субота, 19. мај 2018.

Zlatne godine #4: The Beatles & Rolling Stones


The Beatles “White Album” i Rolling Stones “Beggars Banquet”
Ploče donose Momčilo Rajin i Žikica Simić.

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica rok istorije, dva albuma koja predstavljaju neosporne vrhunce rokenrola - radi se o dva izuzetna momenta u karijerama njegove dve naslavnije grupe, o pločama koje su predstavljaje prekretnice u njihovim karijerama, a obe su izašla pre tačno 50 godina, tokom revolucionarne 1968. godine.

Dupli album The Beatlesa pod imenom “White Album” njihov je najsmeliji i najprovokativniji proizvod, koji je po prvi put lansirao jednu novu umetničku koncepciju na rok tržištu, oslobađajući do tad neslućenu inovativnost i energiju za koju mnogo nisu verovali da još uvek čuči u liverpulskim “bubama” – ostavljajući za sobom nezaboravne hitove “Back in the USSR”, “Dear Prudence”, “Ob-la-di, ob-la-da”, “While My Guitar Gently Wheeps”, “Helter Skelter”, “Revolution No 9”. The Rolling Stones su sa “Beggars Banquet” napravili veliki povratak ka najboljem, punokrvom rokenrolu, posle psihodeličnih eksperimenata – ispostaviće se u pravi čas da naprave brilijantnu generacijsku ploču koja je najbolje opisala stanje evropske omladine i srce velikih društvenih promena koje su u to doba zahvatile ceo svet – sa nje “Street Fighting Man” i “Sympathy for the Devil” ostaju pesme za sva vremena. Oba albuma su svojevremeno zabeležila ogroman komercijalan uspeh i u pravom trenutku potvrdila status obe grupe kao odlučujućih za definisanje rok kulture.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike 20. veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Нема коментара:

Постави коментар