уторак, 29. мај 2018.

Završen treći regionalni festival ’’Nakultiviši se!’’

Projekcijom studentskih filmova i žurkom zatvaranja završen je festival ’’Nakultiviši se!’’ koji je proteklog vikenda okupio brojne mlade i priznate umetnike i radnike u kulturi iz regiona.
Regionalni umetnički festival edukativnog karaktera ’’Nakultiviši se!’’, čiji je ovogodišnji slogan ’’Sastavi se’’ tokom proteklog vikenda ugostio je razne etablirane regionalne umetnike poput glumaca Marka Mandića i Svetozara Cvetkovića, reditelja Darka Lungulova i Elmira Jukića, i mnoge druge. Raznovrsni program festivala privukao je kako goste iz regiona, tako i domaću kulturnu javnost.

Nulto veče festivala započelo je u petak promocijom nove zbirke poezije Marka Tomaša. Prvog dana festivala, učesnici i publika imali su priliku da razgovaraju sa autorima poput reditelja Elmira Jukića, producentkinje Jelene Mitrović, dramaturga Dimitrija Kokanova, glumcima Goranom Jevtićem, Markom Mandićem i Milutinom Miloševićem.

Drugog dana festivala interaktivno predavanje prisutnima održali su Svetozar Cvetković i Marko Mandić, nakon čega su nastavljeni masterklasovi od prethodnog dana na kojima su učesnici festivala radili na svojim projektima sa pomenutim iskusnim profesionalcima.
Festival ’’Nakultiviši se!’’ pružio je priliku i studentima raznih umetničkih sfera da izlože svoje radove i na taj način im daju život i van fakultetskih prostorija.

Neka od glavnih poruka festivala koju su kako predavači, tako i sami studenti usvojili je da se regionalna umetnička scena mora okrenuti koprodukcijama, ali i da mladi moraju da se aktiviraju u procesu nalaženja novih načina opstanka umetnosti i kulture i van institucija.

Iz udruženja Kulturocilin poručuju da za sledeće izdanje festivala pripremaju iznenađenje i znatno bogatiji program koji je nastao praćenjem evaluacija prethodnih godina ali i zahvaljujući sugestijama od strane ljudi koji su tokom protekle tri godine bili deo festivala, i kao predavači i kao učesnici.

Нема коментара:

Постави коментар