeg festivala Struških večeri poezije.

Nagrada Zlatni venac Struških večeri poezije jedno je od najvažnijih međunarodnih priznanja za poeziju. Nagrada se dodeljuje od 1971. godine. Prošle godine Zlatni venac Struških večeri poezije dobila je Margaret Atvud, a među ranijim dobitnicima nalaze se i Tomas Transtremer, Šejmus Hini, Ted Hjuz, Desanka Maksimović, Jehuda Amihaj, Josif Brodski, Pablo Neruda, Hans Magnus Encensberger, Vistan Hju Odn, Euđenio Montale, Leopold Sedar Sengor, Rafael Alberti, Adonis, Mahmud Darviš i mnogi drugi veliki svetski pesnici.

Нема коментара:

Постави коментар