недеља, 13. мај 2018.

Izložba "Untold Tales" Davora Gromilovića


Nakon četiri godine, Davor Gromilović, vizuelni umetnik iz Sombora, predstaviće premijerno beogradskoj publici svoju novu seriju crteža pod nazivom Untold Tales (Neispričane priče). 

Novina u ovoj seriji radova je činjenica da se autor oslanjao samo na jedan medij, olovku u boji. Naspram projekata pod nazivom From Somewhere to Nowhere i Crystalization, Neispričane priče crpe crtež do njegovih krajnjih granica mogućnosti uz produžavanje njegovih dometa kroz tretman koji potiče na slikarskom iskustvu.



Ako je nova paradigma koju je Gromilović započeo 2012. godine sa serijom radova Od negde do nigde, čini se da je više nego ikada autor stigao negde dok sam prostor odigravanja scena njegovih radova može pripasti domenu pod nazivom Nigde.




Untold Tales bavi se sukobom unutrašnjeg sveta umetnika i njegovoj borbi sa okruženjem, što se čini kao lajtmotiv Gromilovićevog opusa, no sada je on manje asocijativan i netransparentniji. Slagalica autorovih životnih pitanja, neka neodgovorena i iz vremena detinjstva, materijalizuje se kroz opštu poplavu likova sa atribucijama koje nose ključ za čitanje Gromilovićevih večnih pitanja. Prostor i vreme su postali nemogući za definisanje, količina kiseonika u vazduhu nemoguća za izmeriti, a jasan narativ teško dokučiti. Ali nije li to dovoljno odsustva smetnji koje bi nam pomoglo  da se zaista prepustimo radu i pozabavimo i najsitniji detaljima Gromilovićevih crteža koji zaista nemaju pandana u savremenom srpskom crtežu?

Davor Gromilović je mladi umetnik sa trenutnim prebivalištem u Somboru. Iako su slika i crtež glavna polja njegovih kreativnih istraživanja, takođe je veoma posvećen i drugim umetničkim formama kao što su murali, ilustracije, grafike, art fanzini i dizajn majica.
Do sada je imao 16 samostalnih i preko 60 grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u raznm privatnim i umetničkim kolekcijama a mnogi njegovi radovi su objavljeni u raznim knjigama, časopisima i fanzinima iz celog sveta.

Njegova dela su narativna i često inspirisana narodnom umetnošću, fantastičnim motivima iz bajki, muzikom i kulturnim nasleđem kao i sopstvenim iskustvima i unutrašnjim svetom. U njegovom radu se primećuje dominantna upotreba simbola, unutrašnjeg sveta i kompleksnih refleksija iz kojih razvija svoje ideje i specifičnu intimnu estetiku. Kompleksna ali u isto vreme pročišćena, prožeta maštom ali i duboko promišljena dela krase bogati opus ovog umetnika.

Izložba "Untold Tales" Davora Gromilovića


Otvaranje izložbe u utorak, 15. maja u 19:00 
Izložba traje do 01. juna 2018.
Galerija Doma omladine Beograda

 

Galerija Doma omladine Beograda
Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00; 
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Нема коментара:

Постави коментар