понедељак, 28. мај 2018.

YOUNG AND RESTLESS: FILMOVI O NEMIRNOJ MLADOSTI



Filmski program “Young and Restless” koji je Dom omladine Beograda pokrenuo prošle godine, u saradnji sa partnerima iz distributerske kuće Visionary Thinking, u novom izdanju predstavlja 6 posebnih filmova o mladima ljudima i onima koji se tako osećaju.

Buntovni i hrabri, brzi i glasni, ovo su filmovi o ljudima, koji nisu mladi i nemirni samo po godinama, već po i stavu, idejama, iskrenosti i duhom, jer za pravu mladost godine nisu bitne. Ovi filmovi govore o temama o kojima se ne govori, prikazuju stvari koje ne smeju da se prikazuju, otkrivaju, podsećaju, kritikuju.

Ove godine program obiluje ekskluzivnim filmovima, jer će čak pet od šest naslova igrati isključivo na „Young and Restless“ reviji, dok će filmovi „Nina“, „Los Nadies“ i „Being Charlie“ izvesno u Domu omladine imati jedino  bioskopsko prikazivanje u Beogradu. Filmovi različiti po žanru, formi i sadržaju ovogodišnji program čine još snažnijim i raznovrsnijim nego prošle godine. A takav i mora da bude, jer je to jedini način da se glas mladih ljudi čuje i razume.



Od 01. do 03. juna 2018.
Dom omladine Beograda//Velika sala
Cena ulaznice: 250 dinara

PROGRAM:



PETAK 01. JUN 2018.
19.00


Sezona lova / Hunting Season (Argentina/USA/Francuska/Nemačka/Katar, 105 min.)
Žanr: drama

Otac obuzdava sina u divljini i uči ga kako da poštuje prirodu i ljude.

Ernesto je ugledni vodič za lovce. Sa svojom novom porodicom živi u Patagoniji. Nakon što mu umire prva žena, primoran je da se stara o sinu, tinejdžeru Nahuelu, kojeg nije video više od deset godina. Suočen s prošlošću koju je u svakom smislu ostavio iza sebe, Ernesto ima poteškoća da obuzda nasilne ispade svog sina. U neprijateljskoj prirodi, umesto prezira, njih dvojica će možda uspeti da uspostave odnos. Tokom ponovnog susreta, suočiće se sa sopstvenom sposobnošću da ubiju, ali i da oproste.

Argentinska rediteljka Natalija Garahiola je već dobro poznata filmskim festivalima zahvaljujući kratkim filmovima. Prvo se pojavila na festivalu BAFICI s debitantskim filmom Rincón De López (2011), a kasnije na Kanskom festivalu s Mares and Parakeets (2012) i Sundays (2014) – koji je režirala zajedno s Kresten Kusk.


Režija i scenario: Natalia Garagiola
Producent: Rei Cine
Direktor fotografije: Fernando Lockett
Uloge: Germán Palacios, Lautaro Bettoni, Boy Olmi, Rita Pauls



21.00




Ničija deca
 / Los Nadie (Kolumbija, 84 min.)
Žanr: Drama

Ljubav, mržnja, neispunjena obećanja i pet prijatelja koji se sreću na ulicama neprijateljskog grada. Mladi ljudi, ujedinjeni čežnjom za boljim, u muzici i uličnoj umetnosti nalaze utočište i priliku za bekstvo od stvarnosti.

Camilo, Mechas, Manu, Ana i Pipa. Grupa prijatelja prolazi kroz fazu života tipičnu za kraj adolescentskog doba: zanesenost, intenzivni unutrašnji nemir, potiskivanje nežnosti, izlivi besa bez očitog povoda... Opstaju na samim marginama, i geografski i simbolički, grada Medelina, koji ih privlači i odbacuje u isto vreme, zavodi ih obećanjima a otpisuje ih sopstvenom surovošću i vladavinom zakona jačeg. Oni se, ipak, hvataju u koštac s moći kojom i društvo i roditelji njihove živote nastoje da stave pod kontrolu. Muzika, ulična umetnost i prijateljstvo predstavljaju njihovo oružje otpora, i ispunjavaju ih nadom da će im avantura u koju su se upustili na kraju doneti nešto dobro.

Režija: Juan Sebastián Mesa
Producent: Alexander Arbelaez
Direktor fotografije: David Correa Franco
Uloge: Maria Angélica Puerta, Luis Felipe Álzate, Maria Camila Castrillón


SUBOTA 02. JUN 2018.

19.00 



Nina
 / Nina  (Slovačka/Češka, 82 min.)
Žanr: drama

Nina ima 12 godina. Roditelji joj se razvode i svet joj se raspada pred očima. Roditelji kažu da rade ono što je najbolje za nju, ali, zapravo, brinu samo o sebi. Nina ih ne razume. Oseća se kao da je napuštena i prevarena, kao da ne postoji ništa na svetu u šta može da veruje. Jedinu sigurnost oseća kada pliva. U bazenu pronalazi mir i sigurnost, sve ono što joj kod kuće nedostaje. Kada njeno učestvovanje na takmičenju dođe u  pitanje, odlučuje se na radikalan potez...

Režija: Juraj Lehotský
Producent: Punkchart films
Direktor fotografije: Norbert Hudec
Uloge: Bibiana Nováková, Robert Roth, Petra Fornayová

21.00

Vrapci
 / Sparrows (Island, Danska, Hrvatska, 89 min.)
Žanr: drama

Film o ljudskoj nesavršenosti, složenosti odrastanja i čovekovoj stalnoj potrazi za utočištem i spokojem.

Ari ima šesnaest godina i živi sa svojom majkom u Rejkjaviku. Kada majka odluči da ode sa svojim mužem da živi u Africi, Ari je prisiljen da se vrati u svoje udaljeno rodno mesto i živi sa svojim, odavno otuđenim, ocem Gunarom, koji, poražen propalim brakom i gubitkom kuće i čamca, provodi dane u oronuloj kolibi, opijajući se sa prijateljima. Prisiljen da radi u lokalnom pogonu za preradu ribe, Ari se jedva kreće kroz život koji mu je nametnut. Za njega, baš kao i za okolinu koja ga okružuje, vreme i život u gradiću koji se nalazi u najnenastanjenijem i najhladnijem delu Islanda, kao da stoje. Jedina osoba s razumom, verom i nadom jeste Arijeva baka, žena čiji se život, neumitno, bliži kraju. Šokantan događaj prisiliće Arija da odabere hoće li reći istinu ili zaštititi one koje voli...


Režija i scenario: Rúnar Rúnarsson
Producent: Mikler Jersin
Direktor fotografije: Sophia Olson
Uloge: Atli Oskar Fjalarsso, Ingvar Eggert Sigurðsson, Rade Šerbedžija
 



NEDELJA 03. JUN 2018.
19.00



Grad London
 / London Town (Velika Britanija/SAD/Nemačka, 92 min.)
Žanr: drama/ muzički

U Londonu sedamdesetih godina, četrnaestogodišnji momak saznaje za grupu The Clash preko svoje majke. Život mu se zauvek menja.

U Engleskoj 1979. godine nezaposlenost je posebno pogodila radnike koji su živeli u predgrađu Londona. Dok njegova porodica pokušavala da sastavi kraj s krajem, četrnaestogodišnji Šej Bejker mora brzo da odraste i da se stara o mlađoj sestri Elis. Jednog dana, Šej dobija paket od majke koja ih je napustila. Slobodoumna Sandrin je davno otišla kako bi ostvarila snove i postala pevačica. U paketu se nalazi kaseta s najnovijom muzikom iz Londona. Šej je fasciniran sirovom energijom pesme „White Riot“ grupe The Clash, koja mu bruji u ušima, širi vidike i tera ga da se potpuno prepusti muzici, sve dok ga odgovornosti koje ima ne vrate nazad u realnost.


Režija i scenario: Derrick Borte
Producent: Dutch Tilt Film
Direktor fotografije: Hubert Taczanowski
Uloge: Jonathan Rhys Meyers, Natascha McElhone,Tom Hughes


21.00
Biti Čarli
 / Being Charlie (SAD, 97 min.)
Žanr: drama

Čarli Mils je upravo napunio 18 godina i beži s rehabilitacije - opet.

Želi da dođe kući, ali se susreće s neočekivanim zahtevom porodice. Njegov otac, bivša filmska zvezda, kandiduje se za guvernera Kalifornije i želi da Čarli bude pod kontrolom dok kampanja traje. Čarli se nevoljno vraća  u novu instituciju za odvikavanje gde upoznaje problematičnu mladu ženu, Evu. Kroz njegovu napetu vezu s ocem, mučnu vezu s Evom i zavist koju oseća prema najboljem drugu Adamu, Čarli je primoran da se suoči sa samim sobom i započne putovanje ka otkrivanju svoje duše.


Režija i scenario: Rob Reiner
Producent: Simon Goldberg, Rob Reiner
Direktor fotografije: Barry Markowitz
Uloge: Nick Robinson, Morgan Saylor, Common, Devon Bostick

Нема коментара:

Постави коментар