недеља, 13. мај 2018.

IV Čumić Book Fest



 

Čumić Book Fest je jedinstven događaj u kome učestvuje osamdesetak izdavača.U Čumićevom sokačetu, od 16. do 20. maja 2018, održaće se IV festival knjiga i književnosti – Čumić Book Fest, svakog dana  od 10:00 do 20:00.



Želja organizatora je da posetioci osete „pulsirajući duh grada u stalnom pokretu“. Program čine i tribine, predstavljanja knjiga i pisaca, razgovori sa kritičarima i umetnicima, sajam na kome će biti ponuđene knjiga sa dobrim popustima.

Na sam dan otvaranja Kole iz benda Veliki prezir (16. maj od 19:00) održaće koncert na krovu Čumića,  a  narednih dana i nastupiće Boris Mladenović i Kralj Čačka.

U subotu i nedelju, 19. i 20. maja, na programu je kreativna radionica za decu „Nacrtaj Gašu“; „domaćin“ je Dragan Maksimović, ilustrator Politikinog zabavnika. 


 



IV  Čumić Book Fest– program


 

Sreda, 16. maj



17.00 Izazovi forme: Humor – Zašto profesori ne vole da se smeju (Gosti: Vule Žurić, pisac; Marko Srdanović, knjjižar) Moderator: Tamara Krstić, književna kritičarka.
Da li srpska književnost boluje od velikih istorijskih tema i još većih teza? Na koji način se književnom kritičaru ili profesoru književnosti može izmamiti osmeh? Ko je najduhovitiji srpski pisac? Ko je Vonegat, ko je Kišon, ko je Lu? Učestvujte u književnoj trač-partiji sa Vuletom Žurićem i Markom Srdanovićem.

18.00 Izazovi forme: Horor – Od Leptirice do Zavodnika (Gosti: dr Dejan Ognjanović, književnik i Dejan Zečević, reditelj)

Zašto čitamo, zašto gledamo, zašto pišemo i zašto snimamo horore? Kada će Blekvud i Stiven King ući u obaveznu lektiru na Filološkom fakultetu? Zbog čega je E. A. Po podoban, a Lavkraft nije? Od Glišića do Ligotija, od Kadijevića do Karpentera, vode vas dva Dejana, dva najveća poznavaoca strašnih priča u reči i slici.

19.00. Koncert: Vladimir Kolarić Kole (Veliki prezir)

Najbolji glas domaćeg rokenrola, Vladimir Kolarić Kole, peva svoje stihove sa krova Čumićevog sokačeta.

Četvrtak, 17. maj



17.00 I tamo i ovde: IK Fraktura (Hrvatska), IP Booka (Srbija) (Gosti: Muharem Bazdulj, književnik; Ivan Bevc, urednik) Moderator: Nađa Bobičić, književna kritičarka.

Da li Srbi žele da devedesete nikada nisu postojale, a Hrvati da nikada ne prestanu? Koji pisac „sa ove strane“ može uspeti „sa one strane“ i obratno? Kako pisac bira izdavača, a kako izdavač pisca? Dve najhvaljenije izdavačke kuće iz Hrvatske i Srbije razmenjuju svoja iskustva.



18.00…Na rubu književnosti: Ekranizacija književnog dela (Gosti: Dimitrije Vojinov, scenarista i filmski kritičar; prof. Đorđe Milosavljević, scenarista)

Zašto knjiga ne mora nužno biti bolja od filma? Zbog čega su Hičkok i Hjuston prevashodno tragali za književnim predlošcima? Koje su najbolje filmske adaptacije književnih dela? Da li su serije bliže književnosti od filma? Odgovore daju veliki čitači i još veći filmofili, Dimitrije Vojinov i Đorđe Milosavljević.

19.00 Koncert: Boris Mladenović (Jarboli)

Jedan od najboljih pesnika među muzičarima i najbolji muzičar među pesnicima, Boris Mladenović, „sa visine“ poziva da ga čujete.

Petak, 18. maj



17.00 I tamo i ovde: Buybook (BiH) i LOM (Srbija) (Gosti: Haris Alić, urednik; Goran Samardžić, pisac; Flavio Rigonat, urednik).

Da li je jedan od zadataka današnje regionalne književnosti da pomiri zavađene? Koji je značaj Marka Tomaša, Damira Karakaša i Srđana Valjarevića s obe strane Drine? Na koji način izdavači iz bivše Jugoslavije sarađuju ili prate rad jedni drugih? Legendarni sarajevski i beogradski izdavači, Buybook i LOM, zagrljeni pružaju odgovore.

18.00 Na rubu književnosti: Književnost u slici (Gosti: Slavimir Stojanović Futro, umetnik i dizajner; Goran Lakićević, urednik).

Da li knjiga može biti multimedijalno umetničko delo? Kada književnost postaje strip, kada strip književnost? Koliko je važan vizuelni identitet knjige? Koja je prva, a koja deveta i deseta umetnost? Ako već ne čitaju, da li današnji klinci „gledaju“ književnost? Kada „oblačići“ postaju lektira? O odnosu slike i književnosti debatuju Slavimir Stojanović Futro i Goran Lakićević.



19.00. Izazovi forme: Naučna fantastika – Od mita do književnosti (Gosti: Oto Oltvanji, pisac; Darko Tuševljaković, pisac).

Šta je danas naučna fantastika? Da li je moguće iznedriti srpske „Gospodare prstena“ ili „Igru prestola“? Kada prestaje mit, a počinje književnost? Ko je najuticajniji SF pisac današnjice? Jesu li HBO i Netflix pojeli pisanu reč? Nema boljih od Ota Oltvanjija i Darka Tuševljakovića da saznate sve o naučnoj fantastici.

Subota, 19. maj



11.00. Kreativna radionica za decu: Nacrtaj Gašu (Moderator: Dragan Maksimović, ilustrator Politikinog zabavnika).

17.00. Na rubu književnosti: RNR na papiru (Gosti: prof. Dragan Bošković, pesnik; Petar Janjatović, novinar).

Da li je mrtva „stvar koja nikada neće umreti“? Ko je na vrhu rokenrol Parnasa? Gde je mesto Džonija Štulića i Milana Mladenovića u jugoslovenskoj poeziji? Koju biografiju velikog muzičara morate pročitati, a koju valja zaobići? Pank profesor, Dragan Bošković, i doktror rokenrola, Petar Janjatović, podučavaju „RNR na papiru“.

18 .00 Na rubu književnosti: Klasici XXI veka (Gosti Teofil Pančić, novinar i publicista; Aleksandar Šurbatović, urednik) Moderator: prof. Vladislava Gordić Petković, književnia kritičarka.


Koje su knjige za manje od dve decenije postale klasici? Ko je uticajan, a ko izvikan? Postoji li novomilenijumski domaći klasik? Zašto Amerika „drhti“ pred izlazak novog Frenzenovog romana? Kojeg je klasika pojelo vreme, a kojeg je novo vreme ustoličilo? Ocenu nove književnosti daje najuticajnija trojka: Vladislava Gordić Petković, Teofil Pančić i Aleksandar Šurbatović.

19.00 Koncert: Nenad Marić Kralj Čačka

Čumić Book Fest, sa ponosom predstavlja „srpskog Toma Vejtsa“, Nenada Marića – Kralja Čačka.

Nedelja, 20. maj



11.00… Kreativna radionica za decu Nacrtaj Gašu (Ilustrator: Dragan Maksimović).

16.00 Predstavljanje zbornika Rat iz dečje perspektive (Gosti: Nađa Bobičić, urednica zbornika i književna kritičarka; Jasmina Vrbavac, književna kritičarka) Moderator: Katarina Lazić, urednica književnog programa UK „Parobrod“.

17.00 Na rubu književnosti – Partizanska knjiga: Prvoborci (Gosti: Denis Čokić, pisac; Nemanja Jovanović, pisac; Miroslav Ćurčić, pisac; Dimitrije Bukvić, pisac) Moderator: Dunja Ilić.

Da li Prvoborci domaće literarne scene mogu da jurišaju kličući: „Urrraaaaa!“? Kako izaći iz ilegale? Koja je cena otvorene borbe onih koji nisu „na struji“? O svim ranama, onim koje su već zacelile i onima koje su još otvorene, govoriće partizani – Denis Čokić, Nemanja Jovanović, Miroslav Ćurčić, Dimitrije Bukvić i partizanka Dunja Ilić.

18.00 Izazovi forme: Treći trg: Poezija u prevodu (Gosti: Biljana Isailović, prevoditeljka; Milena Ilić, prevoditeljka; Jelena Ivanišević, prevoditeljka) Moderator: Maja Aleksić.

Šta još poezija ima da nam kaže? Da li su pesnici i dalje najveći filozofi, a njihovi interpretatori na ine jezike fariseji ili jevanđelisti? Koliko slobode ima prevodilac poezije? O svim iskušenjima prevođenja Gustava Adolfa Bekera („Rime“), Nikoline Andove Šopove („Poveži tačkice“) Roberta Simonišeka („Seobe“) govoriće Biljana Isailović, Milena Ilić, Jelena Ivanišević i Maja Aleksić.

Нема коментара:

Постави коментар