петак, 30. новембар 2018.

Представљен нови роман Филипа Грбића: Прелест

У присуству великог броја новинара и пријатеља, одржана је промоција новог романа Прелест аутора Филипа Грбића у књижари Вулкан КЦБ. Том приликом, о Филиповој књизи говорили су проф. др Мило Ломпар, Драган Јовановић Данилов i Филип Грбић, добитник Награде Милоша Црњанског за претходни роман Руминације о предстојећој катастрофи за 2016. и 2017. годину.
Модератор конференције била је Марија Радић, познавалац књижевности и уредница Вулкан издаваштва. Марија је објаснила Прелест као духовну обману, скретање душе са правог пута, ка путу лажи и гордости.  
 
Приповедач у Прелести, професор Максим Туманов, осећа необуздану потребу да подели са читаоцима дубину својих падова и илузорност својих успона. Крхка стабилност његовог свакодневног живота почиње да се руши када он, на самом почетку романа, сазнаје да је његов најбољи пријатељ из младости, Виктор Јокановић, извршио самоубиство. Наизглед самосвестан и духовно обдарен, али преосетљив и неспособан да поднесе унутрашњи притисак, он убрзо постаје плен лажних мњења које му његов властити ум поставља као замке, објаснила је Марија.

О роману је говорио и сам аутор Филип Грбић: 
 
 
Максим, тај слаткоречиви заводник и саможиви манипулант, покушава да ублажи властите унутрашње болове тако што се безочно служи људима из свог окружења као пуким инструментима за постизање задовољства. Међутим, жестоки лов на задовољства није израз некаквог хедонизма, већ његове неспособности за трпљење бола, јер Максим непрестано тражи лек који ће ублажити његове унутрашње болове и прибавити му макар и краткотрајни самозаборав. Максимове везе са спољашњим светом убрзо пуцају, он остаје сам и понаша се неурачунљиво. Развратни циклус нагло се прекида када Максим добија позив из суда у ком се од њега, правним путем, захтева да се подвргне тесту за утврђивање очинства”.

Филип је, том приликом, прочитао одломак и подсетио да наратор користи исповедни тон како би писац остварио посебну везу са читаоцем и пренео своја најинтимнија искуства.

Проф. др Мило Ломпар говорио је о нарацији у првом лицу коју Филип Грбић  у роману користи. У питању је веома популаран вид нарације којим се уноси јака субјективизација и помаже читаоцу да се поистовети са наратором. Прелест је чврсте конструкције, нарација је интензивна са вешто осмишљеним тачкама заплета, истакао је Ломпар. 
Драган Јовановић Данилов подсетио је да је почетак сваког романа најбитнији, начин на који писац уводи читаоца у причу. Он сматра да већ прва реченица треба да изазове пажњу и заинтересује читаоца а затим га уведе у даљи ток радње. А Прелест је управо такав, истакао је Данилов. Он је Грбићев лексички фонд одредио као веома богат и поручио да је српска књижевност добила новог, младог и талентованог писца.

Нема коментара:

Постави коментар