среда, 28. новембар 2018.

XXIV FAF: ProgramI ACID i ACID POP. Najavljen film „Prokrustova postelja“ i predstavljen žiri programa „Hrabri Balkan“


U sredu 28. novembra, u Sali 2 Kombank dvorane, održana je konferencija za medije u okviru Festivala autorskog filma. Gosti današnje konferencije bili su An-Loren Viguru, ataše za kulturu i zamenik direktora Francuskog instituta, članovi i realizatori ACIDa; Andrijan Impertel, reditelj filma „Prokrustova postelja“ kao i članovi žirija „Hrabri Balkan“.


Konferenciju je otvorila An-Loren Viguru koja je govorila o trogodišnjoj saradnji ACIDa i Festivala autorskog filma kao i o novom programu u okviru ACIDa, ACID POP koji predstavlja drugačiji koncept reprezentacije filma. Još jedna novina koju najavljuje odnosi se na težnju sklapanja ugovora o saradnji između francuskih i srpskih autora.



Nakon nje, publici se obratio i Loren Beku Renar koji je malo detaljnije predstavio ACID POP. Naime, ideja ovog programa jeste da filmoveiz ovog programa prikazane u Kanu dalje predstavi i prati pri njihovoj distribuciji. Uz to, planirani su i razgovori između dva reditelja, jedan film, jedna tema. Ujedno, ACID POP na Festivalu autorskog filma jeste drugi ACID POP, posle onog realizovanog u Parizu. Kako još jednom ističe Renar, ACID se ističe po tom svom artizanalnom načinu proizvodnje filma koji se suprotstavlja industrijskom. U četvrtak u 14h biće održana projekcija Renarovog filma „O ljudima i ratu“, a u 19h u petak biće projekcija filma „Umorne od rata“ u Kinoteci u Uzun Mirkovoj, nakon koje sledi master klas.



Nakon Renara, publici su se obratili i An Aliks i Kliment Šnajder koji su bili ovogodišnji učesnici ACID Kana sa svojim filmovima „Nešto se dešava“ i „Nasilna želja za srećom“. Nakon njihovih projekcija, takođe je planiran master klas.

An-Loren Viguru za kraj podseća na program „FAF On Tour“ u okviru kojeg će se još danas realizovati projekcije prošlogodišnjeg filma „Makala“, reditelja Emanuel Grasa, u Gornjem Milanovcu i Kragujevcu.



Nakon predstavnika ACIDa, današnjoj konferenciji prisustvovao je i Andrian Impartel, koji je predstavio svoj film „Prokrustova postelja“ u okviru programa „Hrabri Balkan“. Ideja ovog filma, kako ističe Impartel, jeste oživeti tu tendenciju da svoje subjektivne vrednosti pripisujemo, projektujemo na nekog drugog.

Na kraju današnje  konferencije za medije govorili su Tamara Drakulić i Ivan Velisavljević, žiri programa „Hrabri Balkan“. Tamara i Ivan su istakli tu intimnu notu filmova u ovogodišnjoj selekciji kao i činjenicu da je Balkan zapravo jedan od najbitnijih regiona za film, koji je u poslednjih par godina osvojio pregršt značajnih nagrada.

 Fotografije: Anđela Petrović

Нема коментара:

Постави коментар