среда, 28. новембар 2018.

Laguna proslavila 20 godina postojanja




Proslava 20—godišnjice postojanja Lagune započelo je kao holivudska zabava. Dokaz sa se od knjiga može napraviti uspešan biznis. I uspeti u Srbiji bez moćnih tutora. Pre dve godine, na Sajmu knjiga u Londonu, u konkurenciji od 170 izdavačkih kuća celog sveta, Laguna je zauzela drugo mesto.U Srbiji uspeh se nikad ne prašta. Mnogi Lagunu prozivaju zbog hiperprodukcije, da su veliki, a zaboravljaju da dobar strateg ima više ciljnih grupe. Za odrasle, za decu, žanrovske... Programerski proračunato.  A mene su kupili samo da su izdali sve knjige Žozea Saramaga i što su i zaista uradili.  


Prijem je započeo poput holivudskog; sa VIP zvanicama i toaletama. I s podsećanjem na sve ono što je Laguna uradila: objavljenih 4000 naslova, realizovano 2000 promocija, organizovanje gostovanja važnih pisaca kao što su Mario Vargas Ljosa, Ju Nesbe, Trejsi Ševalije, Toni Parsons i mnogi drugi…

Laguninog kluba čitalaca, kojih ima više od 580 hiljada članova, i kada bi oni bili stanovnici jednog grada, taj grad bi bio drugi po veličini u Srbiji, posle Beograda. Zapravo bio bi veći od Novog Sada, Niša i Kragujevca zajedno. Veći bi bio i od Roterdama, Glazgova, a uskoro će premašiti i Frankfurt. Da su to stanovnici jedne države, ona bi bila veća od Islanda i Malte. Danas je u Laguni oko 500 stalno zaposlenih i honorarnih saradnika. Iz Lagune je iznikao i najveći knjižarski lanac u regionu, Delfi knjižare sa 42 najmodernije knjižare u svim većim gradovima Srbije.

Opustio sam se tek kada sam video majku vlasnika Lagune Dejana Papića. Oličenje optimizna, životnog veselja i radoznalosti u svojoj 86-toj godini. Gleda ko je sve došao i pita me što nema nekih. Čuvši da sam bio u Zagrebu, pita me kakva je tamo situacija što se knjiga tiče. Svaki čovek sreću ili nesreću crpi iz porodice. Prvi plus za Dejana. Ostavljam kaput na garderobi i dobijam broj koji mi sleduje (s određenim privilegijama)


Dejan Papić  bio je šef računskog centra u Putniku. Devedesetih godina zadesio se nekih šest meseci u Londonu. Po glavi mu se motala ideja da tu i ostane, uz preduslov da ne radi baš bilo šta. Vreme je provodio obilazeći londonske knjižare. Tako je i došao do knjige Terija Pračeta. Tu istu knjigu („Boja magije“) držao je u rukama na pozornici u Kraun plaza hotelu sinoć. Od nje je i započeo vrtoglavi ali dobro planirani uspon Lagune.


U Srbiju se vratio s koferom punim knjiga. Onda je počeo da se zabavlja sa svojom sadašnjom suprugom. Za nju je prevodio i delove Pračete knjige koji su mu se najviše dopali. A onda je, na nagovor prijatelja nastavio, preveo celu knjigu i rešio da je izda. Ali za to mu je bila potrebna dozvola autora. Obratio mu se i rekao mu da mu se dopada to šta ovaj radi i da je spreman da knjigu izda iz entuzijazma. Na šta mu je Pračer engleski hladnokrvno odgovorio:

"Entuzijazam je u redu, ali ovo je  pitanje ekonomije".

Uputio ga je svog agenta koji mu je rekao da ne posluju s fizičkim licima. Dejan nije poklekao; raspitao se kako se otvara izdavačka kuća, smislio joj ime, logo, zakupio internet domen... 

I onda je opet kontaktirao Prečerovog agenta, koji je ponudu glatko prihvatio. Onda je Papić pozajmio hiljadu dolara i s puno žara ušao u ovaj rizičan poduhvat. Tako je i rođena Laguna, u jednom stanu s dva zaposlena (Dejan i njegova supruga). A za distribuciju knjige obratio se uličnim prodavcima. Jedan ga je odbio, drugi nije. Uporan neki čovek...



Počeo je ceremonijal, ali nagrade nisu dobile zvanice koje su prodale najviše knjiga nego ljudi s kojima je Dejan započeo posao. Znači čvrsto stoji nogama na zemlju. Nije ga ponela slava. Onda je zaposlio bivšu šefovicu iz Putnika. Znači nije sujetan. Sve bolje od boljeg.

 

Papić kaže da su okruženi najboljim prevodiocima, da se niti jedna knjiga  ne objavi bez dve lekture i korekture. Knjige se štampaju na papiru koji ima sertifikat održivih šuma. On je i nešto skuplji, ali za svako posečeno drvo je zasađeno više njih. Zbog Laguninih knjiga se šumski fond ne smanjuje. Pobornik ekologije, pedantan poslovan čovek, dobro...



„Sve je dakle počelo ’Bojom magije’ Terija Pračeta. Možda je ovaj naslov zaista bio simboličan za ono što će se kasnije dešavati. Kao da je neka prava magija stajala iza rasta i razvoja Lagune. Magija koja je učinila da u zemlji kao što je Srbija jedna kuća koja se bavi knjigama i čitanjem ostvari uspeh koji se sada već prepoznaje i u svetskim razmerama. I svi mi činimo jednu porodicu koja danas slavi svoj jubilej“, rekao je Dejan Papić, osnivač i direktor Lagune i onda se okrenuo budućnosti: 

„Ono što znam jeste da ćemo se i dalje držati istih principa koji su nas doveli dovde. I dalje će nas voditi isti entuzijazam kao prvog dana. I dalje ćemo želeti da budemo lideri ne samo u svom poslu već i u inovativnim tehnologijama koje ga prate. Polja budućnosti su tako široka da ih je sada nemoguće sagledati, ali kakva god ona bila, znajte da će Laguna na njima imati svoje istaknuto mesto."




U čast velikog jubileja Laguna je sprovela akciju preko sajta laguna.rs. Ponudili su čitaocima 20 naslova koji su se posebno istakli u prvih 20 godina. Nakon 45 dana i 29.577 glasova, čitaoci su izabrali pet najvoljenijih knjiga. „Lovac na zmajeve“ Haleda Hoseinija je na prvom mestu! Sledi „Čovek po imenu Uve“ Fredrika Bakmana, zatim „Zagonetne priče“ Uroša Petrovića, „Romani“ Ive Andrića i „Igra prestola Džordža R. R. Martina.

Oko mene dosta rokera koji su se uhlebili u Laguini u ova teška i njima nenaklonjena vremena. Koji prevode biografije svetskih rok velikana, te tako Cukić priprema Lenonovu. Naklon do zemlje.
 

A onda rušenje svih šablona, dokaz da za veselje nije nužan turbo šund već sirovi R&R. I to ne bilo kakav, već rokenrol pobune. Sjajni Magic Bush ugostili su Cukića, Đuru Van Goga (koji poziva publiku da se opuste i zaigra), B. Rosića na basu, Acu Seltika.

Vino pored mene pije Dragan Velikić, a sve u svom stilu posmatra Marko Vidojković. Sledi retko izvošeni hit grupe Hu (The Who) My generation. Igor Marojević igra. Igra i Dejanova majka. Žena puna energije. Već u sledećem momentu zagrila je unuka. A na binu se penje Goran Skrobonja s ćerkom koja svira bendžo i Dilan s Mr. Tambourine man.


Zabava koja ne prestaje. Kako je knjiga sve manje zastupljena u medijima, Laguna je pokrenula sopstveni „Radio Laguna". I ovde zastupa različitost. Nedavno su krenuli s elektronskim knjigama, a redovno zalivaju i neguju domaći strip. Ako imam nešto da predložim to je da Laguna regrutuje i druge umetnike, poput onih s kičicom. Imali bi sigurno i oni svašta zanimljivo da kažu. A i ukrasili bi dodatno knjigu, pa za proslavi 30 godina eto i izložbe! Svestranost u različitosti. I puno uspeha u daljem radu od Kulturnika još jednom!


Нема коментара:

Постави коментар