среда, 21. новембар 2018.

Промоција романа Прелест аутора Филипа Грбића


Промоција новог романа Прелест аутора Филипа Грбића одржаће у среду 28. новембра у књижари Вулкан КЦБ (Трг Републике 5) са почетком у 18 часова. Присутнима ће се обратити:
  • проф. др Мило Ломпар
  • Драган Јовановић Данилов
  • Филип Грбић, добитник Награде Милоша Црњанског за претходни роман Руминације о предстојећој катастрофи за 2016. и 2017. годину.
Приповедач у Прелести, професор Максим Туманов, осећа необуздану потребу да подели са читаоцима дубину својих падова и илузорност својих успона. Крхка стабилност његовог свакодневног живота почиње да се руши када он, на самом почетку романа, сазнаје да је његов најбољи пријатељ из младости, Виктор Јокановић, извршио самоубиство. Наизглед самосвестан и духовно обдарен, али преосетљив и неспособан да поднесе унутрашњи притисак, он убрзо постаје плен лажних мњења које му његов властити ум поставља као замке. Са сваким новим поглављем Максим тоне све дубље у блато порока: он се одаје пијанчењу, дрогирању и промискуитету. Али пошто нико не пада тако а да не повуче и друге са собом, Максим, тај слаткоречиви заводник и саможиви манипулант, покушава да ублажи властите унутрашње болове тако што се безочно служи људима из свог окружења као пуким инструментима за постизање задовољства. Међутим, жестоки лов на задовољства није израз некаквог хедонизма, већ његове неспособности за трпљење бола, јер Максим непрестано тражи лек који ће ублажити његове унутрашње болове и прибавити му макар и краткотрајни самозаборав. Максимове везе са спољашњим светом убрзо пуцају, он остаје сам и понаша се неурачунљиво. Развратни циклус нагло се прекида када Максим добија позив из суда у ком се од њега, правним путем, захтева да се подвргне тесту за утврђивање очинства.

„Дато ми је да видим оно што је узвишено, али ми није дато да се попнем до тог узвишеног, ког ипак никако не могу да се отарасим, јер га видим јасније него што видим предмете који ме окружују. И само зато што се равнам према узвишеном, ја не могу напросто да паднем или да се саплетем, већ могу једино да се стрмоглавим и сурвам право у амбис. Сваки пут све дубље. Сувише окорео да бих обновио чедност. Сувише превејан да бих постао скрушен. Сувише малодушан да бих доживео искрено покајање“.
Филип Грбић је рођен 1984. године у Београду. После завршене Треће београдске гимназије дипломирао је филозофију на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Предаје филозофију, ради као библиотекар и бави се књижевним превођењем. За први објављени роман Руминације о предстојећој катастрофи добио је Награду Милоша Црњанског за 2016. и 2017. годину.

Нема коментара:

Постави коментар