четвртак, 17. мај 2018.

MAGI OPET U SKC-u: Princeza na zrnu praška




„Magi – Kao da je bila nekad“ je biografija klavijaturistkinje grupe EKV Margite Stefanović Magi.



Predstavljanje knjige „Magi – Kao da je bila nekad“ Dušana Vesića održana je 16. maja u Velikoj sali SKC-a. O svojevrsnoj femme fatale nekadašnje srpske novotalasne scene koja je svojom muzikom i harizmom obeležila jedan period u istoriji rok scene na ovim prostorima pored autora govorili su: urednik knjige Ivan Ivačković, novinarka Jadranka Janković Nešić, pisac Dušan Nedeljković i književni kritičar Ivan Velisavljević.


Crna princeza rokenrola, arhitekta koji je završio za klavijaturama, talentovana koleginica Ive Pogorelića,  Magi iz EKV, leptir jednog vremena i jedne zemlje, junak je još jedne knjige. Velika devojćica koja nije pristajala da odraste. Simbol jednog grada, ženska strana Beograda. Iz nje saznajemo da je glavni protivnik novog talasa bio heroin. Koji se, po mišljenima mnogih sistematski ubacivao u tadašnju omladinu. 


 
Margita je preminula 2002. u 43. godini života, a način na koji je živela i umrla predmet je kontroverznih tumačenja. 


Postoji pet knjiga, o njoj. Čemu ova nova? 

Za razliku od prethodnih knjiga o Margiti, koje su u najvećoj meri spomenari, posle kojih ostaje niz otvorenih pitanja, moglo bi se reći da Vesićeva knjiga otkriva dosad nepoznate činjenice o životu uvek začudne Margite.


Knjigom „Magi – Kao da je bila nekad“ Vesić je želeo da odgovori na pojavu tabloida koji iznova posegnu za Margitom Stefanović i nekim „šokantnim“ detaljem iz njenog života kad god ne znaju o čemu da pišu, i daje realan pogled na jednu od najvrednijih pojava na srpskoj rok sceni.

„Postoji velika pravda što je baš Vesić napisao ovu knjigu. Svi koji smo se bavili ovim poslom učili smo od njega, jer je on jedan od najboljih i najvećih rock novinara nekadašnje Jugoslavije. Margita je bila jedna od najvažnijih rock figura u istoriji te Jugoslavije u kojoj je Dušanova i moja generacija odrastala, sazrela i bila vaspitavana muzikom EKV-a. 

Sa ljubavlju koja ne remeti razboritost i nepotkupljivošću koja ne ometa emociju, Dušan Vesić je ispisao važnu i potresnu knjigu o velikim mukama, blistavom daru i tragičnom kraju najveće heroine jugoslovenskog rock’n’rolla. Njegova priča o Margiti Stefanović, koliko teskobna toliko i poštena, koliko gorka, toliko i iskrena, nije samo nezaobilazan dokument za svakoga ko voli i poštuje Magi, nego i ogledalo u kojem će se prepoznati oni koji su umeli da ublaže njenu bol, oni koji su se okoristili njenom nemoći i oni koji su pokazali ravnodušje pred njenim strašnim patnjama.

Zahvaljujući Vesiću dobili smo vanserijsku knjigu čiji značaj daleko prevazilazi okvire tzv. rock publicistike, pa sam ponudu da budem urednik ove knjige doživeo kao čast i u ličnom i u profesionalnom smislu. 

Zahvalan sam i izdavačkoj kući Laguna što je objavila „Magi – Kao da je bila nekad“ , jer je na taj način pokazala doslednost i želju da se rasvetli doba o kojem malo znamo i o kome tek sad stičemo prava saznanja, jer sve sagledavamo mnogo realnije sa dovoljno velike vremenske distance“, objasnio je Ivan Ivačković.


 „Ideja o pisanju knjige nametnula se još kad je Magi umrla, ali kao i uvek u životu morale su da se sklope i neke druge stvari da bi se došlo do realizacije. Imao sam pre svega potrebu da sam sebi objasnim generaciju kojoj pripadam i sve što nam se desilo, i onda to prenesem svima koji žele da upoznaju to ’zlatno’ vreme u kom smo živeli i radili. Nama je bila potrebna knjiga o nama, o našoj generaciji, a Margita se nametnula kao metafora“,podelio je s nama Dušan Vesić.

Jadranka Janković Nešić skrenula je pažnju da je, od trenutka kada je pre mnogo godina ušla u sobu Margite Stefanović, shvatila da je ona alfa i omega benda Ekatarina Velika. 


Ona je istakla Margitinu snagu u podnošenju velikih gubitaka kao što su odlazak nekih od najbližih ljudi u njenom životu – Bojana Pečara i Milana Mladenovića, te njenu sposobnost i napore da bend drži u simbiozi, iako je reč o tri potpuno različite i snažne ličnosti.

 „Knjigu sam posmatrala iz ženskog ugla, i mislim da je Vesić uspeo da dočara baš tu Maginu žensku stranu, koja je bila u senci svojih muških kolega. 

Zahvalna sam Vesiću što je ovom knjigom na pravi način prikazao Magičnu, baš onako kako bi ona želela da bude predstavljena“, rekla je Jadranka Janković Nešić.


Dušan Nedeljkovićje istakao da od ove knjige treba da počne sećanje na Margitu i EKV, i da sve ostalo napisano o njoj treba zaboraviti.

„Magi je živela rokenrol, a za to treba imati veliko srce i dušu“ , zaključio je Nedeljković.

„Knjigu sam čitao kao priču o drami jedne generacije i jedne osobe. Dramaturgija Maginog života pratila je dramaturgiju knjige. Čitajući je, želeo sam da verujem da je Magi stvarno magična heroina koja se ponekad pojavi sa onog sveta i obasja daleke narode“, rekao je na kraju Ivan Velisavljević.


Knjiga sadrži ekskluzivne fotografije iz karijere i privatnog života Margite Stefanović Magi. 


Tokom predstavlljanja knjige „Magi – Kao da je bila nekad“ se desio manji incident kada je muškarac iz publike prilično žustro negodovao na ideju da se potpiše peticija da Studentski kulturni centar dobije ime po Margiti Stefanović. On je kazao da Margita prva ne bi podržala takvu zamisao. Papir s potpisima je tokom promocije kružio salom.


U muzičkom delu programa učestvovali su Vanja Radojković, Tamara Kukić, Luna Škopelj i Milivoj Lemi Mrdaković, a publika je imala prilike da vidi i video-prezentacije knjige „Magi – kao da je bila nekad“ u izvođenju Slobodana Bode Ninkovića, Olivere Ježine, Marijane Mandić i Ivana Nikolića, u režiji Jelena Marković.

Dušan Vesić je rođen u Beogradu. Smatra se jednim od najvažnijih rok novinara u periodu od 1980. do 1990. godine. Bio je urednik za domaću scenu u časopisima "Rock" i "Pop Rock", direktor festivala zabavne muzike "Beogradski šlager - Menadžer" (1992 - 1995). Od 1996. godine bavi se video-produkcijom. Autor je kultnog dokumentarnog TV serijala "Rockovnik" i TV serije i filma "EKV - Kao da je bilo nekad". Živi u Beogradu i Puli.

Нема коментара:

Постави коментар