среда, 28. новембар 2018.

XXIV FAF- GRANICE, KIŠE




Film ‚‚Granice, kiše’, Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića posle festivala u Montrealu, ‚‚Rejndensa’’ u Londonu, festivala u Sarajevu, Leskovcu, Nišu i Somboru stiže i na Festival autorskog filma. Premijera je bila u Kombank dvorani 25. novembra u 20 časova.


Radnja nas vodi na tromeđu Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, u napuštena  (ratom, krizom) sela. Jagoda, lepa devojka student filozofije, optimistički nastrojenja stiže iz grada da poseti rodbinu i sprema ispite. 

Tu je i jedan njen neoženjeni rođak koji zida kuću, dvoje srpske dečice koji začikavalju hrvatskog graničnog policajca. Jasno je da je sadašnjost, bleda slika nekadašnjeg života, a da je tek budućnost u tom kršu i kamenu neizvesna. No, Jasna, poput dobre vile,  donosi promene i nadu svima koje sretne, razotkrivajući sve svakodnevne strahove, predrasude i netrpeljivost prema drugom i drugačijem. Lepoti, ljubavi i razumevanju. 


Glumačku ekipu čine: Nikšićanka Kristina Stevović, Vahidin Prelić iz Užica i Robert Budak iz Zagreba, Dubravka Drakić, Momo Pićurić, Marta Pićurić, Stanislava Adžović, Momo Brkić, Vejo Kasalica, Aleksandar Radulović, Željko Milošević, Karlo Kalezić i po prvi put na filmu dečaci iz Trebinja – Nedjeljko Milović i Ognjen Vujović. 

Kao specijalni gosti, u filmu se pojavljuju francuski džez violinista Ugo Rabec i mlada operska pevačica Dušica Bijelić, koju je londonski "Independent" 2014. godine proglasio za jednu od osam najtalentovanijih mladih umetnika u Velikoj Britaniji.

Нема коментара:

Постави коментар