среда, 23. мај 2018.

III Festival ’’Nakultiviši se!’’

   

Marko Mandić, Elmir Jukić, Darko Lungulov, Svetozar Cvetković, Marko Tomaš ali i mnogi drugi priznati regionalni umetnici biće deo festivala ’’Nakultiviši se!’’ koji se za vikend, 26. i 27. maja, održava u Beogradu.

 

Treći po redu regionalni umetnički festival ’’Nakultiviši se!’’ ugostiće neke od najpriznatijih regionalnih umetnika koji će tokom predavanja, masterklasova ali i festivalskih druženja podeliti svoja iskustva sa mladim studentima umetnosti i radnicima u kulturi. Festival je nastao kao želja da se ponovo uspostavi i popravi regionalna saradnja između mladih filmadžija, pozorišnih radnika, producenata.

 

 

’’Tokom studija, ali i profesionalnog rada, shvatili smo da nam u sopstvenim profesijama nedostaje saradnja sa kolegama iz regiona. Regionalna saradnja je ne samo višestruko korisna i neophodna za projekte na kojima radimo, već i doprinosi samom kvalitetu projekata, oplemenjuje ih ali i nas obogaćuje kako novim profesionalnim iskustvima, tako i prijateljstvima. Podstaknuti time i željom da ohrabrimo i povežemo naše vršnjake i mlade koji tek stupaju na kulturno-umetničku regionalnu scenu, nastao je festival ’’Nakultiviši se!’’ koji iz godine u godinu raste prateći impuls i potrebe samih učesnika festivala i našeg okruženja. Ovaj festival je i glas mladih koji žele da kažu da se ne mire sa društvenom letargijom i da su spremni i sposobni za velika dela’’, poručuju organizatori festivala – udruženje Kulturocilin.

 

 

Koncept festivala je takav da se glavni program sastoji od predavanja i masterklasova, dok prateći program čine izložbe, svirke, projekcije filmova, tribine, pesničke večeri, festivalske žurke i druženja. Ove godine masterklasovi će se odvijati pod mentorstvom priznatih regionalnih umetnika poput reditelja i scenariste Darka Lungulova, dramaturga Dimitrija Kokanova, producentkinja Jovane Nikolić i Jelene Mitrović, glumca Milutina Miloševića.


Reditelj Elmir Jukić održaće interaktivno predavanje na temu ’’Film kao odbrana od sveta koji se raspada’’, a to predavanje će i otvoriti festival 26. maja. Pored ovog predavanja, na programu je i predavanje glumaca Svetozara Cvetkovića i Marka Mandića pod nazivom ’’Umetnost: izazov za misli’’. Predavanja moderira glumac Goran Jevtić, a zamišljena su tako što se pored razgovora moderatora i samih predavača u razgovor uključuje i publika sa svojim pitanjima, iskustvima, predlozima.

 

 

Za nulti dan festivala, petak 25. maj, planirano je pesničko veče i promocija nove zbirke poezije Marka Tomaša. Marko Tomaš će u klubu Telma predstaviti svoju novu zbirku ’’Trideset deveti maj’’ nakon čega sledi žurka otvaranja festivala na kojoj će pored domaće publike biti i veliki broj gostiju – mladi i studenti iz regiona.
Publika će u svakom trenutku tokom trajanja festivala moći da poseti izložbe studenata umetnosti u Dorćol Platzu, ali i da prisustvuje projekcijama studentskih filmova koji svoj život nastavljaju i van fakultetskih prostorija.


Festival je pokrenulo udruženje Kulturocilin, sa idejom da preraste u tradicionalnu manifestaciju, koja podstiče umrežavanje mladih regionalnih stvaraoca u oblasti kulture i umetnosti, i podržava mlade, umetnički i kreativno nadarene.

 


Festival se održava 26. i 27. maja u Dorćol Platzu, dok se nulto veče festivala (25. maj) i promocija zbirke poezije Marka Tomaša održava u klubu Telma. Svi programi festivala su besplatni, ali je za učešće na masterklasovima obavezno popuniti prijavu koja se nalazi na sajtu udruženja Kulturocilin.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар