понедељак, 7. мај 2018.

Гостовање хора Колегијум Вокале Берн на сцени „Раша Плаовић“




У четвртак, 10. маја, са почетком у 20 часова на сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду, одржаће се концерт швајцарског хора „Колегијум Вокале Берн“, под диригентском палицом Михаела Крајса. Током концерта биће изведена дела Камиj Сен Санса, Габриела Фауреа, као и девет швајцарских народних песама.
Централни део програма швајцарског хора биће комад Селге Менце, најважнијег савременог вокала и композитора камерне музике у Летонији.



Хор ће пратити Гаљина Квасневски Јаковљевић на харфи, Ива Милошевић на флаути, Јован Стојановић на виоли и Чедомир Марјановић на клавиру. 

 

Специјални гост концерта ће бити Екуменски мошки збор (Екуменски мушки хор) из Београда.


Концерт је организован под покровитељством Амбасаде Швајцарске у Републици Србији.

У сусрет овом концерту Михаел Крајс, диригент хора Колегијум Вокале Берн је изјавио:

„Изузетно се радујем наступу са хором Колегијум Вокале из Берна и локалним музичким уметницима на сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду. Знајући да је певање важан део српске и балканске културе са великим поштовањем ћемо приступити нашем извођењу. Програм укључује комад познате савремене летонске композиторке вокалне и камерне музике, госпође Селга Менце, као и девет швајцарских народних песама којима ћемо београдској публици пружити прилику да доживи лепоту четири различита језичка региона Швајцарске: немачког, француског, италијанског и ретороманског.“

Колегиум Вокале Берн је први пут јавно наступао 1981.године под именом Вокалколегиум Берн предвођен Михаел Јакардом. Наредних девет година ансамбл је променио смер за шта је био заслужан бернски музичар и композитор Кристијан Хенкинг који је комбиновао различите стилове и епохе. Од 2007. до 2010.гоодине хор су водили Роланд Фитзлаф и Митсангер Петер Стол. Од јануара 2011. године хор наступа под именом Колегиујм Вокале Берн и састоји се од око 30 певача које предводи певач и диригент Михаел Крајс. Већ седам година Крајс успешно одржава јединствени глас свих певача. Хор редовно изводио музику посебно написану за њега и одржава концерте са другим камерним хоровима.

Екуменски мушки хор постоји више од 30 година и окупља особе хришћанске вероисповести ради изучавања, неговања и извођења духовне музике и рада на унапређењу јединства хришћана кроз културни дијалог и екуменску духовност. Хор чине припадници различитих хришћанских конфесија и националности, који својим традицијама обогаћују једни друге, заједнички градећи идентитет овог ансамбла уз мото: „Јединство у различитости". Екуменски мушки хор изводи богат репертоар духовних песама на латинском, црквенословенском, хрватском, словеначком, српском и другим језицима. Под покровитељством београдског надбискупа и метрополита овај ансамбл наступа на богослужењима, организује концерте и јавне наступе.

Улаз на концерт је бесплатан.

Нема коментара:

Постави коментар