уторак, 22. мај 2018.

Muzej iluzija u Nušičevoj



 

U Beogradu je danas svečano otvoren još jedan muzej. Šest je po redu s ovom licencom, a u regionu se još nalazi u Ljubljani, Zagrebu i Zadru. Svaki je specifičan i kažu, bolji od prethodnog. Ovo je muzej koji se igra s perspektivom, s uglom posmatranja, gde nemoguće postaje moguće, gde vlada magija i čarolija. 

 

U tom muzeju na gotovo 400 m2 u Nušićeva 11 pronaći ćete sobu beskonačnih ogledala, Vortex tunel koji se ljulja (ali samo u vašem mentalnom sistemu), holograme, kaledoskop, stvari koje se pojavljiju i volšebno nestaju pred našim očima, slike koje trepere i vrtlože se. 

Ovde gubimo osećaj za dužinu, proporciju, veličinu. Čak i oni vrlo prisebni i ne tako lako podložni uticajima i nadražajima, ovde će podleći, ali istovremeno i uživati. 


Ovaj muzej proučava naše samoobmane, sugestije, prevare koje nam podmeću naša čula (npr. osećaj za toplo hladno), oko, sistem za ravnotežu i mozak. Ukazuje nam na zablude, pogrešne pretpostavke, prevrtljive plodove iskustva. 

 
 

Zato, u ovom muzeju deca uvek pobeđuju odrasle! Jer, ne robuju nametnitim i usvojenim šablonima. Čuveni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski izjavio je da je zabrinut što deca sve manje rade s rukama i svim prstima. Ovo je najbolji način da se odvoje od ekrana i tastature. Da razvijaju oštroumnost i kreativnost. Da se igraju kao nekad! Učeći usput.

 
 

Priča se ne završiva na ovome. Tu je i pregršt zanimljivih, lepo dizajniranih, didaktičkih igračaka poreklom iz Tajlanda, izrađenih od posebnog drveta. Tu su i neke drevne igre iz Kine stare hiljadama godina. Da se zabava ne završi kada napustite ovaj intrigantni muzej. Biće organizovane i radionice i proslave rođendana. 


Radno vreme: ponedeljak – nedelja od 9.00 do 22.00

Cene ulaznica:

odrasli -600 rsd
deca (5-15 godina) -400 rsd
porodična ulaznica -1500 rsd

Više na:   www.muzejiluzija.rs



Нема коментара:

Постави коментар