уторак, 15. мај 2018.

Predavanje Gašpara M. Tamaša: "Ima li fašizma nakon 1945?"

Kulturni centar Rex vas poziva na predavanje Gašpara Mikloša Tamaša: "Ima li fašizma nakon 1945?" u sredu, 16. maja 2018. od 18h na aktuelnoj adresi Kulturnog centra Rex u Hilandarskoj 7.
Gašpar Mikloš Tamaš je mađarski filozof, političar i publicista. Studirao je filozofiju i klasičnu filologiju u Rumuniji. Bio je jedan od vođa disidentskog pokreta u Mađarskoj, ali potom i kritičar mađarske tranzicije nakon raspada realsocijalizma i potonji predsednik stranke Zelena levica (Zöld Baloldal). 

Početkom 90-ih bio je direktor Instituta za filozofiju i predavač na univerzitetima u inostranstvu (Oksford, Čikago, Džordžtaun, Jejl, Kolumbija, itd), a trenutno radi kao gostujući predavač na Centralnoevropskom Univerzitetu u Budimpešti. Radovi su mu prevođeni na preko 14 jezika. Među njima se ističe esej o postfašizmu koji objavljuje 2000. godine analizirajući tada novu pojavu na mađarskoj političkoj sceni, naime, Viktora Orbana. Posle krize i razvoja desnih pokreta nakon 2008., ovaj esej postaje jedno od ključnih mesta u promišljanju fašizma danas, na temu čega će Tamaš održati i predstojeće predavanje.

Priprema seminara: Aleksandar Matković i Nebojša Milikić
Moderacija: Aleksandar Matković

Aleksandar Matković (1988) je aktivista, filozof i doktorant na Slovenskoj akademija nauka i umetnosti u Ljubljani gde piše doktorat o političkoj ekonomiji fašizma kod Petera Klepeca i Mladena Dolara. Tokom prve polovine 2018. bio je gostujući istraživač na Institutu za filozofiju Univerziteta Humbolt u Berlinu gde je obavljao deo svojih istraživanja u saradnji sa Rahel Jaeggi i grupom „Critical Theory Berlin".

Нема коментара:

Постави коментар