петак, 18. мај 2018.

Festival italijanskog filma у Kinoteci



Festival italijanskog filma održaće se ove godine od 23. do 27. maja u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu  u okviru Nedelje italijanskog filma u svetu - “Fare Cinema”. Ovu manifestaciju Ministarstvo spoljnih poslova Italije promoviše uz podršku diplomatsko-konzularne mreže i Italijanskih instituta za kulturu sa ciljem da predstavi kvalitetnu italijansku kinematografiju u inostranstvu.

Zahvaljujući saradnji između Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Jugoslovenske kinoteke publika će moći da vidi najnovije italijanske filmove koje je izabrao Paolo Minuto. Svi filmovi biće prikazani u originalnoj verziji na italijanskom sa titlovima na srpskom.

Specijalni gost ovog izdanja festivala biće Alesandro Bertolaci, čuveni italijanski šminker, dobitnik Oskara 2017. za najbolju šminku i frizuru u filmu Samoubilački odred (Suicide Squad). Bertolaci će se predstaviti publici u Kinoteci u subotu, 26. maja, u 20:30h a istog dana u 16:00h biće gost Akademije del Luso u Beogradu i govoriće na temu “Svet filma i njegovi zanati između umetnosti, kulture i globalne industrije”.

Program Festivala italijanskog filma:

sreda 23. maj

AMMORE E MALAVITA (Italija, 2017)


Režija: Antonio Maneti, Marko Maneti
Uloge: Đampaolo Moreli, Serena Rosi, Klaudija Đerini...
Žanr: Krimi/Romantična komedija
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom; Trajanje: 133’



Čiro je ubica kojeg se svi plaše. On i Rozario su dva “tigra” don Vinčenca i njegove lukave žene Marije. Fatima je mlada medicinska sestra koja voli da sanjari. Ona i Čiro su naoko dva različita sveta kojima je suđeno da se ponovo sretnu. Jedne noći Fatima se našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i Čiro dobija naređenje da se otarasi devojke koja je previše videla. Međutim, stvari ne idu po planu.

četvrtak 24. maj

CRAZY FOR FOOTBALL (Italija, 2016)

Režija: Volfango De Bjazi
Žanr: Dokumentarni
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom;  Trajanje: 73’

Protagonisti ovog filma su pacijenti koji dolaze sa odeljenja za mentalno zdravlje iz cele Italije, zatim psihijatar Santo Rulo kao sportski direktor, bivši igrač malog fudbala Enriko Zankini kao trener, i svetski šampion u boksu Vinčenco Kantatore kao kondicioni trener. Reč je o dokumentarcu Volfanga De Bjazija koji govori o prvoj reprezentaciji Italije u malom fudbalu koja se takmiči na svetskom prvenstvu za psihijatrijske bolesnike u Osaki. To je film čiji protagonisti su igrači a ne njihova bolest, snimljen sa namerom da se pobede predrasude koje okružuju osobe sa mentalnim poremećajima.

9 LUNE E MEZZA (Italija/Španija 2017)

Režija: Mikela Andreoci
Uloge: Klaudia Đerini, Paskvale Petrolo aka Lilo, Đorđo Pazoti...
Žanr: Komedija
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom; Trajanje: 90’


Livija i Tina su dve sestre u četrdesetim godinama, dve savremene žene, dva dijametralno suprotna načina života. One su tako bliske a tako različite. Livija je lepa i arogantna violončelistkinja, rokerka u duši. Tina je skromna i stidljiva saobraćajna policajka koja je odbacila diplomu radi stalnog radnog mesta. Obe imaju partnere i dok Livija oduvek brani svoju poziciju žene koja ne želi da ima decu, Tina već godinama bezuspešno pokušava da zatrudni. Kada Tina u svojim pokušajima počne da gubi glavu, Livija odlučuje da iznese trudnoću za svoju sestru.

petak 25. maj

STRANE STRANIERE (Italija, 2016)



Režija: Eliza Amoruzo
Uloge: Fensja “Sonia” Džou, Ana Laznibat, Ljuba Jovićević...
Žanr: Dokumentarni
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom; Trajanje: 72’

Ana, Ljuba, Radi, Sihem i Sonja su žene koje dolaze u Italiju vođene različitim motivima: ljubav, posao, radoznalost a možda i sudbina. Svaka od njih započinje neku svoju delatnost pronalazeći sebe i integrišući se uspešno u novoj sredini. Iako imaju drugačija iskustva i poreklo, ujedinjuje ih to što su strankinje. Njihove storije, u kojima se prepliću posao, porodica i odnosi sa ljudima, svedoče o tome kako izgleda graditi identitet u drugoj zemlji.

LA TENEREZZA (Italija, 2017)


Režija: Đani Amelio
Uloge: Elio Đermano, Đovana Mecođorno, Mikaela Ramacoti...
Žanr: Drama
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom; Trajanje: 103’


U  jednoj lepoj staroj zgradi u centru Napulja živi Lorenco koji je nekada bio poznati advokat. Nakon nekoliko poslovnih neuspeha sada je u nemilosti a kako zbog svog nezgodnog karaktera ne poštuje zakon često dospeva u nevolje. I u porodičnim odnosima Lorenco svakog dana greši i uskraćuje, čini se bez razloga, naklonost svojoj deci. Lorenco, onako egoističan i nagao kakav jeste, vreme provodi samo sa unukom Frančeskom kojeg izvlači iz škole kako bi ga vaspitavao na svoj način. Njegov život počinje da se menja nakon jednog naizgled banalnog događaja kojem je prisustvovao.

subota 26. maj

GATTA CENERENTOLA (Italija, 2017) 

Režija: Alesandro Rak, Ivan Kapjelo, Marino Gvarnijeri, Dario Sansone
Uloge: Masimilijano Galo, Maria Pia Kalcone, Alesandro Gasman, Marjano Riđilo, Renato Karpentjeri
Žanr: Animirani
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom; Trajanje: 86’

Pepeljuga je odrasla u unutrašnjosti Megarida, ogromnog broda koji je više od 15 godina ukotvljen u napuljskoj luci. Njen otac, naučnik i bogati brodovlasnik, umro je odnevši sa sobom u grob tehnološke tajne broda kao i san o ponovnom procvatu luke. Malena živi u senci strašne maćehe i njenih šest podmuklih ćerki. Grad propada i svu svoju nadu ulaže u Salvatorea Lo Đusta, zvanog Kralj, ambicioznog dilera droge koji u dogovoru sa maćehom iskorišćava Pepeljugino nasledstvo kako bi od napuljske luke napravio prestonicu reciklaže.

L’ORA LEGALE (Italija, 2017)

Režija: Salvatore Fikara, Valentino Pikone
Uloge: Salvatore Fikara, Valentino Pikone, Vinčenco Amato...
Žanr: Komedija
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom; Trajanje: 92’


U gradiću Pjetramare na Siciliji, tačno kao letnje računanje vremena, stiže trenutak izbora za novog gradonačelnika. Ovim malim sicilijanskim mestom godinama vlada famozni gradonačelnik Gaetano Patane koji je spreman da upotrebi sva politička sredstva kako bi postigao konsenzus. Podržan od strane liste građana i malobrojnih aktivista, suprotstavlja mu se profesor Pjerpaolo Natoli koji po prvi put ulazi u političku arenu kako bi svojoj osamnaestogodišnjoj ćerki Beti pružio alternativu prilikom njenog prvog glasanja.

nedelja 27. maj

GLI SDRAIATI (Italija, 2017)

Režija: Frančeska Arkibuđi
Uloge: Klaudio Bizio, Gado Bakini, Antonija Trupo, Koki Ponconi...
Žanr: Komedija
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom; Trajanje: 120’


Đorđo i Tito su otac i sin, dva suprotna sveta koja se sukobljavaju u jednom stanu u Milanu. Đorđo je poznati novinar, cenjen od strane kolega i okružen prijateljima. Tito je lenji tinejdžer koji više voli da provodi vreme sa svojim drugarima i igra video igre. Đorđo čini sve kako bi razumeo svoga sina. Njegov san je da ga odvede na berbu grožđa o čemu Tito neće ni da čuje. Ipak, jednog dana, iznenada javlja ocu da će mu se ipak pridružiti.

SMETTO QUANDO VOGLIO - AD HONOREM (Italija, 2017) 



Režija: Sidni Sibilija
Uloge: Edoardo Leo, Valerio Aprea, Paolo Kalabrezi, Libero De Rienco...
Žanr: Akcioni/Komedija
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom; Trajanje: 96’
“Sopox je formula nervnog gasa. Eto zbog čega mu je bio potreban hromatograf. Taj ludak je počeo da sintetizuje nervni gas”. Ovako počinje poslednje poglavlje sage “Mogu da prestanem kad god poželim”. Pjetro Cini je u zatvoru sa čitavom svojom bandom. Međutim, ne mogu tamo ostati dugo jer je na slobodi Valter Merkurio koji je spreman da ubija sve redom i samo najbolji umovi mogu ga zaustaviti. Ali ko je Valter Merkurio? Šta krije? Koji je njegov plan?


Нема коментара:

Постави коментар