понедељак, 13. март 2017.

ГОСТОВАЊЕ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ ТИВАТ СА ПРЕДСТАВОМ „ПЕНЕЛОПИЈАДА”




Представа „Пенелопијада“, по тексту канадске списатељке Маргарет Атвуд, који се темељи на мотивим Хомеровог епа „Одисеја“, у режији Драганe Варагић, гостоваће 15. марта (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“.

Питање одговорности и сакривање истине која никоме не одговара, свевремене су теме које доминирају “Пенелопијадом”, која стално поставља питање да ли постоји ико “ко нема крви на рукама” или бар неки сакривени стари “костур у ормару”.

То је и порука ове представе, (урађене у продукцији Центра за културу Тиват и „April production" из Торонта) која на модеран начин обрађује питање одговорности Пенелопе у свему што ју је снашло након Одисејевог одласка у Троју и повратка кући након 20 година.

Да ли је верна Пенелопа могла да спречи Одисеја да побије њене верне слушкиње и дружбенице, кључна је тема од које редитељка Варагић полази, постављајући питање свима нама и нашој одговорности.
Некад није довољно само ћутати – порука је “Пенелопијаде”.
 
Редитељка Варагић истиче да је овај комад заправо једна борба да се каже истина коју би најрадије сви заборавили.

"Истина је лековита. Питање истине је питање идентитета. Биће музике и кореографије у овом свеженском комаду где нам Пенелопа и њене слушкиње, које играју многе улоге, нуде ревизију познатог Хомеровог спева. Оне нам, из своје перспективе, нуде реконструкцију догадјаја из «Одисеје», који је од жртава направио кривце и коме Хомер посвећује врло мало простора задовољан стереотипним објашњењем и не упуштајући се у поближе расветљавање можда једне комплексније приче која се крије у позадини.

Тако да је комад и нека врста побуне против Хомера и веродостојности његове приче. И не само његове, ни Пенелопа нам не каже баш све борећи се са истином коју би најрадије заборавила. За мене је Пенелопа савремена жена, која је владала Итаком 20 година и направила је много бољом него што је икад била. Она је и мајка која има сина тинејџера, и мужа који никад није код куће, а опстанак зависи од ње. А онда је у тренутку који је обећавао да ће донети разрешење направила грешку. Велику. Занима ме тај тренутак слабости који није због притиска и невоље, већ наде да ће неко други донети разрешење. Баш због времена у коме живимо мене не занима само ситуација која је јача од ње и лимитираност њеног избора, мене занима и њена лична одговорност. А и њу, ја бих рекла. Она то не каже, само ме пушта да могу и тако да закључим", каже Драгана Варагић.

У подели су Дубравка Дракић, Тања Бошковић, Кристина Стевовић, Смиљана Мартиновић, Бранка Фемић, Ивана Мрваљевић, Јелена Симић и Кармен Бардак.

Сценографију потписује Кетлин Ирвин, костиме је урадила Јелисавета Татић Чутурило, кореографију Славка Нелевић, а музику је компоновао Александар Гајић.

Представу су помогли Амбасада Канаде и Општина Тиват.

Премијера је одржана крајем јула 2012. године у Тивту.

Нема коментара:

Постави коментар